Main menu

header

742 9 1de Valentin Țigău şi Eduard Popa

E vară, aveţi „sângele dulce” și vă mușcă țânțarii? Sfatul medicului este să nu vă scărpinaţi niciodată pe locul ciupiturii, pentru că dispariția mâncărimii nu este de durată, în schimb pot să apară răni mult mai greu de vindecat. Uleiurile esențiale, folosite pe piele, vă ajută să țineţi sub control pruritul și, în același timp, dezinfectează și accelerează vindecarea. De asemenea, fie că le folosiţi pe piele sau le difuzaţi în aer, ele țin departe țânțarii.

Lavandă - pe rană, lemongrass - la fereastră

Cea mai bună soluție o reprezintă uleiul esențial de lavandă, din care se aplică o singură picătură, pe locul afectat. Se repetă de trei-patru ori, la fiecare jumătate de oră. Uleiul de lavandă ameliorează mâncărimea, igienizează și închide rana. Un alt ulei esențial recomandat în astfel de cazuri este cel de lemongrass. Acesta, pe lângă cel de lavandă, are o proprietate în plus: respinge insectele. Mai mult, diluat, uleiul esențial de lemongrass se poate pulveriza în cameră, pe plasele de la fereastră, pe tocul ușii și, de asemenea, se pune într-o cană, pe noptieră, pe timpul nopții.

Pentru bebeluși și mame care alăptează

Dacă pielea pe locul mușcăturii țânțarului se inflamează, se înroșește, crește în volum, se recomandă folosirea uleiului esențial de eucalipt cu lămâie, care e un excelent antiinflamator, sau a celui de mentă. În cazul unui bebeluș (mai mare de 6 luni) sau al mamei care alăptează, recomandarea este pentru uleiul de geranium rosat (mușcata trandafir), cu care vă puteți da și seara, înainte de culcare, pe locurile expuse, pentru a respinge țânțarii. Uleiul esențial de busuioc e, de asemenea, una dintre recomandări. De reținut, însă, că toate aceste uleiuri esențiale trebuie folosite cu prudență pe zone extinse de piele, în stare pură. De preferat să fie diluate sau amestecate în creme sau în balsamuri!

Apelaţi la difuzorul electric!

Dacă aveți la îndemână câteva uleiuri esențiale, puteți să preparați voi înșivă câteva mixuri pe care să le folosiți, în funcție de nevoie, pentru a trata locul înțepăturii sau a alunga țânțarii. Un foarte bun ulei terapeutic se poate pregăti din: 10 ml ulei esențial de: lavandă, lămâie sau geranium, 100 ml ulei vegetal de floarea-soarelui. Amestecați uleiul esențial cu uleiul vegetal neutru; atenție, trebuie să fie în proporție de 1/10! Din uleiul terapeutic trebuie să picurați pe piele, în zonele afectate, câte o duzină de picături, de mai multe ori pe zi. Puteți prepara, de asemenea, un spray terapeutic, folosind: 30 de picături ulei esențial de geranium, 15 picături de ulei esențial de eucalipt, 15 picături de ulei esențial de lămâie, 15 pi- cături de ulei esențial de lavandă, 95 ml alcool de 70 grade. După ce amestecați toate ingredientele, agitați ca să se omogenizeze bine, apoi umpleți un recipient prevăzut cu sistem de pulverizare şi aplicaţi pe zona afectată sau pe pielea expusă, în timpul nopții, înțepăturilor de țânțari. În cazul în care doriți să alungați țânțarii din cameră, puteți pregăti un ulei esențial pentru difuzorul electric din: 5 ml ulei esențial de citronella Java, 5 ml ulei esențial de eucalipt, 5 ml ulei esențial de geranium, 5 ml ulei esențial de mentă, 5 ml ulei esențial de cuișoare. Amestecați bine toate ingredientele de mai sus; păstrați recipientul ferit de lumină. La nevoie, puneți 10 ml din acest amestec într-un difuzor electric, pe care îl introduceți în priză, pe timpul nopții.