Main menu

header

753 9 2de Carmen Ciripoiu şi Alexandru Brădescu

Folosită din cele mai vechi timpuri în Italia ca legumă pentru salate, fetica a făcut parte din meniul regal, la curtea Regelui Ludovic al XIV-lea. De asemenea, în spațiul german, planta a purtat denumirea de rapunzel și se speculează că de la ea, celebrii Frați Grimm și-au denumit personajul de poveste.

Conține de trei ori mai multă vitamina C decât salata

Cunoscută și sub numele de salata-mielului sau salata de porumb, fetica are drept caracteristici frunze ovale, de culoare verde închis, al căror gust este de miez de nucă nouă, motiv pentru care este, în acest moment, una dintre cele mai comercializate salate de consum. Specialiștii susțin că frunzele acestei plante conțin de trei ori mai multă vitamina C decât salata, dar, totodată, este și o bogăție de caroten, vitamina E, B6 și B9 și Omega 3. Și tot această plantă este recunoscută pentru conținutul ridicat de fier, magneziu și zinc.

Alungă iritabilitatea

Fetica are excepționale proprietăți tonice, antiscorbutice, antioxidante, laxative, emoliente, ușor cardiotonice, de purificare și antiinfecțioase, planta fiind de mare ajutor la purificarea corpului și drenarea fluidelor din organism. În plus, planta conține o substanță care previne insomnia și alungă oboseala și iritabilitatea. Pentru ca efectul să fie cel dorit, se recomandă să consumați doar frunze tinere, înainte ca planta să înflorească. Le puteți mânca ca atare, transformându-le în garnitură lângă preparatul dorit sau le puteți combina cu salată verde, roșii, țelină sau sparanghel. În cazul în care vă hotărâți să adăugați fetica în mâncăruri gătite sau paste făinoase, trebuie să știți că aceasta scade valoarea alimentară a preparatelor. Aveți grijă să spălați frunzele foarte bine și să nu le rupeți, pentru că vor deveni amare. Cel mai simplu este să le spălați într-un strecurător sub jet de apă. Teancurile de frunze nu trebuie desfăcute, doar astfel își vor menține gustul plăcut. Fetica poate fi depozitată în frigider timp de trei-patru zile.