Main menu

header

740 8 2de Călin Popa şi Eduard Popa

Crește în zona tropicală, are un gust dulce minunat și, grație facilităților lumii moderne, poate fi consumat oriunde în lume. Este fructul pitaya, un tezaur de vitamine, nutrienți și antioxidanți care contribuie din plin la starea de sănătate a organismului.

Previne degradarea celulară

Cu un conținut caloric scăzut, dar în schimb plin de vitamine și compuși benefici, pitaya vine în primul rând în dieta omului modern cu un conținut semnificativ de fibre și cu avantajele incluse - detoxificare, funcționare corespunzătoare a colonului, absorbție îmbunătățită a substanțelor hrănitoare. Un aspect foarte important referitor la consumul de pitaya are legătură cu cercetările de ultimă oră care leagă sănătatea florei intestinale de cea a întregului organism. Astfel, potrivit healthline.com, consumul de pitaya înseamnă un aport de probiotice, precum și de bifidobacterii care echilibrează procesele derulate într-un mediu care conține circa 100 de trilioane de microorganisme, așa cum este cel intestinal. De asemenea, prin antioxidanții de calibru, pitaya combate efectele radicalilor liberi, prevenind degradarea celulară și inflamațiile. În ceea ce privește prevenirea cancerului, una dintre cele mai cumplite maladii ale contemporaneității, este de remarcat faptul că un consum regulat de pitaya aduce organismului o cantitate sporită de vitamina C, cu implicație directă asupra susținerii sistemului imunitar și a prevenirii mutațiilor care generează tumori. Teste repetate au pus în evidență faptul că pitaya conține un compus numit betalaină, care combate stresul oxidativ și are capacitatea de a suprima celulele canceroase. De asemenea, prin carotenoide și licopen, acest fruct tropical reduce riscul instalării tumorilor. În plus, pitaya are capacitatea de a lupta cu boli cronice, cum sunt cele cardiovasculare, diabetul sau artrita.

Luptă cu anemia

Pitaya este unul dintre puținele fructe care conțin fier. În aceste condiții, consumul de pitaya are proprietatea de a combate anemia, dar și de a contribui substanțial la transportul oxigenului prin interme- diul sângelui. Aportul de fier este cu atât mai important cu cât specialiștii estimează că, la nivel mondial, circa 30% din populația lumii suferă de deficiență de fier și implicit de o transformare necorespunzătoare a hranei în energie.