Main menu

header

735 8 1de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu

În ultimii ani, principala cauză de mortalitate și morbiditate din țările dezvoltate o constituie ateroscleroza. Deși poate apărea și la bărbați, studiile susțin că ateroscleroza este o problemă majoră mai ales la femei, riscul crescând în cazul utilizării contraceptivelor orale și după menopauză. Cum reușiți să țineți în frâu această afecțiune care nu trebuie luată în râs, aflați din interviul cu fitoterapeutul Beatrice Niculiță (medalion).

„Pentru purificarea sângelui este foarte bună drojdia de bere”

- Pentru cei care nu știu, aș vrea să ne spuneți cât de periculoasă este ateroscleroza și care sunt factorii care contribuie la apariția acesteia?

- Ateroscleroza este o afecțiune a pereților vaselor sangvine, care, în timp, conduce la reducerea diametrului vasului de sânge (prin formarea de plăci ateromatoase ce conțin colesterol, calciu, material lipidic și lipofage) până la înfundarea acestuia. În urma acestor depuneri, din păcate, pot apărea diverse complicații atât la nivelul inimii, cât și al creierului sau extremităților, precum angina pectorală, infarctul miocardic, accidentul cerebral, cardio- patia ischemică. Ateroscleroza poate rămâne asimptomatică o perioadă îndelungată, cauzând anevrisme (dacă procesul lărgirii arterelor este excesiv), formarea de cheaguri (dacă plăcile ateromatoase suferă rupturi), care pot duce la stenoză sau chiar la blocaj. Odată cu ruptura plăcilor ateromatoase, se formează trombi care vor încetini fluxul sangvin, cauzând astfel infarctul. Cât privește factorii de risc, aceștia se clasifică în două categorii: factori de risc cardiovascular major nemodificabili, respectiv vârsta, sexul și moștenirea genetică, și factori de risc cardiovascular major modificabili, adică acei factori care pot fi controlați prin abordarea unui stil de viață sănătos. În această categorie putem încadra fumatul, nivelul ridicat al colesterolului, hipertensiunea arterială, sedentarismul și obezitatea. Ca simptome se remarcă durerea toracică, durere abdominală, de gât, maxilar, umăr/braț, senzație de slăbiciune, transpirații excesive, dificultate în respirație, amețeală, paralizie sau semiparalizie pe o parte a corpului sau a feței.

735 8 2- Suferinzii de ateroscleroză pot consuma orice fel de alimente sau trebuie să adopte o dietă anume?

- Ar fi bine ca baza alimentaţiei să fie preponderent lacto-vegetariană, ca sursă principală de vitamine şi săruri minerale, în care 60% să însemne sucuri şi crudităţi de legume (morcov, sfeclă roşie, ţelină, spanac, mărar, pătrunjel, tomate, varză, ardei, praz). Cei bolnavi de ateroscleroză pot consuma zilnic suc de ceapă, util pentru fluidificarea sângelui şi evitarea trombozei şi infarctului, supe de roşii şi de legume degresate, brânză de vaci sau iaurt. Se mai poate consuma, cu restricţie cantitativă însă, carne slabă de pasăre şi vită și asta doar două zile pe săptămână. Peștele este permis și recomand în acest sens şalău, ştiucă, biban, păstrăv, alături de uleiuri vegetale, margarină, pâine integrală, fulgi de porumb. Pentru purificarea sângelui, e bine să se administreze trei lingurițe cu drojdie pe zi. Înainte de mese se va lua o lingură cu amestec, în părţi egale, din ulei de măsline, miere şi suc de lămâie.

„Înghiţiţi, ca pe pastile, câţiva căţei de usturoi”

- Cât de mult ajutor oferă natura suferinzilor de ateroscleroză?

735 8 3- Foarte mult și în acest sens recomand o rețetă veche, dar cu multă eficiență, bazată pe consumul de usturoi. Se curăță de pielițe câțiva căței de usturoi și se înghit ca pe o pastilă, cu o jumătate de oră înainte de masă și la două ore după masă. Tratamentul se ține două săptămâni și se poate relua după alte 15 zile de pauză. Se va administra doar usturoi românesc, pentru că are virtuți terapeutice mult mai bune. Tot pentru ateroscleroză este de mare ajutor și decoctul de secară. Modul de preparare este următorul: o lingură cu boabe se fierb timp de un sfert de oră în 300 ml apă și se lasă apoi acoperit un sfert de oră să se răcească. Se consumă două-trei căni pe zi. Cătina albă are, de asemenea, virtuți vindecătoare în ateroscleroză. În acest sens, se iau două lingurițe cu ulei de cătină de trei ori pe zi, după fiecare masă sau se folosește decoctul, preparat din 10 g frunze zdrobite la 300 ml apă. Preparatul se fierbe câteva minute, apoi se strecoară. Se îndulcește cu miere și se consumă două căni pe zi. Este bine să consumați și șase linguri pe zi de fructe proaspete de cătină albă, două linguri dimineață, două la prânz și două seara. Anghinarea este o altă plantă recomandată celor cu astfel de probleme de sănătate. Se folosește infuzia, obținută dintr-o lingură cu plantă uscată și mărunțită, peste care se toarnă 500 ml apă în clocot. Se lasă vasul acoperit 15-20 de minute, apoi se strecoară. Se bea dimineaţa, pe stomacul gol, şi se stă culcat pe partea dreaptă 30 de minute. Tratamentul se mai aplică încă o dată în cadrul aceleiaşi zile, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale.

- Există și tratamente externe care le pot fi utile celor cu ateroscleroză?

- Sigur, este vorba despre băi reci de mâini şi picioare (dimineaţa şi seara), în care se introduc frunze, fructe şi scoarţă de castan sălbatic, coajă de salcie, flori de păducel şi de fân. În baie se mai pot turna extracte uleioase de castan, sulfină, sânziene, gălbenele şi tătăneasă. Băile durează 15 minute pe zi și se efectuează timp de trei săptămâni. Dimineaţa se va face şi un masaj cu o perie aspră şi uscată pe picioare, mâini, spate, piept şi burtă.

„Administrați zilnic polen și tinctură de propolis”

- Ce fel de viață trebuie să aibă un bolnav de ateroscleroză? Ce are voie să facă și ce nu?

- Esențial pentru bolnavii de ateroscleroză este să îndepărteze factorii de risc, care ar declanşa boala şi complicaţiile posibile. Se impune o viaţă liniştită, echilibrată, dar activă, cu respectarea strictă a programului de activitate, odihnă, recreere şi somn. Bolnavul va evita stresul permanent, stările tensionate, traumele psihice, eforturile fizice şi intelectuale, viaţa sedentară şi obezitatea. Zilnic se va face mişcare în aer liber, o oră pe zi de mers pe jos cu 30 de minute de mers pe bicicletă, sporturi uşoare, gimnastică respiratorie şi fizică, în funcţie de toleranţa bolnavului la efort. În același timp, e bine să se administreze 30 de picături de tinctură de propolis pe zi, luate cu apă, dar și lăptișor de matcă sau polen (două-trei lingurițe pe zi). Reuşita unui tratament naturist, în combaterea bolilor cerebrale, depinde de acceptarea sa de bolnav, acesta să aibă încredere în tratament şi să fie răbdător, pentru că beneficiile nu pot fi observate decât după perioade mai îndelungate.

Suferinzii de boli de stomac nu vor consuma preparate pe bază de usturoi și ceapă și trebuie să aibă grijă să nu mănânce în exces legume și fructe crude

Menţineţi sub control greutatea corporală şi renunţaţi la fumat