Main menu

header

738 7 1de Călin Popa şi Nicoleta Gheorghe

Una dintre cele mai importante plante din medicina ayurvedică este neem, folosită de secole în Asia împotriva unui mare număr de afecțiuni, grație unei compoziții de excepție.

Este considerat un tonic general

Neem este considerată una dintre cele mai versatile plante în tradiția terapeutică asiatică. Arborele crește rapid în multe părți ale Orientului Mijlociu, este foarte rezistent, fructele au un gust dulceag, iar frunzele au generat o întreagă industrie, grație proprietăților lor certificate în secole de utilizare împotriva unui mare număr de afecțiuni. O cercetare publicată în revista „Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine” arată că produsele din frunze de neem care se găsesc în magazinele cu profil naturist - ceai, pulbere, ulei, suplimente etc. - au puternice efecte antibacteriene și antimicrobiene. În aceste condiții, ceaiul de neem, preparat din o linguriță cu frunze uscate la o cană cu apă clocotită, este considerat deopotrivă un tonic general și un stimulent al sistemului imunitar, notează organicfacts.net.

Curăță în profunzime pielea de chimicale

Indiferent de forma în care sunt administrate, frunzele de neem susțin funcționarea la parametri normali a ficatului și contribuie la detoxificarea organismului, arată un studiu publicat de „Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics”. De asemenea, pasta din pulbere de neem poate curăța în profunzime pielea de chimicale și de impurități, combătând astfel efectele externe ale poluării de fiecare zi. Totodată, planta are capacitatea de a menține sănătatea aparatului reproducător, asigurând activitatea normală a fiecărui organ sexual. O cercetare a Școlii Medicale Eastern Virginia, din SUA, a pus în evidență faptul că suplimentele pe bază de extract de semințe de neem funcționează ca un anticoncepțional natural și pentru bărbați, și pentru femei, fără să aibă impact asupra libidoului și fără alte efecte secundare, deseori manifestate în timpul sau după tratamentele contraceptive clasice.

Activează gena care suprimă tumorile

Frunzele de neem au efect demonstrat în anumite afecțiuni dintre cele mai des întâlnite, cum sunt crampele abdominale, constipația, balonarea, inflamațiile tractului intestinal. Ceaiul din frunze poate fi folosit și ca remediu rapid împotriva unor infecții gastrice ce afectează microflora intestinală. Testele efectuate pe animale au evidențiat faptul că extractele pe bază de neem pot juca un rol foarte important în lupta anticancer, întrucât au proprietăți antiinflamatorii redutabile și activează gena care suprimă tumorile, se arată în revista „Asian Pacific Journal of Cancer Prevention”. Totodată, oamenii de știință indieni au pus în evidență o relație directă între consumul de neem și diabet. Potrivit „Indian Journal of Physiology and Pharmacology”, planta poate reprezenta o opțiune naturală împotriva bolii, micșorând dependența de insulină.

Neem este considerată o plantă foarte eficientă pentru menținerea sănătății orale, grație calităților sale antibacteriene

Elimină mătreaţa şi combate calviţia

Neem este un ingredient nelipsit din industria cosmetică, întrucât elimină mătreața și combate calviția, întărind părul și curățând scalpul. O mască eficientă se poate realiza din pulbere de neem amestecată cu apă până ajunge la consistența unei paste care se aplică pe scalp. Se lasă să acționeze o oră, apoi se clătește și se șamponează.