Main menu

header

757 7 1de Carmen Ciripoiu şi Nicoleta Gheorghe

Considerat regele tuturor copacilor din taigaua siberiană, grație posturii sale maiestuoase, cedrul siberian îi uimește și acum pe fitoterapeuți prin virtuțile sale ieșite din comun asupra sănătății.

Indicate în cazurile de subponderalitate

O bogăție de aminoacizi esențiali, dar și de vitamine și minerale, nucile de cedru siberian sunt cel mai bine asimilate de organism dacă sunt consumate ca atare. În acest sens, se recomandă 60 g/zi (30 g/zi pentru copii), pe stomacul gol, împărțite în două-trei porții, măcinate și, pentru un gust mai bun, amestecate cu puțină miere. Această combinație este de mare ajutor persoanelor care suferă de slăbiciune fizică şi psihică, în perioade de surmenaj, efort fizic şi psihic, anemie, convalescenţă, carenţă de minerale şi vitamine, subponderalitate. Întrucât au foarte puține glucide solubile, nucile de cedru siberian pot fi consumate atât de diabetici, cât și de vegetarieni.

Opresc apariția aterosclerozei

Reglator hormonal de excepție, nucile de cedru siberian opresc apariția osteoporozei și împiedică depunerea plăcilor de aterom pe artere. Pentru tratarea abceselor, faceți o pastă din nucă de cedru, întindeți peste abces și, ulterior, bandajați zona cu probleme. Miezul are rolul de a înmuia abcesul și, totodată, de a grăbi colectarea infecției. După ce rana va fi curățată foarte bine, miezul de nucă de cedru siberian va grăbi vindecarea. Ca adjuvant atât pentru femeile, cât și pentru bărbații care suferă de sterilitate, se administrează 12 linguri pe zi cu pastă de nucă de cedru siberian, amestecată cu miere.

Tratează artrita reumatoidă și guta

La rândul său, tinctura de nucă de cedru siberian are capacitatea de a trata artrita reumatoidă și guta. Modul de preparare este următorul: se toarnă vodcă peste câteva nuci de cedru cu tot cu coajă, apoi se lasă la macerat pentru o săptămână. La finalul acestei perioade, se strecoară. La prepararea tincturii puteți folosi și vin alb, iar în acest caz produsul este folosit ca remediu pentru curățarea sângelui, pentru probleme cu fierea, dar și pentru litiaza hepatică și biliară.

Scad colesterolul

O altă virtute a pastei de nucă de cedru siberian este aceea de a fi de ajutor celor care au colesterolul ridicat. În acest sens, se recomandă 30-50 g nuci de cedru siberian pe zi, într-o cură de două luni. Tratamentul se face de două ori pe an. În perioada tratamentului, se exclud carnea și produsele din carne, brânzeturile grase și untul, margarina, dar și produsele care conțin grăsimi vegetale hidrogenate.

Uleiul esenţial de cedru este folosit în aromoterapie, inhalaţii şi băi aromatice, cu efect de îmbunătăţire a circulaţiei sângelui şi curăţare a vaselor sangvine

De ajutor pentru cei cu pielea crăpată de frig

În cazul ulcerului gastro-duodenal, se recomandă șase linguri pe zi cu pastă de nucă de cedru, în amestec cu miere. Preparatul are capacitatea de a reface mucoasele pereților gastrici și de a normaliza secreția acidă. În cazul în care suferiți de anemie, consumați 10-15 g nucă de cedru siberian, de două-patru ori pe zi. Produsul îmbunătățește asimilarea fierului, a calciului și a magneziului în organism. Nu în ultimul rând, nucile de cedru siberian sunt recunoscute pentru capacitatea lor de a stimula lactația. În acest sens, se recomandă consumul a 30-40 g semințe de cedru siberian pe zi. În plus, nucile de cedru siberian sunt excepționale pentru cei care au pielea aspră, crăpată de frig sau persoanele care suferă de eczeme sau alte boli de piele. În acest caz, se recomandă băile cu decoct de pudră de nucă de cedru siberian.