Main menu

header

734 8 3de Călin Popa şi Adrian Barna

Aliat de calibru al sănătății, floarea de salcâm are puteri terapeutice cunoscute din cele mai vechi timpuri, fiind folosită de sute de ani pentru tratarea sau ameliorarea unui mare număr de afecțiuni.

Acționează împotriva ulcerului

Florile de salcâm sunt bogate în proteine şi fibre. Ca urmare, pe linie medicinală, preparatele pe bază de flori de salcâm sunt faimoase pentru capacitatea de a acționa împotriva ulcerului sau a arsurilor gastrice, pe care le calmează rapid. În tratamentul de lungă durată, trebuie consumată câte o linguriţă cu pulbere de flori de salcâm înainte de fiecare masă. Puteţi ţine cură de o lună, cu posibilitatea de a repeta după încă o lună de pauză. De asemenea, se poate prepara o infuzie de flori de salcâm, turnând 200 ml apă clocotită peste o linguriţă cu flori de salcâm uscate. Acoperiţi ceaşca timp de zece minute, strecuraţi şi beţi lichidul obţinut. De asemenea, florile de salcâm sunt un bun remediu împotriva constipaţiei. Se poate prepara o pastă din zece linguri cu plantă uscată, bine măcinată, și cinci lingurițe cu miere. Se consumă zilnic, timp de două luni, o lingură în fiecare dimineaţă, înainte de micul dejun.

Impulsionează imunitatea

Potrivit cercetărilor în domeniu, florile de salcâm au demonstrat capacitatea de a susține sistemul imunitar, ceea ce a făcut ca planta să intre în atenția specialiștilor din perspectiva combaterii cancerului. Testele derulate pe animale de laborator au pus în evidență faptul că extractul din flori de salcâm sporește numărul celulelor imunitare care luptă cu tumorile. De asemenea, floarea de salcâm este un antitusiv natural. Aceasta conţine ulei volatil, precum şi acacină şi robinină, compuşi foarte importanţi în lupta organismului cu infecțiile respiratorii. Infuzia de flori de salcâm, consumată la o temperatură nu prea ridicată, poate calma crizele de tuse convulsivă. În același timp, siropul din flori de salcâm este redutabil pe linia unor afecțiuni nervoase, cum sunt insomniile, anxietatea, migrenele provocate de stres, asteniile și depresia. Floarea de salcâm se poate consuma și proaspătă, amestecată cu două linguriţe cu miere.

Adăugarea florilor de salcâm în diverse preparate face mâncarea mult mai hrănitoare, îmbunătățind absorbția nutrienților

Flori în aluat

Ingrediente: 250 g făină, 2 ouă, 500 ml lapte, 50 g unt topit sau două linguri cu ulei de cocos, 1 lingură cu vârf cu zahăr, ulei pentru prăjit (de cocos), 20-50 de flori de salcâm, glazură de ciocolată.

Mod de preparare: se aleg flori de salcâm, de diferite mărimi, care se taie frumos şi se lasă la înmuiat în apă rece. Nu se pun sub jet de apă, deoarece se desprind. Se scot din apă şi se lasă la zvântat. Se pregăteşte un aluat de clătite, care se lasă o oră la frigider. Se pune o tigaie cu ulei la încins, se trece fiecare floare de salcâm prin aluat şi se pune în tigaie. Se lasă la rumenit pe ambele părţi, se scot pe prosop de hârtie şi se servesc calde, pudrate cu zahăr sau glazurate cu ciocolată. Simple sunt la fel de delicioase.