Main menu

header

751 7 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Bolile determinate de diferiţi paraziţi ocupă un loc important în patologia întâlnită atât la copii, cât și la adulți. Cum le țineți departe și de ce măsuri de prevenire și de combatere aveți nevoie, aflați din interviul cu fitoterapeutul Corina Nadoleanu (medalion).

„Consumați semințe de dovleac”

751 7 2- În ultima perioadă, tot mai multe persoane se plâng că au fost diagnosticate cu o boală parazitară. Care sunt semnele care indică o asemenea afecțiune?

- Pentru că paraziții sunt atât de mulți și atât de diferiți, ei pot cauza o paletă largă de probleme. Există trei tipuri de paraziți care cauzează boli la oameni: protozoarele, viermii intestinali și paraziții externi care trăiesc pe suprafața pielii. Paraziții pot supravieţui la om în sânge, țesut, intestine sau sistemul limfatic. De asemenea, paraziţii se pot transmite de la o persoană la alta prin alimente, fecale, apă, animale, mușcături de insecte sau transfuzii de sânge. Printre cele mai cunoscute tipuri de paraziți care se instalează la om sunt giardia lambia, oxiuri, tenia, trichomonas, păduchi, scabie. Manifestările cel mai des întâlnite ale prezenței paraziților sunt constipația, diareea, flatulență și balonare, sindromul de colon iritabil, dureri articulare și musculare, anemia, alergia, afecțiuni ale pielii, nervozitate, probleme ale dinților, oboseală cronică, lipsa de somn sau scăderea sistemului imunitar.

- Care sunt cele mai cunoscute remedii naturale care ajută în bolile parazitare?

- Printre inamicii cunoscuți ai viermilor intestinali la loc de cinste se află usturoiul. Substanțele care se regăsesc în usturoi reușesc să amorțească viermii, iar cu ajutorul unor plante laxative, aceștia vor fi eliminați din intestin. În ceea ce privește semințele de dovleac, în tratamentul bolilor parazitare, sunt recomandate cele neprăjite. Se toacă 1,2 kg semințe de dovleac, se amestecă cu 100 l lapte și 300 g miere. Se consumă o linguriță de trei ori pe zi. Ca tratamentele naturale să fie folositoare în bolile parazitare, trebuie apelat atât la plante care distrug paraziții, adică cele cu proprietăți vermifuge, cât și la plante care stimulează contracția, dar și care ajută la eliminarea viermilor intestinali, datorită proprietăților laxative.

„Administrați suc de varză”

751 7 4- Studiile estimează că în jur de 300 milioane de persoane din întreaga lume se confruntă cu bolile parazitare. Cum pot fi tratate prin leacuri naturale?

