Main menu

header

755 7 1de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa

O bogăție de tanin, mucilagii, substanțe amare, carotenoizi, inulină, acid galic, fitosterine, săruri minerale, rutozi, arnidiol şi faradiol, podbalul face parte din arsenalul plantelor cu incredibile virtuți asupra sănătății.

Ceaiul, indicat celor care suferă de afecțiuni hepato-biliare

Tușiți de o perioadă și pare că niciun tratament nu își face efectul? Nu mai stați pe gânduri și apelați cât mai repede posibil la ajutorul podbalului. Puteți administra o jumătate de linguriță cu pulbere de două ori pe zi sau vă este de mare ajutor infuzia de podbal, din care se consumă două căni pe zi. La rândul său, ceaiul de podbal este indicat persoanelor care suferă de afecțiuni hepato-biliare, ale căilor urinare și dispepsii. Produsul se obține turnând 200 ml apă clocotită peste două lingurițe cu plantă uscată și mărunțită. Se lasă câteva minute la infuzat, apoi se strecoară. Suferinzii pot bea două, trei căni cu ceai pe zi.

Inhalațiile vă scapă de bronșitele cronice

În cazul bronșitelor cronice, se pot face inhalații cu frunze de podbal, combinat sau nu, cu isop și cimbru. Puneți la fiert un litru de apă, iar când aceasta începe să clocotească, adăugați două linguri cu plantă, lăsați să se infuzeze, apoi puneți pe cap un prosop mare și respirați aburii emanați. Pobdalul este, totodată, și prietenul celor care suferă de astm. În acest sens, se recomandă ca primăvara și toamna să consumați două-trei linguri cu suc de podbal, proaspăt stors și introdus în lapte cald. La rândul lor, compresele cu infuzie concentrată din frunze de podbal se pot folosi cu succes în tratamentul tenurilor ridate, grase sau seboreice.

Băi contra furunculozei

Cu totul excepțional este podbalul în furunculoză multiplă, caz în care vă sunt de mare ajutor băile locale cu ceai din frunze de podbal. Dacă suferiți de hemoroizi, faceți spălături locale cu o fiertură din frunze de podbal. Din cele mai vechi timpuri, bătrânii foloseau siropul de podbal pentru a trata infecțiile respiratorii. Modul de preparare al acestuia este următorul: într-un vas de lut sau un borcan mai mare se pun, alternativ, frunze proaspete de podbal și zahăr. Când constatați că vasul este plin, se leagă cu două, trei rânduri de celofan și se îngroapă în pământ timp de două luni. Ulterior, se dezgroapă vasul, se separă siropul obținut și apoi se dă în două, trei clocote. După ce se răcește, se toarnă în sticle mici, de culoare închisă, și se păstrează la rece.

Atenție! Dozele mari sunt toxice din cauza alcaloizilor pirolizidinici, care afectează ficatul şi funcţia plămânilor.

Apelaţi la comprese împotriva erizipelului

Tot din vechime, frunzele proaspete și bine spălate de podbal se pun pe piept persoanelor care suferă de orice boală de plămâni, dar sunt de ajutor și celor care suferă de erizipel, diferite leziuni ale țesuturilor cu umflături vineții și chiar în inflamații ale bursei sinoviale. Rezultatele acestor comprese sunt de-a dreptul uimitoare. Nu în ultimul rând, compresele cu infuzie concentrată din frunze de podbal sunt utilizate în ulcerul scrofulos. Dacă aveți picioarele umflate, e indicat să le introduceți într-o fiertură preparată din frunze de podbal. Împotriva afecțiunilor gastrointestinale, consumați o jumătate de linguriță cu pulbere de podbal, de două ori pe zi sau două căni pe zi cu infuzie de podbal. Totodată, puteți folosi 30 de picături de tinctură de podbal de două ori pe zi, adăugate în puțină apă.