Main menu

header

763 7 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Ciupercile comestibile sunt mult mai mult decât un deliciu culinar de o uimitoare versatilitate; au și o multitudine de beneficii pentru sănătatea omului, prin conținutul unor nutrienți specifici fiind un real suport terapeutic.

Aduc un plus de energie

Un studiu de dată recentă al cercetătorilor de la Școala de Sănătate Publică a Universității Tohoku, din Japonia, a pus în evidență capacitatea ciupercilor de a preveni instalarea cancerului de prostată. Studiate intens din perspectivă antitumorală, ciupercile dau, așadar, rezultate semnificative. „Potrivit observațiilor noastre, persoanele care consumă ciuperci în mod frecvent sunt mai în vârstă, chiar dacă au în istoricul de familie cazuri de cancer, au mai multă energie, duc de regulă un stil de viață care implică cel puțin plimbare zilnică și în majoritate nu sunt fumători”, explică specialistul Shu Zhang. Per ansamblu, experții au constatat că introducerea în meniul săptămânal a cel puțin două porții de ciuperci scade riscul de instalare a cancerului de prostată cu 17%.

Apără de bolile cronice şi cresc imunitatea

Studii anterioare, efectuate în SUA, au pus în evidență faptul că ciupercile albe au capacitatea de a suprima hormonul DHT, responsabil cu proliferarea cancerului. De asemenea, o serie de cercetări recente au avut ca rezultat ideea că ciupercile sunt excelenți agenți antiinflamatori și un aliment antioxidant de top. În aceste condiții, ciupercile sunt creditate cu capacitatea de a scădea riscul de producere a accidentului vascular cerebral. În plus, sunt foarte bune pentru creşterea imunităţii și scad riscul de boli cronice. Ciupercile sunt importante surse de fibre, vitamine şi minerale - B1, B2, B6, acid folic, potasiu, magneziu, sodiu, cupru, fier şi fosfor. Ca urmare, consumul de ciuperci combate carențele alimentare. De asemenea, fibrele din ciuperci au un rol deosebit de important în prevenirea constipaţiei şi reglarea sistemului digestiv. Ciupercile conţin amidon, care, odată ajuns în sistemul digestiv, este transformat în hrană pentru bacteriile din colon, ajutând la menţinerea unui intestin sănătos.

ATENŢIE! Scăderea riscului de instalare a cancerului de prostată prin consumul de ciuperci s-a înregistrat preponderent la persoanele cu vârsta peste 50 de ani.