Main menu

header

741 9 3de Călin Popa şi Florica Pintea

Gustare sănătoasă, sursă excelentă de proteine și grăsimi de calitate, alunele relevă noi proprietăți cu fiecare ciclu de cercetare asupra substanțelor de excepție pe care le conțin.

Campioanele conținutului de antioxidanți

Un studiu derulat la Universitatea de Sud din Australia a pus în evidență faptul că un consum regulat, în cantități moderate, de alune are proprietatea de a susține capacitățile cognitive și ascuțimea minții persoanelor care înaintează în vârstă. Introducerea în dietă a minimum 10 grame de alune în fiecare zi îmbunătățește și iuțește gândirea și rațiunea, funcționarea creierului și capacitatea de reacție la stimuli. Datele au fost centralizate în urma unui studiu la care au participat 4.822 de adulți chinezi cu vârsta de peste 55 de ani. Este prima cercetare care evidențiază o legătură directă între consumul de alune și funcționarea creierului vârstnicilor. „Cu doar două linguri cu alune pe zi, seniorii își pot îmbunătăți activitatea cerebrală și cu 60%”, explică expertul Ming Li, autor al studiului. Acest efect este pus de specialiști pe seama conținutului mare de antioxidanți al alunelor.

Au grijă şi de vezică!

Deoarece sunt o sursă excelentă de vitamina E, mangan şi betasitosterol, alunele au un rol esenţial în combaterea cancerului, în special a celui de vezică. Totodată, acestea sunt bogate în grăsimi nesaturate, benefice pentru inimă. Dintre ele se remarcă acidul oleic, care reduce nivelul colesterolului „rău”, crescându-l pe cel „bun”. O ceşcuţă cu alune conţine aproape jumătate din doza recomandată de magneziu, un mineral care, printre altele, reglează calciul la nivelul muşchilor. Atunci când nivelul de calciu din organism este prea mare, bătăile inimii pot deveni neregulate. Nutriţioniştii recomandă consumul a cel puţin 40 de grame de alune pe zi, pentru protecția inimii.

Protejează musculatura

Minunatele alune sunt bogate în minerale esenţiale, necesare organismului pentru a asigura sănătatea oaselor. Femeile aflate la menopauză pot avea sistemul osos fragil, dar manganul şi acidul folic din alune reduc riscul de rupere a oaselor. O singură porţie de alune aduce 90% din doza zilnică recomandată de mangan. În același timp, o ceşcuţă plină cu alune conţine 86% din doza zilnică recomandată de vitamina E, care protejează pielea de efectele razelor ultraviolete (cancer sau îmbătrânire prematură). Alunele sunt pline de vitamine din complexul B, folosite de organism pentru energie. De asemenea, vitamina B9 stimulează sinteza hormonilor, riboflavina este necesară pentru sănătatea celulelor roşii ale sângelui, iar niacina asigură funcţionarea corectă a sistemelor digestiv şi nervos. În același timp, conţinutul ridicat de fibre din alune menţine o bună funcţionare a intestinelor, echilibrează nivelul de toxine şi păstrează tractul digestiv în cea mai bună stare. Datorită efectului laxativ pe care îl au fibrele dietetice pe care le conțin, alunele combat eficient constipația.

Circa 47 de milioane de persoane din toată lumea suferă în prezent de demență, iar în 2030 vor fi 75 de milioane de cazuri (Organizația Mondială a Sănătății)