Main menu

header

766 7 1de Călin Popa şi Eduard Popa

Ciupercă mai puțin cunoscută în Occident, chaga posedă proprietăți vindecătoare pe care oamenii de știință nu contenesc să le descopere.

Eficientă în psoriazis

Arată ca o excrescență carbonizată și crește pe arbori din Asia și America de Nord, extrăgând nutrienți din scoarța copacului pe care îl parazitează. Poartă numele de chaga și cercetările asupra acestei ciuperci cu aspect straniu au pus în evidență proprietăți antiinflamatoare remarcabile, precum și compuși capabili să stimuleze sistemul imunitar. „Toți participanții suferinzi de psoriazis incluși într-un studiu derulat în Rusia au constatat îmbunătățiri semnificative după administrarea de chaga”, explică cercetătorul Chris Kilham.

Previne daunele la nivelul ADN

Potrivit unor cercetări de anvergură, chaga poate fi un aliat în lupta organismului cu cancerul, în special cel hepatic, notează medicalnewstoday.com. Grație unui conținut notabil de antioxidanți, ciuperca, administrată sub formă de supliment la recomandarea specialistului, are abilitatea de a scădea efectele genotoxice ale substanțelor carcinogene, prevenind daunele aduse AND. După ce au fost tratate cu chaga în cantitate de 6 mg/kg/zi timp de trei săptămâni, animalele de laborator au înregistrat o scădere cu 60% a tumorilor. Totodată, chaga a demonstrat și calitatea de analgezic, diminuând durerile, precum și pe cea de combatere a efectelor secundare ale chimioterapiei.

Ameliorează sinuzita

Chaga a fost studiată intens și pe direcția ameliorării unor afecțiuni respiratorii care implică inflamații, cum este sinuzita, cazuri în care a dat rezultate excelente, prin susținerea respirației normale și curățarea pasajului nazal. De asemenea, parodontoza, dermatitele și eczemele pot fi mult ameliorate cu ajutorul acestei ciuperci cu efect în bolile autoimune. Potrivit specialiștilor, suplimentele cu chaga determină organismul să se vindece singur, fără efectele secundare ale medicamentelor de sinteză.

Apără pancreasul, ficatul și rinichii

Chaga a dovedit și proprietăți antibiotice care au adus această ciupercă în atenția specialiștilor care se ocupă de lupta împotriva rezistenței la antibiotice, întrucât poate interfera în comunicarea dintre bacteriile care provoacă infecția, distrugând proliferarea acestora și permițând astfel organismului s-o com- bată eficient. Chaga se poate administra și sub formă de ceai, preparat din o linguriță cu plantă la o cană cu apă clocotită. Totodată, pe direcția tratării diabetului, chaga s-a remarcat, în cadrul mai multor cercetări, sub formă de extract apos, protejând pancreasul, ficatul și rinichii animalelor implicate în teste.

În cadrul unor teste pe animale de laborator, chaga a generat scăderea activității hipoglicemice pentru 48 de ore

Creşte puterea de contractare a miocardului

Una dintre utilizările cele mai promițătoare ale ciupercii este pe segmentul afecțiunilor cardiovasculare, care ucid în prezent cel mai mare număr de persoane. Astfel, chaga a demonstrat, în cadrul unor studii clinice derulate pe 55 de tipuri de ciuperci, proprietatea de a acționa ca antitrombotic de top, prevenind formarea cheagurilor de sânge, precum și capacitatea de a crește puterea de contractare a miocardului, calmând aritmiile. Totodată, prin tradiție, ceaiul de chaga este folosit de foarte mult timp de locuitorii din Siberia, Polonia și țările baltice, pentru calitățile sale de tonic și de furnizor de energie.