- Giardia este o infecție cu paraziți intestinali, care poate fi periculoasă. Este foarte important de punctat că la această boală parazitară, doar o treime dintre persoanele infectate au simptome. Printre acestea se numără: greață, vomă, balonare, flatulență, stare de slăbiciune, pierderea apetitului, mâncărimi în zona anală. O altă trăsătură este că afectează, de obicei, întreaga familie. Cu alte cuvinte, dacă unul dintre membri descoperă că are giardia, toți ar trebui să urmeze tratamentul. Și în cazul giardiei, semințele de dovleac sunt foarte bune. Acestea se administrează dimineață pe stomacul gol, cojite și zdrobite, îndulcite cu puțină miere. Copiii de vârstă școlară vor consuma o cantitate de 100 g şi cei mai mici doar 50 g. Pentru adulți sunt necesare 150-200 g. După una-două ore se administrează ceai de crușin sau un alt ceai laxativ. De ajutor în eliminarea oxiurilor sunt și semințele de lămâie. Se zdrobesc două lingurițe cu sâmburi, se amestecă cu miere și se iau dimineaţa pe stomacul gol, timp de cinci-șase zile la rând. Se mai poate face un preparat dintr-o lămâie cât mai bogată în sâmburi. Se zdrobește tot fructul, se lasă la macerat în apă cu miere, se stoarce și se bea seara la culcare. Cura durează o săptămână. Uleiul volatil conţinut de cimbru împiedică reproducerea giardiei şi favorizează eliminarea ei. De regulă, se iau trei picături de ulei de cimbru cu puţină apă sau o lingură cu miere, de două ori pe zi, în cure de o săptămână, două. La copiii sub 10 ani, se administrează o jumătate de doză, iar la cei sub 5 ani, o treime din dozajul clasic. Acest remediu trebuie administrat la recomandarea unui fitoterapeut, deoarece dozajul trebuie stabilit în funcţie de vârstă. Să nu uităm și unul dintre cele mai vechi remedii folosite împotriva giardiozei, varza. Se pot bea zilnic între 30 şi 100 ml suc de varză proaspătă. Remediul se administrează într-o singură doză zilnică, pe stomacul gol, timp de cel puţin opt zile. De mare ajutor în giardia este și un vechi remediu gruzin, pentru obținerea căruia sunt necesare un pahar cu alcool, un pahar cu suc de sfeclă, o căpăţână mare de usturoi. Usturoiul se pisează şi cele trei componente se mixează bine. Se lasă la macerat timp de trei zile, apoi se strecoară. Se administrează o lingură la 15 minute după mesele principale. Tratamentul se face 15 zile. Tot pentru giardioză, puneți pe miez de pâine o linguriță cu ulei de cimbru, una cu ulei de cuișoare și una cu tinctură de propolis. Se administrează șapte zile, apoi se face pauză alte șapte zile. În această perioadă se mănâncă sâmburi de dovleac. Tratamentul se repetă apoi încă șapte zile.

- O altă mare problemă cu care oamenii se confruntă este tenia. Natura poate fi de ajutor și în acest sens?

751 7 4- Tenia este un vierme segmentat și poate trăi în om ani întregi, provocându-i dureri, grețuri, amețeli, extenuare și chiar anemie. Nu se poate înmulți sau depune ouă în corpul omului, ci doar în corpul animalului de la care provine. Dimineața, pe stomacul gol, se iau aproximativ 80-100 g semințe de dovleac curățate. În seara anterioară, nu trebuie să fi mâncat nimic. După o oră, se ia o ceașcă și jumătate cu „lapte și usturoi”, preparat astfel: se pune la fiert o căpățână de usturoi într-o cană cu lapte și se fierbe până când usturoiul devine moale. Apoi se strecoară și se administrează. După 30 de minute, se ia un laxativ puternic. Tenia este eliminată total. Tot împotriva teniei, amestecați în părţi egale pulbere din frunze de pelin cu seminţe de dovleac măcinate 30% din volumul vasului. Se toarnă alcool până la umplere şi se lasă la macerat într-un loc călduros șapte zile, agitând recipientul zilnic. Se administrează 50 g, de două ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masa de prânz şi cină, până la vindecarea completă.

Paraziții iubesc zahărul și tot ceea ce înseamnă produse dulci

„Fierbeţi apa pentru copii!“

- Cât de periculoase sunt bolile parazitare la copii?

- Pentru că aciditatea gastrică este mult mai redusă, paraziţii pot trece mult mai uşor în intestine. De aceea, la copiii între 1 an şi 6 ani, bolile parazitare apar de două-trei ori mai frecvent decât la adulţi. Peste o linguriță cu muşeţel, vetrice, pelin, cruşin și ţintaură se adaugă 500 ml apă clocotită. Amestecul se fierbe la foc foarte mic, timp de cinci minute. Se dă deoparte şi se acoperă. Nu trebuie depăşite următoarele doze: copii între 1 şi 3 ani, o lingură, copii între 3 şi 7 ani (30-50 ml), copii de 10 ani (75 ml), cei de 14 ani (100 ml). Durata tratamentului este de 14 zile. Dacă sursa de apă potabilă nu este sigură, fierbeți apa pentru copii!