Main menu

header

764 8 3de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Considerat un adevărat superfruct, noni conține un cocteil de antioxidanți considerat „fenomenal” de specialiști care l-au încadrat imediat în categoria alimentelor-minune.

Ţine în frâu bolile articulațiilor

Noni este un mic copac care crește în Insulele Pacificului, Asia de sud-est, Australia și India, uneori chiar printre straturile de lavă uscată. Este un remediu străvechi în această parte a lumii, iar cercetările moderne nu au făcut decât să confirme proprietățile binecunoscute prin tradiție. Printre cele mai importante se numără capacitatea de a contribui la ameliorarea unor afecțiuni ale articulațiilor și anumitor suferințe ale pielii, iar sucul este studiat intens din perspectiva elaborării unui tratament sub formă de tonic, eficient și cu cât mai puține efecte secundare împotriva bolilor cardiovasculare și a diabetului. Dat fiind faptul că sucul nu are un gust tocmai plăcut, se găsește în combinație cu cel de portocale. De asemenea, beneficiile noni pot fi procurate din capsule, tablete și ceaiuri din această remarcabilă plantă, care furnizează, alături de fructe, scoarță, frunze și flori.

Luptă cu stresul oxidativ

Înainte de toate, noni este un furnizor masiv de antioxidanți - antocianine, betacaroten, coenzima Q10, licopen etc. Dat fiind acest conținut excepțional, specialiștii recomandă sucul de noni împotriva stresului oxidativ generat de asaltul radicalilor liberi, pentru un plus de energie, atât de necesar în ritmul stresant cotidian, ca și împotriva durerilor puternice asociate cu prezența tumorilor. Extractul de noni este în fruntea listei Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă din SUA din perspectiva proprietăților sale anticancer. Mai exact, administrarea de tratamente pe bază de noni a demonstrat capacitatea de a împiedica extinderea tumorilor și de a genera moartea programată a celulelor canceroase. Studiile asupra proprietăților semințelor și frunzelor de noni pe această direcție sunt în plină desfășurare, notează draxe.com.

Reduce colesterolul fumătorilor

Noni este perfect pentru capacitatea celulelor de a se autorepara, întrucât conține alcaloizi foarte importanți în acest proces. Ca urmare, echilibrul organismului rămâne optim, punctează biochimistul Ralph Heinicke. De asemenea, fructul susține sistemul imunitar prin intermediul celor 17 aminoacizi pe care îi conține și care contribuie masiv la forța și suplețea organelor interne. Totodată, sucul de noni reduce semnificativ nivelul de colesterol din sânge, în special în cazul fumătorilor, arată un studiu publicat în revista „Scientific World Journal”.

Produsele pe bază de noni reprezintă o industrie de trei miliarde de dolari

Shake polinezian

Ingrediente: 1/4 ceșcuță cu fruct noni, 1/4 ceșcuță cu suc de noni, 1 banană, 1/2 ceșcuță cu ananas, 1/4 ceșcuță cu mango, zeama de la 1/4 lămâie, 1 mână cu frunze de spanac, 1 linguriță cu pudră de proteine din supă de oase, 1/2 ceșcuță cu lapte de migdale, 1 lingură cu miere.

Mod de preparare: se mixează într-un blender toate ingredientele, până se obține o consistență cremoasă.