Main menu

header

759 7 4de Carmen Ciripoiu şi Nicoleta Gheorghe

Cunoscută în medicina populară și sub denumirea de carul pădurilor sau carul zânelor, deși s-a aflat o perioadă într-un con de umbră, arnica a renăscut și e gata să vă fie de ajutor în problemele de sănătate pe care le aveți.

Ceaiul, bun împotriva laringitei

Odată cu venirea iernii, laringitele își fac loc în peisaj. Cum le veniți de hac cât mai repede? Apelând la gargară cu ceai de arnică. Preparați un ceai din două lingurițe cu flori de arnică la 200 ml apă fierbinte, lăsați să se răcească puțin, apoi faceți gargară. În tratamentul vânătăilor se foloseşte tinctura, care se prepară în felul următor: se toarnă jumătate de litru de alcool de 70 de grade peste 50 g flori proaspăt culese. Se pune amestecul într-un recipient de sticlă, se acoperă să nu intre aerul şi se lasă la soare sau într-un loc călduros timp de cel puţin o săptămână. Ulterior, se filtrează. Aplicați o cataplasmă din tinctură diluată în puţină apă (10 ml tinctură la 100 ml apă).

Unguentul, prietenul suferinzilor de varice

Cercetările au arătat că pacienților cu osteoartrită le poate fi de mare ajutor arnica. Motivul? Efectele acestei plante sunt asemănătoare cu proprietăţile de calmare ale ibuprofenului. Tot ce aveți de făcut este să masați cu tinctură sau cu cremă zona afectată de dureri articulare sau musculare. Şi în cazul durerilor de spate cronice, sau al entorselor, sunt eficiente remediile pe bază de arnică, cu puternice proprietăţi antiseptice. Nu în ultimul rând, unguentul cu arnică este un bun prieten al celor care suferă de varice, ameliorând senzația de tensiune și durere de la nivelul picioarelor. Pentru a prepara unguentul, aveți nevoie de două linguri cu ceară de albine, două linguri cu unt de shea, o lingură cu ulei de migdale, o lingură cu ulei de arnică și o capsulă cu vitamina E. Pentru început, se topește ceara la baie de aburi, apoi se adaugă untul de shea și uleiul de migdale. Dați focul mic și amestecați produsul cu o ustensilă de silicon pentru ca toate ingredientele să fie bine încorporate. Luați amestecul de pe foc și adăugați imediat uleiul de arnică și capsula de vitamina E. Lăsați să stea câteva minute, apoi turnați într-un borcan închis ermetic înainte să se solidifice. Când îl folosiți, lăsați să se absoarbă în piele.