Main menu

header

750 8 1de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu

Insuficiența cardiacă își poate pune serios amprenta asupra vieții de zi cu zi a oricărei persoane. Tocmai din acest motiv este foarte important să îi cunoașteți cauzele și să o tratați din timp. Cât de mult vă poate ajuta natura în acest sens, aflați din interviul cu fitoterapeutul Codruț Țuțu, competență apifitoterapie și acupunctură.

„Sucul de hrean ajută la reglarea tensiunii”

750 8 2- Ce este insuficiența cardiacă și care sunt simptomele bolii?

- Insuficiența cardiacă reprezintă incapacitatea inimii de a asigura o perfuzie corespunzătoare a organelor și țesuturilor. Această boală apare atunci când este afectată una dintre structurile cardiace sau anumite organe (ficat, plămâni etc.). Poate fi vorba despre mușchiul inimii (în cazul bolilor genetice sau în cazul unor boli inflamatorii) sau de afectarea unei valve (nu se deschide sau nu se închide corespunzător) sau a vaselor inimii (în cazul cardiopatiei ischemice, când lipsa de oxigenare a mușchiului inimii duce la disfuncția acestuia). Boala poate apărea ca urmare a unor afecțiuni netratate, respectiv hipertensiune, sau în cazul aritmiilor. Principalele simptome ale insuficienței cardiace sunt lipsa de aer la efort (care poate apărea în stadiile avansate și în repaus), edemele (acumularea de apă în țesuturi, lucru care se întâmplă mai ales în cazul picioarelor). Atenție! Aceste simptome nu înseamnă neapărat prezența insuficienței cardiace, pentru că de multe ori sunt asociate fie cu obezitatea sau cu sedentarismul, cu anemia sau cu alte afecțiuni.

- Ați pomenit de hipertensiune. Ce poate face natura în acest caz?

- Un leac util în hipertensiune este ceaiul obținut din isop, urzică, păpădie, talpa-gâștii și păducel, în cantități egale. Se pune o linguriță cu amestec la o cană cu apă fierbinte și se lasă la infuzat două minute. Se beau trei-patru căni pe zi. Consumat zilnic, mărarul poate regla tensiunea. Se recomandă să mâncați mărar pe stomacul gol, apoi să beți un pahar cu apă. Și tot pentru reglarea tensiunii este util sucul de hrean. Se toacă hreanul mărunt şi se pune la fiert, iar după 20 de minute se stoarce bine. Pacienţii pot consuma două linguriţe cu această zeamă de hrean cu o oră înainte de masă, timp de trei luni. Un ajutor prețios pentru cei care suferă de hipertensiune este ceaiul de zmeură. Acesta se prepară dintr-o linguriță cu fructe la o cană cu apă. Se lasă la infuzat două minute. Se pot consuma două-trei căni pe zi. Tratamentul se face între una şi trei luni. Pacienții care suferă de o astfel de afecțiune trebuie să renunțe la fumat și la consumul de alcool și să introducă fructe și legume în dieta zilnică.

„Talpa-gâștei tonifică musculatura cordului”

750 8 3- Pentru a potoli aritmiile cardiace, există remedii naturale?

- În declanşarea aritmiilor intervin diferiţi factori de stres, eforturi fizice şi intelectuale, emoţii puternice, stări de excitaţie nervoasă, insomnii, febră ridicată, hipertiroidism, digestie îngreunată, focare de infecţii (amigdalită, dentare), intoxicaţii (cu alcool, tutun, cafea etc.) sau după tratamente cu miofilină, efedrină, adrenalină şi alte tonice cardiace. De mare ajutor celor cu aritmii este talpa-gâștei, care se poate administra fie sub formă de infuzie, fie de tinctură. Pentru a prepara infuzia, aveți nevoie de o linguriţă cu plantă uscată şi mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se infuzează două minute şi se beau două ceaiuri, eventual îndulcite cu miere, dimineaţa şi seara, timp de o săptămână. Preparatul are efecte calmante în afecţiunile cardiace, perturbate de stresuri şi supărări. Pentru a înlătura stările de excitație cerebrală și cardiacă și pentru reglarea presiunii sangvine, se pot administra 20-30 de picături de tinctură, de două-trei ori pe zi, înainte de mese. Tot în tulburările de ritm cardiac este de folos și pulberea de păducel, din care se ia zilnic un vârf de cuțit, care se ține sub limbă.

- Ce plante le pot fi de folos celor cu insuficiență cardiacă?

- Din trecut se știe că degeţelul roșu este o plantă care se spune că face minuni în bolile de inimă. Să reținem și faptul că din această plantă este extrasă o substanţă numită digitalină, folosită la prepararea unor medicamente de neînlocuit în miocardiopatii şi insuficienţă cardiacă. În cazuri bine diagnosticate de insuficiență cardiacă, se poate administra tinctură de degeţel roşu, din care se iau 10-15 picături pe zi, timp de două, trei zile, urmate de un regim de întreţinere cu trei sau cinci picături pe zi, la prescripția specialistului. Tratamentul are o acţiune calmantă la nivel cardiac. Mai mult, această plantă este foarte bună și în cazul circulaţiei sangvine deficitare. Atenție! Degeţelul roşu se administrează pe durate scurte şi sub control medical strict. Prelungirea tratamentului poate duce la acumulări în organism şi intoxicaţii grave manifestate prin rărirea pulsului la valori subnormale, greţuri, vărsături, diaree, ameţeli, sughiţuri, dureri de cap, uscăciune în gât, paliditate şi convulsii. Tot în tratarea insuficienței cardiace, se poate folosi un amestec din următoarele plante: talpa-gâștei, urzică, păducel, unguraș, traista-ciobanului, cimbrișor, valeriană, crețișoară, arnică. Ceaiul se prepară prin infuzie, folosindu-se o linguriță cu amestec la o cană cu apă fierbinte. Lăsați cinci minute la infuzat, apoi strecurați și consumați trei căni zilnic, timp de una-trei luni. Tratamentul se poate relua după o pauză de 30 de zile. Excepțională în insuficiența cardiacă este și infuzia de ghimbir, care se prepară dintr-o linguriță cu rădăcină, la o cană cu apă. Se lasă cinci minute la infuzat și se consumă una-trei căni pe zi. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist, e bine să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Nu faceți tratamentul decât sub stricta îndrumare a specialistului!

Insuficienţa cardiacă este mai crescută în rândul bărbaţilor de peste 45 de ani şi a femeilor de peste 55 de ani, dar poate apărea și la tineri

„Netratată la timp, boala poate fi letală“

- Poate pune viața în pericol insuficiența cardiacă?

- Sigur, pentru că insuficiența cardiacă e o boală cronică, care se agravează de-a lungul timpului. Deși insuficiența cardiacă poate pune viața în pe- ricol, perspectiva pe termen lung diferă în funcție de vârstă, de gravitatea simptomelor și de starea de sănătate generală. Sunt cazuri în care simptomele rămân constante de-a lungul lunilor sau anilor, înainte să se înrăutățească. Dacă nu e tratată, boala se agravează progresiv, iar incapacitatea inimii de a pompa sânge în mod eficient ar putea interfera cu viața de zi cu zi și s-ar putea ajunge la punctul în care o persoană nu mai poate avea grijă singură de ea. În cele mai grave cazuri, afecțiunea poate fi letală.