Main menu

header

755 8 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Trecerea la toamnă aduce multe schimbări în organism, răcelile şi gripele făcându-și apariția rapid. De aceea, faimoasa salvie poate fi un remediu și, totodată, o plantă care previne boala, prin susținerea pe care o oferă organismului.

Accelerează metabolismul

Salvia are, în primul rând, efect astringent şi dezinfectant, fiind folosită în toate tipurile de infecţii. Frunzele plantei conţin ulei volatil, tanin, vitamine. Ceaiul de salvie este recomandat în probleme digestive, întrucât reface mucoasa gastrică, în diabet, grație capacității de a scădea glicemia şi rezistenţa la insulină a corpului, precum și în curele de slăbire, întrucât accelerează metabolismul. Ceaiul de salvie se prepară adăugând câte o linguriţă cu plantă mărunţită pentru fiecare cană, după care se lasă la infuzat timp de 15-20 de minute. Planta nu trebuie adăugată decât după ce apa a fost luată de pe foc.

Salvia este foarte indicată în afecţiunile respiratorii. Planta este bogată în substanţe active cu rol antiseptic, antimicrobian şi antiinflamator. În cazul răcelilor persistente, preparatele din salvie ajută la desfundarea nasului, liniştesc durerile de gât, reduc febra, calmează tusea şi grăbesc eliminarea secreţiilor bronşice. Un tratament eficient este cel cu sirop de plantă, preparat din o mână plină cu frunze de salvie, 250 g zahăr sau miere, 300 ml apă, o jumătate de lămâie. Planta şi lămâia se mărunţesc şi se fierb timp de zece minute cu apă, apoi se lasă la infuzat 24 de ore, după care se filtrează. Se adaugă zahărul şi se fierbe încă 20 de minute. Siropul astfel obţinut se depozitează în sticle sterile. Se administrează câte două linguriţe, ca atare sau dizolvat în ceai.

Tonifică sistemul nervos

Ceaiul de salvie este renumit pentru proprietatea de a ajuta în perioada menstruaţiei, întrucât micșorează intensitatea durerilor şi reglează ciclul menstrual. Tot pe direcția afecțiunilor specific feminine se poate remarca acțiunea salviei în menopauză, planta contribuind la atenuarea vizibilă a simptomelor asociate cu această perioadă de tranziție, datorită efectului său asupra sistemului reproducător. Nu în ultimul rând, salvia este recomandată de specialiști ca tonic al sistemului nervos și al celui circulator.

PONT. Ceaiul de salvie ajută la tratarea abceselor gingivale.