Main menu

header

753 9 3de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Arată ca ghimbirul și are un gust asemănător cu al turmericului. Este galangal, o rădăcinoasă de excepție, plantă pe care cercetări de dată recentă au plasat-o printre campionii prevenirii cancerului și ai susținerii funcționării creierului până la senectute.

Util împotriva colangiocarcinomului

Galangalul crește în Asia și este o aromă nelipsită din bucătăria tradițională thailandeză. Dar mai presus de calitățile sale de condiment cu gust aparte stau beneficiile pe care le aduce sănătății și care sunt nenumărate, notează draxe.com. Potrivit literaturii de specialitate, galangalul a demonstrat, în urma unor riguroase cercetări, capacitatea de a lupta eficient cu mai multe tipuri de tumori. Un studiu derulat în Iran a plasat extractul lichid de galangal ca agent util în lupta cu cancerul gastric, precum și împotriva leucemiei, observându-se de specialiștii din Jamaica faptul că tratamentul cu această plantă nu afectează și celulele sănătoase. De asemenea, galangalul a dat rezultate în testele efectuate în Taiwan în cazuri de cancer de piele, cu efect de inhibare a proliferării celulelor canceroase, precum și la pacienți cu cancer pancreatic, de sân (determinând moartea celulelor canceroase), de colon, de ficat, precum și cu colangiocarcinom, un tip de cancer mai rar, foarte agresiv, al tuburilor care leagă ficatul de intestinul subțire.

Previne artrita

Ca agent antiinflamator, galangalul se remarcă în prevenirea unor afecțiuni grave care au la bază inflamațiile, cum sunt Alzheimer, bolile cardiovasculare sau artrita. S-a constatat, în urma cercetărilor, că rădăcina de galangal în combinație cu extractul de ghimbir este o formulă utilă pentru calmarea durerilor provocate de artrita localizată la genunchi. O altă afecțiune cauzată de inflamații și care poate fi tratată natural cu galangal este mastita. Totodată, galangalul s-a dovedit un adjuvant de excepție în cazul persoanelor afectate de sindrom respirator acut, generat de persistența îndelungată a unor afecțiuni respiratorii care aduc daune plămânilor.

Eficace în lupta cu rezistența la antibiotice

Extractul de galangal a dovedit certe calități antibacteriene, fiind eficient împotriva unor stafilococi dintre cei mai periculoși, cum sunt E. coli, listeria, salmonella, vibrio (care se găsește în unele fructe de mare), temuta H. pylori, care provoacă ulcerul, sau clostridium. În plus, această rădăcină cu proprietăți remarcabile s-a dovedit utilă chiar și în rezistența unor tulpini ale acestor bacterii la amoxicilină, fiind astfel deschisă calea utilizării galangalului în lupta mondială cu rezistența la antibiotice. Totodată, potrivit cercetărilor științei moderne, galangalul are un efect garantat, rapid și complet în probleme stomacale, fiind folosit prin tradiție pentru eliminarea stărilor de vomă sau a diareei.

Galangalul este folosit prin tradiție pentru suprimarea sughițului persistent

Curry de ciuperci

753 9 4Ingrediente: 2 ceșcuțe cu lapte de cocos, 5 cm rădăcină de galangal curățată și feliată, 3 frunze de lime, rupte în bucăți, 2 lingurițe cu sare, 200 g ciuperci proaspete tăiate felii, 5 ardei thai tocați, 1/4 ceșcuţă cu zeamă de lime, 1 lingură cu sos de pește.

Mod de preparare: laptele și galangalul se pun pe foc, iar când fierb se adaugă frunzele de lime și sarea. Se lasă zece minute, se adaugă ciupercile, se mai fierb cinci minute și se dau deoparte. Turnați zeama de lime și sosul de pește, apoi răsturnați într-un bol și presărați ardeii.