Main menu

header

762 8 3de Călin Popa şi Florica Pintea

În această perioadă, dar nu numai, dovleacul este peste tot și îmbie gospodinele să-l prepare în nenumărate feluri. În același timp, dovleacul este și un aliment-medicament, vestit din timpuri imemoriale pentru beneficiile sale.

Conţine vitamina A şi betacaroten

Dovleacul a devenit aproape o modă. Există pâine cu dovleac, ravioli cu dovleac, risotto cu dovleac, plăcintă cu dovleac, până şi bere cu dovleac. Toate acestea nu doar pentru gustul de excepție al acestui aliment, ci și pentru proprietățile sale, care îl fac un aliat de top al sănătății. Astfel, 250 de grame de piure de dovleac copt conţin peste 200% din doza recomandată zilnic de vitamina A, cea care susţine vederea, în special la lumina difuză, conform cercetărilor National Institute of Health din America. Dovlecii sunt plini şi de carotenoizi, compuşii care le dau culoarea portocalie, unul dintre aceşti pigmenţi fiind binecunoscutul betacaroten, care este transformat în vitamina A, oferind astfel un plus pentru sănătatea ochilor. În același timp, dovleacul conţine zeaxantină, care protejează împotriva apariţiei degenerării maculare.

Menține sațietatea

Dovleacul este o gustoasă sursă de fibre, astfel fiind recomandat în curele de slăbire, întrucât menține sațietatea perioadă mai îndelungată. În același timp, este un prieten al celor care suferă de diabet, întrucât reglează glicemia și furnizează prețiosul betacaroten, notează un studiu al Şcolii de Medicină a Universităţii Stanford. Aceeași substanță joacă un rol esenţial în prevenţia cancerului, dovleacul fiind mai indicat chiar decât suplimentele din perspectiva aportului de betacaroten. În același timp, dovleacul este o sursă de potasiu, mineral important, care reîncarcă „bateriile” organismului aflat în convalescență sau este supus unor eforturi fizice susținute, ca urmare această legumă plină de calități fiind indicată pentru menținerea musculaturii funcționale la capacitate maximă.

Scade nivelul colesterolului „rău”

Semințele de dovleac nu sunt doar delicioase, ci și foarte sănătoase. Astfel, acestea sunt bogate în substanţele vegetale numite fitosteroli, care reuşesc să reducă nivelul colesterolului „rău”, LDL, susținând astfel sănătatea sistemului cardiovascular. În același timp, semințele de dovleac îmbunătăţesc starea de spirit și, prin substanțele pe care le conțin, îndeosebi prețiosul triptofan, asigură un somn odihnitor. Dovleacul reprezintă şi o sursă excelentă de vitamine din complexul B, vitamina C, tiamină şi acid pantotenic, dar şi de minerale - cupru, calciu şi fosfor. În aceste condiții, este o alegere excelentă pentru vegetarieni, ca și pentru menținerea unui stil de viață sănătos, precum și pentru întărirea sistemului imunitar în fața agreacsiunilor interne și externe la care este supus organismul în fiecare zi.

Uleiul de seminţe de dovleac este folosit în aromoterapie pentru masaj, ca şi pentru calităţile sale de întinerire, datorate nivelurilor ridicate de acizi graşi esenţiali care se absorb rapid în piele

Dovleac cu rozmarin

Ingrediente: 1 dovleac butternut, 1 legătură de rozmarin proaspăt, ulei de măsline, sare, piper.

Mod de preparare: se spală dovleacul, se scot sâmburii cu o lingură, apoi se taie în felii. Se înfige o frigăruie de lemn în pulpa dovleacului, în mai multe locuri, apoi se pun rămurele de rozmarin în orificiile create. Se așază feliile de dovleac într-o tavă de friptură, se unge miezul cu ulei de măsline, se presară sare şi piper şi se dă la copt, la foc mediu, până când se înmoaie miezul. Se serveşte ca şi garnitură sau ca fel principal pentru vegetarieni.