Main menu

header

739 6 2de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Captalanul a fost folosit din Evul Mediu pentru tratarea rănilor, tusei şi astmului. Medicina modernă i-a confirmat o serie de proprietăți și un conținut de compuși remarcabili, care fac din el un aliat redutabil al sănătății.

Acţionează ca vasodilatator

Captalanul este recunoscut ca un remarcabil remediu natural cu proprietăți antiinflamatorii, care acţionează ca vasodilatator. În aceste condiții, se remarcă acțiunea plantei pe un spectru larg de afecțiuni nervoase, cum sunt insomniile, stresul și depresia, atacurile de panică și coșmarurile. Planta este eficientă pentru persoanele agitate, care au tendinţa de a se consuma excesiv. Se bea în fiecare dimineaţă un ceai făcut dintr-un amestec egal, compus din o jumătate de linguriţă cu flori de captalan, aceeași cantitate de flori de tei şi un vârf de cuţit cu sunătoare. Plantele se opăresc cu o cană cu apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute, apoi se filtrează şi se îndulceşte lichidul cu miere. Acest ceai combină acţiunea uşor sedativă cu cea antidepresivă, efectul general fiind de creştere a rezistenţei la stres şi de inducere a unei stări de relaxare. De asemenea, captalanul este un excelent remediu împotriva migrenelor persistente.

Utilizat în cazul ganglionilor inflamați

Captalanul este remarcabil și pe direcția combaterii infecțiilor tractului urinar, precum și în cazuri de tuse, întrucât este considerat un bun antispasmodic şi antialgic. Se poate administra un decoct combinat de plantă, preparat astfel: se pune o linguriţă cu captalan uscat şi mărunţit la macerat timp de opt ore într-o jumătate de cană cu apă. Apoi se strecoară şi lichidul rezultat se pune deoparte. Planta rămasă se opăreşte cu o jumătate de cană cu apă clocotită şi se lasă la infuzat 30 de minute. Se strecoară şi se combină cu celălalt lichid. Se beau câte două-trei căni zilnic, pe stomacul gol. De asemenea, extern, planta poate fi utilizată cu succes în afecțiuni cum sunt ganglionii inflamaţi, umflăturile, erupţiile şi durerile reumatismale. Se poate aplica local o pastă din pulbere de captalan - plantă uscată măcinată electric, apoi strecurată prin pânză deasă - amestecată cu puțină apă, până la omogenizare.

Pont! Captalanul este eficient şi în dischinezii biliare, colici biliare, renale şi intestinale, spasme gastrointestinale.