Main menu

header

751 8 2de Călin Popa şi Florica Pintea

Un studiu publicat de revista americană „Journal of Agricultural and Food Chemistry” pune în evidență faptul că o varietate nouă de ceai, hongyacha, descoperit recent în China, poate fi soluția pentru persoanele care consumă această populară băutură, dar sunt preocupate de conținutul mare de cafeină al ceaiului obișnuit.

Își păstrează proprietățile

Specialiștii de la American Chemical Society anunță că în curând va fi disponibilă pe piață o nouă varietate de ceai, cu un conținut mult scăzut de cafeină. În paralel, spre deosebire de varietățile decafeinizate industrial, își păstrează și proprietățile, ceea ce înseamnă că băutura va aduce un plus de beneficii organismului uman. Este binecunoscut faptul că decafeinizarea artificială a ceaiului implică tratări complicate, cu temperaturi mari și consum de dioxid de carbon. Aceste metode afectează nu doar aroma ceaiului, ci distrug și o bună parte din compușii asociați cu reducerea colesterolului, micșorarea riscului de infarct sau de accident vascular cerebral și alte beneficii pentru sănătate cu care este creditat consumul de ceai. În aceste condiții, descoperirea hongyacha este o veste foarte bună pentru zecile de milioane de băutori de ceai din toată lumea.

Menține sănătatea inimii

Printre beneficiile arhicunoscute ale consumului de ceai, la care se pot aștepta și viitorii consumatori de hongyacha, se numără menținerea sănătății inimii, prin îmbunătăţirea capacităţii vaselor de sânge de a-şi mări volumul atunci când creşte presiunea sângelui, protejarea sistemului imunitar cu ajutorul antioxidanților, reducerea riscului de instalare a cancerului, inducerea limpezimii minții prin aminoacizii prezenți în frunzele de ceai, protecția danturii, asigurată de fluorura naturală din această băutură, care încetinește formarea plăcii bacteriene, precum și o mai bună densitate osoasă, hidratarea organismului și scădere în greutate.

PONT. Experții americani au descoperit că hongyacha, pe lângă faptul că nu are cafeină, conține și compuși benefici în plus față de ceaiul care se consumă în mod obișnuit.