Main menu

header

756 6 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 30% din populația planetei suferă de anemie, iar în țările în curs de dezvoltare, aproximativ 50% dintre femeile însărcinate și 40% dintre copiii de vârstă preșcolară au această afecțiune. Cum puteți ține departe anemia, o boală care neluată în seamă poate avea grave consecințe, aflați din interviul cu fitoterapeutul Mihai Apostol (medalion).

„Faceți cură cu infuzie de urzică”

- Care sunt principalele cauze ale apariției anemiei și ce persoane sunt cele mai expuse riscului?

- Anemia are trei cauze principale: pierderi de globule roșii cauzate de hemoragii, organismul nu produce suficiente globule roșii sau corpul distruge globulele roșii. Anemia prin deficit de fier este considerată una dintre cele mai răspândite forme. Când nu are suficiente rezerve de fier, organismul nu poate secreta suficientă hemoglobină, substanța din interiorul globulelor roșii cu ajutorul căreia este transportat oxigenul. La început, anemia poate trece neobservată. Deși simptomele pot varia, printre cele mai dese sunt oboseala exagerată, mâini și picioare reci, stare de slăbiciune, paloare, dureri de cap și amețeli, dureri în piept, ritm cardiac ridicat, dificultăți respiratorii, unghii casante, apetit scăzut, mai ales la bebeluși și la copii, poftă de gheață, de amidon și chiar de pământ. Cele mai expuse riscului sunt femeile, urmate de bebeluși născuți prematur sau subponderali, copiii care nu au o alimentație sănătoasă, vegetarienii și bolnavii cronici, respectiv cei care suferă de boli ale sângelui, cancer, insuficiență renală, ulcer hemoragic sau care prezintă diferite infecții.

- Doar suplimentele cu fier sunt de folos suferinzilor sau natura le poate veni în ajutor?

- Leacurile naturii sunt de multe ori cele mai bune în tratarea anemiei. Să luăm, de exemplu, tijele de păpădie, o bogăție de fier, consumate ca atare (cinci-șase pe zi), care sunt de mare ajutor. De asemenea, este foarte bună și o cură de trei săptămâni cu grâu germinat, fulgi de ovăz în lapte sau suc de orz verde. Întrucât au un conținut mare de fier, dar și de clorofilă, frunzele de urzică sunt des recomandate sub formă de infuzie. Modul de preparare este următorul: două linguriţe cu frunze uscate se pun în 300 ml apă fiartă și se lasă să se infuzeze cinci minute. Se consumă zilnic două-trei căni, în cure de două luni. Rezultate remarcabile are și vinul tonic de salcâm. La un litru de vin roșu se adaugă șase linguri cu flori de salcâm, se lasă la macerat două zile, apoi se strecoară. Se consumă 50 ml, înainte de cele trei mese principale. De asemenea, se poate bea vin tonic din urzică. 300 g urzică proaspătă se pun într-o sticlă cu 500 ml vin roşu. Se lasă la macerat 24 de ore, se strecoară şi se administrează un păhărel dimineaţa, pe stomacul gol, şi seara înainte de culcare. Atenție! Vinurile tonice se dau numai adulţilor anemici.

„Consumați miere, polen și lăptișor de matcă”

756 6 2- Apiterapia este de folos în vindecarea anemiei?

- Este excepțională, iar mierea și polenul, ca și lăptișorul de matcă au fost cazuri când au făcut adevărate minuni. Eficiență mare o are mierea închisă la culoare (100-150 g pe zi) dizolvată în ceai şi repartizată în trei reprize. Tratamentul se face timp de o lună. De asemenea, cei cu probleme pot lua polen granulat, 20 g/zi, sau pot consuma dimineața o cană cu lapte în care adaugă o linguriță cu miere, care se freacă bine cu un gălbenuș proaspăt. Util este ca în fiecare zi să se administreze un amestec din două linguriţe cu miere şi două linguriţe cu oţet de mere la 100 ml apă. Tratamentul durează o lună.

- De anemie suferă și femeile însărcinate. Cum se poate corecta această deficiență în sarcină?

- Printr-o alimentație bogată în fier. Doamnele pot consuma linte, care conține o mare cantitate de fier, spanac, carne roșie, carne de curcan și de pui, ouă, legume verzi și mult broccoli. Deşi ficatul și preparatele pe bază de ficat reprezintă o sursă bună de fier, acesta conține și multă vitamina A. Întrucât excesul de vitamina A poate afecta dezvoltarea bebelușului, ficatul și produsele din ficat nu sunt recomandate în timpul sarcinii. Salatele sunt excepționale în tratarea anemiei la femeile însărcinate. Sunt indicate cure de trei zile cu legume proaspete, consumate ca salate bogate în vitamine şi fier: ţelină (50-100 g), varză albă (200 g), spanac (100 g), pătrunjel (20 g) şi zeamă de lămâie, precum şi fructe proaspete, respectiv cireşe, vişine, caise, piersici, mere, pere, prune, pepeni verzi şi galbeni, struguri, afine, mure, coacăze, cătină albă, curmale, banane, smochine.

În cantități mari, fierul poate fi toxic

Cafeaua, ceaiul negru, produsele lactate, tărâțele, suplimentele de calciu și magneziu pot inhiba absorbția de fier

„Supa de oase şi ficatul de viţel, recomandate copiilor“

756 6 3- Care sunt factorii de risc în apariția anemiei la copii? Ce leacuri se potrivesc în acest caz?

- În acest caz, vorbim în primul rând despre prematuritate și greutate mică la naștere, alăptare exclusivă la sân după 6 luni, fără ca mama să-i introducă diversificarea, aport ridicat de lapte de vacă (care conține mai puțin fier decât alte alimente) la copii mai mici de 2 ani, absența cărnii, alimentație vegetariană sau vegană. La toate acestea, se adaugă dieta defectuoasă în al doilea an de viață. Alți factori de risc sunt diareea cronică, care poate scădea depozitele de fier din organism, sau intoxicația cu plumb. De asemenea, sunt și copii al căror corp absorb fierul necorespunzător. În situaţia în care anemia cauzată de lipsa din dietă a alimentelor bogate în fier, respectiv ficat, ou, carne, este moderat severă şi severă, la unii copii se poate instala o pervertire a gustului, iar celui mic i se pare că tot ce mănâncă are același gust. Fierul este absorbit mai bine pe stomacul gol, însă e mai bine ca cei mici să-l consume alături de alimente, pentru a evita deranjamentele stomacale. Împreună cu vitamina C (care se găsește din belșug în portocale, lămâi, mandarine, afine, kiwi, roșii, varză, broccoli) este mult mai bine asimilat, în schimb produsele lactate și antiacide pot influența în mod negativ absorbția, de aceea nu trebuie consumate în acelaşi timp. Pentru copiii în creştere se mai recomandă supe de oase, ficat de viţel sau pasăre, pătrunjel, peşte fiert cu suc de lămâie, gălbenuş, caşcaval. Un leac bun este siropul de castane. Pentru a obține siropul de castane, aveți nevoie de 500 ml decoct de castane și 500 g miere. Mixtura se încălzeşte până când elementele se dizolvă şi lichidul devine omogen. După răcire, se toarnă în recipiente din sticlă sterilizate. Doza uzuală este de o linguriță, de trei ori pe zi pentru copii şi dublu pentru adulţi.