Main menu

header

750 7 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Cercetătorii de la Spitalul St. Michael, din Toronto, Canada, au pus recent în evidență capacitatea proteinelor din soia nu doar de a susține masa musculară, ci și de a reduce colesterolul din sânge în cantități semnificative.

Remediază tulburările de somn

Sintetizând rezultatele a 43 de studii internaționale asupra efectelor proteinelor de soia în sistemul cardiovascular, experții canadieni au concluzionat că în cazul adulților, consumul de soia poate reduce nivelul colesterolului cu patru procente. „Atunci când o persoană adaugă soia unei diete sănătoase, beneficiile pot fi și mai însemnate pentru sistemul cardiovascular decât aceste procente. Datele noastre confirmă faptul că soia contribuie la buna funcționare a inimii”, explică expertul David Jenkins, autor al cercetării. În același timp, potrivit altor serii de studii, consumul de soia remediază tulburările de somn, grație conținutului de magneziu, mineral care induce o stare de linişte.

Întăreşte sistemul osos

Boabele de soia nemodificată genetic sunt o comoară pentru organism. Acestea conţin o cantitate mare de fibre dietetice, vitamine și minerale. Totodată, boabele de soia sunt bogate în antioxidanţi valoroşi şi în acid folic. Grație acestui conținut, soia ameliorează simptomele menopauzei prin intermediul izoflavonilor, esenţiali pentru buna funcţionare a sistemului reproducător al femeilor. Totodată, soia reglează problemele digestive, întrucât conține fibre care favorizează tranzitul intestinal. De asemenea, consumul de soia este creditat cu capacitatea de a întări sistemul osos, prevenind instalarea osteoporozei.

Ţine la distanţă spasmofilia şi hipocalcemia

Consumul de soia are abilitatea de a creşte receptivitatea la insulină, ceea ce înseamnă că scade riscul apariţiei diabetului. De asemenea, boabele de soia susțin buna funcționare a glandei tiroide, prevenind spasmofilia şi hipocalcemia. În același timp, numeroase studii au confirmat faptul că soia, pe care mulți asiatici o consumă zilnic, este responsabilă pentru incidența mai scăzută a cancerului de sân și de prostată la japonezi, chinezi și coreeni.

PONT. Boabele de soia conţin minerale esenţiale pentru formarea celulelor roşii, o bună circulaţie sangvină şi oxigenarea organismului.