Main menu

header

759 7 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Fruct exotic tot mai popular și în țara noastră, kiwano vine cu o mulțime de beneficii pentru sănătate, precum și cu un gust delicios, aparte.

Accelerează metabolismul

Kiwano este bogat în proteine, vitamine (C, B2, B5, B6, E), iar coaja conține betacaroten, un antioxidant redutabil. Fructul aduce organismului, de asemenea, sodiu, potasiu, magneziu, mangan şi carbohidraţi de bună calitate şi, foarte important, nu conţine grăsimi sau colesterol. În aceste condiții, kiwano este binecunoscut pentru capacitatea de a accelera metabolismul, stimulând ficatul în scăderea sintezei de colesterol. Mai precis, consumul acestui fruct scade nivelul colesterolului „rău” din organism.

Ajută la regenerarea celulară

Studii recente au pus în evidență faptul că fructul kiwano ajută în regenerarea celulară şi menţine tinereţea pielii, din interior. Vitamina C contribuie la sinteza de colagen, o proteină ce formează reţeaua subcutanată și care, prin destrămare, duce la apariţia ridurilor şi vergeturilor. Kiwano este, totodată, de folos în dietă, iar prin cele patru grame de proteine pe care le conține (cantitate aproximativ egală cu a unei linguri cu unt de arahide), fructul este o excelentă opțiune pentru vegetarieni sau în perioadele de post. Gustul său este o combinație între castravete, banană și kiwi.

Menține elasticitatea vaselor sangvine

Dacă suferiţi de constipaţie, este recomandat să consumaţi kiwano bine copt. Îl puteți ţine în cămară câteva zile după cumpărare, întrucât acest fruct se coace chiar şi după culegere. Cu cât este mai copt, cu atât gustul este mai aromat, iar proprietăţile de laxativ natural sunt mai intense. De asemenea, kiwano conține cantități importante de vitamina A, un nutrient vital pentru buna funcționare a retinei. Astfel, fructul împiedică degradarea funcțiilor oculare și menține buna funcționare a retinei. Iar vitamina E, prezentă din plin în kiwano, este cunoscută ca fiind o piedică în calea bolilor precum Alzheimer sau demență, precum și pentru menținerea elasticității vaselor sangvine și a celulelor nervoase, precum și împotriva radicalilor liberi din organism.

Prin conţinutul mare de apă (90%), kiwano este recomandat în perioadele de suprasolicitare, ca şi pentru susţinerea efortului depus de sportivi

Îngheţată cu kiwano

759 7 2Ingrediente: 3 căni cu lapte, 1 cană cu smântână, 1/4 linguriţe cu sare, 2 kiwano pasate, sucul unei portocale, coaja unei portocale, 1 linguriţă cu suc de lămâie, 2 linguriţe cu amidon, 1 cană cu zahăr.

Mod de preparare: într-o oală mare se fierb laptele şi smântâna. Se strecoară amestecul şi se lasă la răcit. Se mixează separat piureul de kiwano cu sucul de lămâie, zeama și coaja de portocală, amidonul şi zahărul. Se pune pe foc şi se fierbe timp de zece secunde, bătând continuu, apoi se strecoară. După răcire se combină cele două amestecuri și se lasă la congelator minimum patru ore.