Main menu

header

737 7 2de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa

Plante cu multiple proprietăți tămăduitoare, de înfrumusețare și chiar de imunizare, sânzienele galbene, spune tradiția, e bine să înceapă să fie folosite după data de 24 iunie, când este sărbătorită Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Iată câteva dintre maladiile în care sânzienele galbene fac adevărate minuni.

Maceratul îndepărtează bolile tiroidiene

Potrivit fitoterapeuților, sânzienele constituie unul dintre leacurile cele mai utile, folosite din vechime în tratarea bolilor tiroidiene, dar și a hipertiroidiei, epilepsiei și a diverselor boli nervoase. În acest sens, se folosește maceratul de sânziene, obținut din patru-șase linguri cu plantă uscată și mărunțită la un litru de apă. Preparatul se lasă la infuzat timp de opt ore la temperatura camerei, apoi se strecoară. Se recomandă consumul a două căni pe zi, în cure de minimum trei luni. Gargara cu infuzie concentrată (trei linguriţe cu plantă uscată la 250 ml apă clocotită) se foloseşte în afecţiunile glandei tiroide şi ale corzilor vocale. Din tratamentul gușei exoftalmice fac parte și cataplasmele cu plantă zdrobită. Contra cistitei, uretritei, nefritei și a litiazei renale, se administrează tinctură de sânziene. Modul de preparare este următorul: 20 de linguri cu plantă se amestecă bine cu un litru de alcool și se lasă la macerat timp de două săptămâni, perioadă în care se agită zilnic. Se strecoară și se depozitează în sticluțe închise la culoare. Se administrează două lingurițe, de trei ori pe zi, cu diluare în apă.

Băile locale stopează durerile provocate de reumatism

Persoanele care suferă de răni, furuncule, pete de bătrânețe, panarițiu găsesc în unguentul de sânziene galbene un bun prieten. Acesta se prepară din suc proaspăt de plantă, amestecat cu untură, până la formarea unei paste omogene. Cu acest produs se vor unge locurile cu probleme. Pentru a îndepărta durerile provocate de reumatism, apelați la băile locale cu decoct de sânziene, obținut din șapte linguri cu plantă uscată și mărunțită, care se fierbe la foc mic timp de 20 de minute într-un litru de apă. Băile durează în jur de 15-20 de minute.