Main menu

header

753 6 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Adevărat VIP al toamnei, dovleacul îi uimește încă pe specialiști cu puterile sale nebănuite. Cât de binefăcător este acesta pentru organismul uman, dar mai ales ce afecțiuni reușește să țină departe, aflați din interviul cu fitoterapeutul Mihaela Iliescu.

„Unul dintre cele mai eficiente purgative”

753 6 2- Ne aflăm într-unul dintre cele mai frumoase anotimpuri, iar iubitorii dovleacului abia așteaptă să apară pe tarabe, pentru a profita cât mai mult de binefacerile acestuia. De ce este dovleacul considerat unul dintre cele mai importante leacuri, folosit din cele mai vechi timpuri?

- Pentru că este cu adevărat o comoară a toamnei. O porție de dovleac, de exemplu, conține mai mult de 200% din aportul zilnic necesar de vitamina A, recomandat de specialiști. Iar vitamina A este extraordinară pentru persoanele care au probleme cu vederea în întuneric sau la lumină slabă. Și tot dovleacul conține carotenoide, adică acei compuşi care îi oferă culoarea portocalie, inclusiv betacaroten, pe care organismul îl transformă tot într-un tip de vitamina A, oferind o protecţie în plus organismului. Pe de altă parte, cine vrea să slăbească are în dovleac un bun prieten. De altfel, există un studiu realizat în 2009 care arată că aceia care au mâncat o porţie mică de dovleac înainte de prânz nu numai că au consumat mult mai puține produse culinare, dar nu s-au mai îngrășat. Nu în ultimul rând, potrivit Institutului Național al Cancerului, acei betacaroteni antioxidanți conținuți de dovleac sunt extrem de benefici în prevenirea cancerului. Și tot dovleacul este unul dintre cele mai bune purgative pe care le-a lăsat natura în folosul omului.

- Pentru că ați amintit de constipație, o afecțiune cu care se confruntă parcă tot mai multe persoane, cum poate fi dovleacul de ajutor?

- Din bătrâni se știe că dovleacul combate constipația, iar în acest sens este valoroasă pulpa fructului, mai ales de dovleac turcesc. Pentru a-i veni de hac acestei afecțiuni, se fierb 500 g pulpă în apă, apoi se pasează. Preparatul se împarte în două porţii şi se consumă într-o zi. Tot împotriva constipației, puteți consuma dimineața, înainte de masă, două linguri cu dovleac crud ras pe răzătoare, iar cine vrea să aibă o digestie mai bună şi un tranzit intestinal fără probleme poate mânca dimineața, pe stomacul gol, o salată preparată din dovleac crud ras pe răzătoare în care se adaugă ulei presat la rece, o lingură cu tărâţe prăjite fără ulei şi o lingură cu seminţe de in râşnite.

„Leac benefic pentru a scăpa de viermii intestinali”

753 6 3- Bunicile considerau semințele de dovleac o delicatesă, dar le spuneau nepoților că-i vor feri și de multe boli. Despre ce este vorba?

- E foarte adevărat și le recomand nu doar celor mici, ci tuturor să consume semințe de dovleac, pentru că sunt considerate cel mai eficient leac în eliminarea viermilor intestinali și nu numai. Dacă vor fi consumate în stare proaspătă, zilnic, aproximativ 10-15 seminţe pentru copii şi 20-25 pentru adulţi, oxiurii vor fi eliminaţi în două săptămâni. Seminţele se mestecă îndelung, până vor fi mărunţite foarte bine, apoi se înghit cu o lingură cu ulei de ricin. Dar aceste semințe ajută şi la desfundarea vaselor de sânge, la reglarea colesterolului şi stimularea activităţii rinichilor. Pentru că sunt pline de vitamine şi microelemente necesare corpului, semințele de dovleac sunt recomandate în curele de crudităţi din dieta bolnavilor de cancer, leucemie, scleroză în plăci sau alte boli degenerative grave.

- Cu alte cuvinte, dovleacul poate fi de folos și celor care vor să țină o cură de detoxifiere? Ce recomandați în acest caz?

- Absolut. O cură pentru eliminarea toxinelor din organism durează zece zile, iar în acest interval se consumă un pahar cu 100 ml suc de dovleac, amestecat cu ceai de afin, după mesele principale. Cine are probleme cu ficatul poate apela la dovleac pentru că îi va fi de mare ajutor. Luați un dovleac bine copt, căruia îi tăiați un capac, iar prin orificiul obținut îi scoateți semințele și turnați miere cât să-l umpleţi. Puneți capacul la loc, închideți dovleacul ermetic și depozitați-l într-un loc răcoros. După o lună se scurge mierea, se curăță dovleacul de coajă, se rade și se amestecă apoi cu mierea din interior. Acest produs se pune în borcane bine închise, care se păstrează la frigider. Se administrează patru-cinci lingurițe pe zi, între mesele principale, timp de trei luni.

„Uleiul crește fertilitatea”

753 6 4- În ultimii ani se vorbește tot mai mult și despre uleiul de dovleac. În ce afecțiuni se poate folosi cu succes?

- Doamnele care au probleme de fertilitate pot introduce în alimentație uleiul de dovleac. Atenție! Pentru a vă bucura de efectele dorite, administrați ulei de dovleac neprelucrat termic, în salate ori sosuri preparate la rece. Cine suferă de hiperexcitabilitate nervoasă și sexuală trebuie să consume la fiecare masă salată verde sau salată de varză crudă, asezonată cu ulei de dovleac. Dar uleiul de dovleac este excepţional și pentru domnii care suferă de afecțiuni ale prostatei. În acest sens, se administrează, pe termen lung, o linguriță cu ulei de dovleac, de trei ori pe zi, pe stomacul gol. De asemenea, uleiul de dovleac s-a dovedit eficient şi în tratamentul colitei de putrefacţie. Înaintea meselor principale se consumă o salată preparată din doi morcovi de mărime mijlocie, curăţaţi de coajă, raşi şi asezonaţi cu două linguriţe cu ulei de dovleac şi cu suc de lămâie. Tratamentul durează 14 zile, iar în acest interval nu se mănâncă carne, nici alte preparate bogate în proteine.

Piureul de dovleac poate fi folosit ca înlocuitor pentru unt sau ulei în rețetele care necesită coacere

„Scade şansele de infecţii ale tractului intestinal în sarcină“

- Dovleacul poate fi consumat și de femeile însărcinate?

- Nu doar că poate fi consumat, ci ar trebui să nu lipsească din dieta acestora. Iată și motivul. Pe lângă faptul că asigură un aport nutrițional atât mamei, cât și copilului, dovleacul poate preveni și liniști crampele pe care doamnele le experimentează în timpul sarcinii, care nu sunt legate de vreo problemă a copilului, ci pur și simplu de evoluția firească a sarcinii. În acest caz, viitoarele mame pot consuma dovleac copt și vor vedea diferența. Tot dovleacul scade șansele de infecții ale tractului intestinal în sarcină și ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge. Sigur, cu o condiție: să nu fie adăugat zahăr sau alt fel de îndulcitor atunci când este consumat. Pe de altă parte, conținutul ridicat de zinc al semințelor de dovleac întăreşte sistemul imunitar, le ajută pe doamne să doarmă mult mai bine și este folositor la controlul stărilor emoționale.