Main menu

header

751 7 5de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Fructe extrem de populare în România, dar nu numai, prunele sunt adevărate alimente-tezaur, pline de nutrienți care reprezintă aliați ai organismului în fața bolilor și a problemelor înaintării în vârstă.

Reduc riscul de infarct

Prunele au un aport caloric redus şi, totodată, sunt extrem de bogate în nutrienţi valoroşi. Mai mult decât atât, prunele nu cresc nivelul de glucoză din sânge, ceea ce înseamnă că sunt o gustare ideală, mai ales pentru cei aflați la dietă. Una sau două prune asigură 8% din necesarul zilnic de vitamina C, 5% din cel de vitamina K, 4% din cupru, 4% din fibre şi 3% din potasiu. Acesta din urmă poate reduce riscul de infarct şi tensiunea arterială. De asemenea, prunele conţin fibre, susţinând o digestie sănătoasă. Combinați o prună tăiată bucățele cu un iaurt grecesc şi cu o linguriţă cu fulgi de ovăz şi aveți micul dejun perfect pentru sistemul digestiv.

Cresc densitatea osoasă

Prunele conţin antioxidanţi naturali, care le oferă pigmentul roșu-violet. Aceştia distrug radicalii liberi şi protejează împotriva cancerului. Totodată, aceste fructe, chiar şi în varianta uscată, pot îmbu- nătăţi sănătatea oaselor. Un studiu recent realizat pe femei aflate la menopauză a indicat o creştere a densității osoase în cazul persoanelor care consumă aceste fructe în mod regulat. În plus, trei-patru prune pe zi înseamnă întârzierea procesului de îmbătrânire și o îmbunătăţire a memoriei, ca urmare a reducerii radicalilor liberi. Tot prunele sunt acele fructe minunate care susţin absorbţia fierului în organism, datorită conţinutului de vitamina C. Astfel, se dovedesc utile atât în tratarea anemiilor, cât şi în îmbunătăţirea sistemului imunitar.

„Medicament” auxiliar în gastrite și ulcer

Prunele s-au dovedit aliați de nădejde împotriva stărilor inflamatorii ale ficatului şi splinei. De asemenea, prunele şi sucul proaspăt pregătit din acestea contribuie la scăderea acidităţii sucului gastric, ceea ce le face să fie un eficient tratament auxiliar în gastrite, ulcer stomacal şi duodenal. Grație prezenței în prune a resveratrolului, organismul beneficiază de cel mai puternic antioxidant, o singură prună uscată conţinând aceeaşi cantitate de vitamine şi minerale ca un pumn cu afine. În același timp, prunele au puternice calităţi energizante, datorate zaharurilor pe care le conţin şi care stimulează sistemul muscular şi nervos. Pentru cei care depun eforturi fizice, se recomandă mai ales folosirea fructelor uscate, care au o valoare energetică de cinci ori mai mare decât cele proaspete.

Sucul elimină toxinele din organism

Sucul de prune, ca şi fructul întreg, de altfel, este un laxativ natural, lucru pe care îl ştiu multe persoane cu probleme digestive şi care adesea apelează la această băutură. Lichidul parfumat și delicios elimină toxinele din organism, precum și excesul de grăsimi. De asemenea, un pahar cu suc de prune, consumat înainte cu o jumătate de oră de mesele principale, creşte rezistența organismului la infecţii.

Două pahare cu suc de prune consumate zilnic asigură o scădere în greutate rapidă și sănătoasă