Main menu

header

753 9 1de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa

Folosită de însuși dr. Bach în anul 1930 pentru „neliniște”, iarba neagră este una dintre cele mai importante plante utilizate în vindecarea reumatismului, artritei și insomniei.

Mărește capacitatea de contracție a mușchiului cardiac

O bogăție de arbutilină, ulei eteric, tanoizi, acizi organici, derivaţi flavonici, substanţe minerale, iarba neagră se situează în topul celor mai bune plante care acționează în special asupra căilor urinare, având proprietatea de a dizolva şi chiar elimina unii calculi renali. De asemenea, iarba neagră mărește diureza, dar și capacitatea de contracție a muşchiului cardiac, fiind utilă în toate afecţiunile cardiace. În plus, planta îmbunătățește memoria, previne pierderile osoase, acționează benefic asupra tiroidei și este de mare ajutor persoanelor care suferă de varice sau de hemoroizi.

Stopează hemoragiile și cistita

Potrivit specialiștilor, iarba neagră se poate folosi și în caz de amigdalită, anurie, celulită, cistită, colici abdominale, constipaţie, diaree nervoasă, edemele gleznelor, febră, hemoragii, infecţii urinare, inflamaţii laringo-faringiene (când se face gargară cu infuzie de plantă), intoxicaţii, leucoree, nevralgii, obezitate, plăgi, prostatite, ulcere şi ulceraţii, chiar şi cronice, ale pielii. Se folosește sub formă de infuzie sau decoct. Pentru a prepara infuzia se pun două lingurițe cu plantă mărunțită în 250 ml apă clocotită, se lasă la infuzat pentru zece minute, apoi se strecoară. Se administrează trei ceaiuri pe zi. Pentru a obține decoctul, puneți două lingurițe cu plantă bine mărunțită la 250 ml apă. Se lasă la fiert timp de zece minute, apoi se strecoară. Se consumă două-trei ceaiuri pe zi. La rândul său, tinctura de iarbă neagră are un efect foarte puternic şi sunt puţine plante care să egaleze efectele tratamentului, chiar şi atunci când se foloseşte o perioadă scurtă de timp. În tradiţia populară, iarba neagră s-a folosit contra tăieturilor. Decoctul florilor a fost utilizat de locuitorii de la munte contra diareei, dizenteriei şi hemoragiei.