Main menu

header

736 7 1de Carmen Ciripoiu şi Nicoleta Gheorghe

Popoarele teutonice au considerat teiul un arbore sacru, iar celţii l-au privit ca pe un simbol al altruismului, întrucât se credea că sub influenţa miresmei sale îmbătătoare oamenii spun doar adevărul. Pe de altă parte, teiul este considerat arborele sfânt al poporului român, iar în coroana acestuia se spune că nu pătrund niciodată trăsnetele. Dincolo de toate acestea însă, teiul are incredibile virtuți vindecătoare.

Maceratul echilibrează starea nervoasă

Atât pentru cei mici, cât și pentru adulți, o baie caldă în care se toarnă trei litri de infuzie de tei îndepărtează atât agresivitatea și nervozitatea, dar și insomnia. De asemenea, în caz de hiperexcitabilitate nervoasă se recomandă să fie aduse în dormitor câteva ramuri înflorite de tei sau să se umple perna cu flori de tei, pentru ca bolnavul să aibă un somn liniștit și odihnitor. În plus, înainte de culcare, este indicat să se ia o lingură cu macerat din flori de tei în miere care ajută la echilibrarea stării nervoase. Dar ceaiul de tei conține un mucilagiu care poate ajuta și la reducerea inflamației din gât și cavitatea bucală. De asemenea, consumul de ceai de tei poate favoriza transpirația. Totodată, compușii fenolici conţinuți de ceaiul de tei au un puternic efect antibacterian. Astfel, ceaiul poate întări sistemul imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva bolilor. Ceaiul de tei este nelipsit din tratamentul bolilor cardiovasculare, mai ales în hipertensiune arterială, palpitaţii şi extrasistole.

Combate stomatita

Totodată, ceaiul de tei poate fi folosit pentru calmarea tulburărilor stomacale, deoarece conţine agenți carminativi, care au un puternic efect antispasmodic. De regulă, pentru prepararea ceaiului se foloseşte floarea de tei bine uscată şi mărunţită. Atenție! Floarea de tei nu se fierbe niciodată! Se clocoteşte apa şi se toarnă peste floarea pusă în alt vas. Se lasă la infuzat cel mult trei, patru minute, atât cât lichidul să capete o culoare gălbuie-ruginie, după care se filtrează imediat. Când lichidul este de culoare roşie-maronie intensă, ceaiul nu mai este bun pentru consum. Băut călduţ, ceaiul de tei este de mare ajutor în caz de răceală şi gripă, reglează temperatura organismului şi decongestionează căile nazale, scade febra, reduce inflamaţiile şi ameliorează durerile de cap. Sub formă de gargară sau inhalaţii, se utilizează cu succes pentru combaterea stomatitei, amigdalitei, faringitei şi laringitei.

Consumat în cantități mari de bebeluși, ceaiul de tei îi poate deshidrata, pentru că suprasolicită rinichii

Îndepărtează cearcănele

În cosmetică, florile de tei în combinație cu florile de albăstrele sunt folosite pentru comprese împotriva cearcănelor şi ca remediu pentru ochii obosiţi şi umflaţi. În plus, florile de tei măcinate amestecate cu lapte şi ovăz constituie o excelentă mască de faţă cu proprietăţi de revigorare şi hidratare a tenului tern, palid, lipsit de strălucire. Compresele cu ceai de tei luptă împotriva ridurilor și îmbătrânirii, grație conținutului ridicat de antioxidanți. Tot teiul este un agent antiinflamator și de îmbunătățire a aspectului pielii, ajutând la eliminarea tensiunii faciale. În acest sens, se recomandă să folosiți produsele pe bază de tei dimineața și seara. Nu în ultimul rând, ceaiul de tei este indicat şi în curele de slăbire, deoarece are efect diuretic şi ajută la eliminarea retenţiei de apă din organism, creşte uşor temperatura corpului şi vă ajută să transpirați mai mult, scăpându-vă în acest mod de toxinele din corp.