Main menu

header

761 8 1de Călin Popa şi Eduard Popa

Plantă medicinală prețioasă, calomfirul are și valoare nutrițională, și terapeutică, fiind utilizat din cele mai vechi timpuri în gastronomie și în medicina tradițională.

Ajută împotriva retenţiei de apă

După ce secole la rând a fost utilizat prin tradiție în diferite culturi, cercetările moderne au dat la iveală conținutul remarcabil de compuși benefici pentru sănătate al calomfirului. Datorită acestor proprietăţi, planta este un excelent cicatrizant, antispastic, diuretic, astringent. În aceste condiții, calomfirul are efect fortifiant asupra organelor urinare, stimulează fluxul de urină şi ajută împotriva retenţiei de apă din ţesuturi. Se poate administra sub formă de ceai, preparat din două linguriţe cu plantă la o cană cu apă fiartă, care se lasă zece minute la infuzat. Se pot bea până la trei reprize pe zi.

Combate nervozitatea

Calomfirul are efecte demonstrate împotriva problemelor digestive, cum sunt indigestia, constipaţia, crampele abdominale sau spasmele intestinale, paraziţii din intestin sau hemoroizii. Potrivit indexului „Nutrition Data”, mineralele din calomfir asigură întărirea sistemului osos, sănătatea dinților, vindecarea mai rapidă a rănilor și oxigenarea optimă a țesuturilor. În același timp, numeroși specialiști recomandă calomfirul pentru reglarea ciclului menstrual. În plus, planta este folosită pe scară largă împotriva unora dintre cele mai frecvente afecțiuni ale contemporaneității, depresia și nervozitatea.

Eliberează căile respiratorii congestionate

În medicina naturistă, calomfirul este utilizat şi extern. Ceaiul din plantă se poate aplica sub formă de comprese sau se pot face băi ori spălături cu calomfir, frunzele antiseptice ale plantei stimulând vindecarea leziunilor sau a înțepăturilor de insecte. De asemenea, sub formă de ulei, calomfirul „închide” rapid rănile provocate de arsuri sau tăieturi superficiale. În același timp, inhalațiile de aburi de ceai concentrat de calomfir sunt renumite pentru capacitatea de a elibera căile respiratorii congestionate, notează healthbenefitstimes.com.

Pont. Calomfirul este planta pe care a pus-o Maria Magdalena în apa cu care a spălat picioarele Mântuitorului.