Main menu

header

765 7 3de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Cercetări de ultimă oră aduc o lumină în plus asupra beneficiilor sucului de portocale. Potrivit specialiștilor americani, un astfel de fresh protejează creierul, ținând la distanță unele boli degenerative.

Ferește de îmbătrânirea prematură

Cercetătorii Universității din Boston au observat 28.000 de bărbați timp de două decenii, pentru a determina modul în care consumul de fructe și legume se răsfrânge asupra funcționării minții. Veștile sunt bune: un fresh de portocale pe zi face miracole pentru creierul oricui. Antioxidanții pot ajuta la protejarea acestui organ vital de deteriorarea și îmbătrânirea prematură, aceasta fiind principala concluzie a cercetătorilor americani. Ei au descoperit că oamenii care beau un pahar mic cu suc de portocale zilnic își reduc șansele de a face demență senilă sau Alzheimer cu 47%. Se estimează că, la nivel mondial, 46,8 milioane de persoane suferă de demență. Aceste noi dovezi reafirmă importanța unei diete sănătoase în eliminarea degenerării creierului, lucru care vine odată cu vârsta. „Fructele și legumele sunt bogate în vitamine, nutrienți și antioxidanți, ceea ce poate ajuta la protejarea activă a creierului”, susține și Hannah Gardener, cercetător la Universitatea din Miami.

Concentraţia de vitamina C din corp se măreşte cu peste 40%

Studiul american vine să confirme ceea ce medicii și nutriționiștii susțin de mult timp. Sucurile din citrice au fost evaluate îndelung pentru proprietăţile lor antioxidante şi nutritive. S-a dovedit ştiinţific că două pahare cu suc de portocale pe zi pot creşte concentraţia de vitamina C din organism cu 40%-64%. În condițiile în care vitamina C este esenţială pentru corpul uman, un antioxidant important, o substanţă care protejează organismul împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi, molecule ce pot provoca leziuni ale ţesuturilor, aportul deliciosului suc devine cu atât mai important. Graţie vitaminei C pe care o conţine şi rolului său de protecţie a organismului, consumul de suc de portocale previne deopotrivă gripa și apariţia ridurilor.

Creşte rezistenţa organismului la infecţii

Sucul de portocale susţine funcţia sistemului imunitar şi are un rol important în prevenirea răcelilor şi infecţiilor. Prin întărirea sistemului imunitar, creşte rezistenţa organismului la infecţii. Tot sucul de portocale combate cu succes reacţiile inflamatorii care pot apărea în organism după mesele bogate în grăsimi. Inflamațiile duc la dezvoltarea rezistenţei crescute la insulină, cauza frecventă a diabetului zaharat de tip II şi a aterosclerozei, precum și la rigidizarea pereţilor vaselor de sânge, cauzată de depunerile de grăsimi. Consumul regulat de suc de portocale poate îmbunătăţi tensiunea arterială. Un pahar cu suc sau două pe zi aduc organismului hesperidină, un pigment sănătos al plantelor, solubil în apă. Aceasta ajută la îmbunătăţirea activităţii vaselor mici de sânge, a tensiunii arteriale şi reduce valoarea biomarkerilor specifici riscului crescut de apariţie a bolilor cardiovasculare.

Sucul de portocale este redutabil în lupta cu indigestia, constipaţia, dar şi cu alte probleme digestive