Main menu

header

739 6 1de Adina Mandiuc şi Carmen Bădulescu

De câțiva ani se vorbește tot mai mult despre semințele germinate. Specialiștii ne asigură însă că introducerea acestora în alimentația curentă nu este deloc un moft estetic, ca să dea bine în farfurie, ori efectul unei mode trecătoare. Adevărate „bombe de vitamine”, semințele germinate au efecte benefice reale asupra sănătății.

Au până la 600% mai mulți micronutrienți

Chiar dacă arată foarte bine în farfurie, semințele germinate sunt privite cu suspiciune de persoanele care nu le cunosc beneficiile. Și totuși, acestea au atât de multe de oferit pentru sănătate! În primul rând, spre deosebire de alte alimente, se digeră foarte ușor și sunt bine tolerate de persoanele cu stomacul sau intestinele sensibile. De asemenea, semințele germinate conțin enzime care favorizează digestia, motiv pentru care limitează indigestiile. Iar procesul de germinare facilitează asimilarea nutrienților de către organism. De exemplu, când boabele de fasole sau de grâu germinează, se îmbunătățește calitatea proteinelor conținute în ele, principii indispensabile organismului uman. În plus, volumul fibrelor crește odată cu germinația, or, e lucru știut că acestea accelerează digestia și asimilarea corectă a alimentelor, ajutând la eliminarea grăsimilor inutile din organism. Semințele conțin deja tot ce este necesar pentru dezvoltarea viitoarei plante. Însă, în timpul germinației, numărul micronutrienților crește cu până la 600%. Prin urmare, e mult mai eficient, din acest punct de vedere, să mănânci mlădițele în loc de semințe, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori când vine vorba despre linte, de exemplu.

Au un conținut bogat în vitamine

Conținutul de vitamine din cerealele germinate crește chiar și de 20 de ori, în numai două zile după ce a început procesul de germinare. Este vorba despre vitaminele A, B, C și E. Studiile au arătat că, în timpul germinării boabelor de fasole, vitamina B1 crește în proporție de 285%, vitamina B2 cu 515%, iar B3 cu 256%. Dacă fibrele din semințele germinate favorizează digestia, antioxidanții pe care-i conțin acestea luptă împotriva îmbătrânirii premature a celulelor. În sens mai larg, semințele germinate ajută la întărirea sistemului imunitar și previn răcelile de sezon, în perioada rece.

Suplinesc carențele alimentare

Dacă medicul v-a diagnosticat cu carențe alimentare, ar fi util să vă gândiți să includeți în alimentația zilnică semințele germinate. Foarte bogate în vitamine și minerale, dar și în oligoelemente, proteine, aminoacizi, acizi grași esențiali, enzime și clorofilă, acestea permit refacerea organismului, dar și prevenirea eventualelor carențe cauzate de un regim alimentar dezechilibrat.

Ajută la asimilarea mineralelor

Anumite minerale, precum calciul sau magneziul, deși se regăsesc în numeroase alimente prezente în meniul zilnic, nu sunt asimilate și prelucrate de organism în mod satisfăcător. Drept urmare, acestea sunt eliminate, iar starea generală de sănătate are de suferit. Semințele germinate ajută la stabilirea unui echilibru optim în organism, prin asimilarea tuturor elementelor din alimentație.

Lintea conferă energie

Foarte ușor de obținut, lintea germinată este perfectă pentru a începe să consumați semințe germinate. Un adevărat concentrat de proteine vegetale și de glucide, lintea reprezintă o sursă bună de energie. Bogată în aminoacizi indispensabili pentru sănătate, lintea conține în egală măsură numeroase minerale, precum potasiul, fierul, magneziul și fosforul.

Fasole mungo pentru digestie

Adesea confundată cu soia, fasolea mungo este foarte utilă pentru sistemul digestiv. Este folosită în special în cadrul medicinei tradiționale chinezești, pentru proprietățile detoxifiante. Este bogată în aminoacizi și fibre, ceea ce îi conferă eficacitate în abordarea afecțiunilor tractului intestinal.

Schinduful fortifică organismul

Denumit și „fân grecesc”, schinduful este o leguminoasă cu un conținut bogat în minerale și vitamine. În consecință, ajută la fortifierea organismului, contribuind în același timp la reducerea nivelului de zahăr din sânge și al colesterolului rău. De asemenea, este bogat în mucilagii (substanțe care devin ceioase în contact cu apa), drept urmare calmează iritațiile gastrice.

Lucerna stimulează sistemul imunitar

Semințele germinate de lucernă sunt foarte apreciate pentru că sunt bogate în vitamina D, betacaroten și antioxidanți, toate recunoscute pentru eficiența lor împotriva oboselii și a îmbătrânirii celulare. De asemenea, lucerna este foarte populară printre iubitorii de semințe germinate datorită conținutului de vitamina B9, o vitamină pe care organismul uman n-o produce, dar care joacă un rol important în stimularea sistemului imunitar.

Cum le obţineţi acasă

Este foarte important de știut că germinarea se obține numai în casă, în condiții stricte de igienă. Semințele pot fi germinate în pământ reavăn și spălate bine înainte de întrebuințare, dar la fel de bine pot fi ținute între două straturi de vată, menținute în permanență umede, dar fără exces de apă, la temperatura camerei. Încolțirea se produce rapid, iar semințele pot fi consumate imediat ce rigiditatea lor a scăzut și pot fi meste- cate cu dinții. Atenție însă, chiar dacă au fost ținute în vată, înainte de a fi mâncate, tot trebuie spălate bine!