Main menu

header

732 6 1de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Considerate superaliment, afinele relevă în permanență noi proprietăți și beneficii pentru sănătatea omului. Cercetări de dată recentă au extins aria de intervenție a acestor fructe minunate de la prevenție la combatere și chiar vindecare.

Stop atacului vascular cerebral!

Un studiu recent al specialiștilor de la King’s College, Londra, a pus în evidență faptul că afinele au proprietatea de a acționa asupra tensiunii arteriale, tratând cu succes și în mod natural varianta sistolică a „ucigașului tăcut”, așa cum este numită hipertensiunea. Mai mult, consumul regulat a doar 200 g afine, timp de minimum o lună, este o adevărată terapie, fructele având capacitatea de a regla presiunea sângelui exact ca medicamentele. În plus, ameliorează simțitor circulația sangvină, fiind astfel de folos și hipotensivilor, ca și persoanelor care suferă de deficiențe la acest nivel. „Consumate zilnic, afinele pot reduce riscul de boli cardiovasculare cu 20%”, explică specialista Ana Rodriguez-Mateos. De asemenea, spre deosebire de alte alimente care conțin antocianină, substanța creditată cu toate aceste beneficii, afinele pot controla și capacitatea de coagulare a sângelui, ceea ce le recomandă pentru prevenirea atacului vascular cerebral.

Vindecă tulburările nevrotice

Potrivit literaturii de specialitate, afinele au cea mai mare capacitate antioxidantă dintre toate fructele, substanţele pe care le conţin neutralizând radicalii liberi care pot genera bolile şi îmbătrânirea prematură în organism. Una dintre calităţile de excepție ale afinelor este că menţin sănătatea creierului. Aceste fructe sunt un tezaur de vitamine - A, complexul B, C şi E - și de minerale ca zinc, sodiu, potasiu, cupru, magneziu, fosfor, mangan. În aceste condiții, consumul de afine poate preîntâmpina sau vindeca, printre altele, tulburările nevrotice, care apar prin degene- rarea sau distrugerea neuronilor, ajutând la menţinerea sănătăţii sistemului nervos central. În cazuri de Alzheimer, s-a demonstrat, după un studiu realizat de un colectiv de cercetători americani de la Universitatea din Boston, că administrarea afinelor ajută la păstrarea funcţiilor cognitive şi motorii chiar și odată cu înaintarea în vârstă. Un regim alimentar de mai multe săptămâni în care 3%-4% din porţia zilnică a fost alcătuit din afine a dus chiar la creşterea capacităţii de învăţare, la îmbunătăţirea memoriei şi a coordonării. De asemenea, aceste fructe mențin sănătatea vaselor de sânge din creier, prevenind demența vasculară. Pentru a obţine efectele benefice depline, se ţin cure de una-trei luni pe an, timp în care se consumă câte 200 g afine proaspete sau 25 g afine uscate (sub formă de macerat la rece, nefiltrat) în fiecare zi.

Recomandate în degenerescenţa maculară

Conţinutul mare de pigmenţi şi de vitamine din afine le recomandă ca pe un excelent mijloc de prevenire a degenerescenţei maculare. Un studiu publicat în revista americană „Archives of Ophthalmology” arată că persoanele care includ aceste fructe în meniu de minimum cinci ori pe săptămână prezintă un risc semnificativ micșorat - cu 36% - de a face degenerescenţă maculară, față de cei care consumă foarte rar sau deloc afine. În caz de scădere a acuităţii vizuale, se poate ingera pulberea de afine, câte 15-20 g pe zi, în cure de cel puțin şase săptămâni. Aceiaşi pigmenţi din afine protejează ochii de cataractă sau de glaucom. Nu în ultimul rând, administrarea afinelor măreşte acuitatea vederii pe timp de noapte, acţiune terapeutică verificată prin studiile făcute pe piloţi militari.

Alină durerile din timpul urinării

732 6 2Bolnavii de cistită se pot trata consumând suc de afine neîndulcit, pentru eliminarea din tractul urinar a bacteriilor E-coli şi proteus, care provoacă dureri în timpul urinării, crampe abdominale şi chiar sângerări. Afinele conţin un compus format din polimeri mari, precum moleculele grele, care inhibă creşterea bacteriilor respective. Moleculele „spală” aceste bacterii de pe pereţii tractului urinar, prevenind declanșarea infecţiei. De asemenea, aceste fructe miraculoase au și proprietăţi antibiotice, care sporesc efectul benefic. Afinele se pot consuma uscate în cuptorul electric, reglat la maximum 50 de grade Celsius, până capătă aspectul şi consistența stafidelor, moment în care procesul de uscare s-a încheiat şi fructele se pun în pungi de hârtie, păstrate în locuri întunecoase şi reci. Pentru tratament se macină electric și se administrează ca atare, câte patru-șase linguriţe cu pulbere pe zi.

Folositoare în cancerul ovarian

Datorită conţinutului bogat în antioxidanţi, afinele contribuie la întărirea sistemului imunitar şi la prevenirea îmbolnăvirilor. Totodată, ajută corpul să neutra- lizeze radicalii liberi și au proprietăţi antiinflamatorii. În aceste condiții, sunt de mare ajutor într-o serie de tipuri de cancer. Astfel, o substanţă conţinută în afine, numită acid elagic, împiedică apariţia mutaţiilor şi malignizarea celulelor din organismul uman. Se pot ţine cure cu afine pe timpul verii, pe parcursul cărora se consumă câte 300 g fructe proaspete pe zi, vreme de minimum trei săptămâni. În caz de cancer gastric şi intestinal, pe timpul sezonului, se recomandă cura cu afine proaspete, câte 200-300 g zilnic. În rest, se consumă maceratul la rece, câte două-trei pahare zilnic, preparat astfel: într-o cană se pun trei linguriţe cu pulbere de afine uscate, restul completându-se cu apă călduţă, care nu trebuie să depăşească temperatura de 40 de grade Celsius. Amestecul se ţine la macerat, la temperatura camerei, vreme de opt ore, după care se consumă îndulcit cu miere lichidă, nefiltrat, inclusiv resturile, pline de principii active și extrem de utile în tratament. Tot afinele conțin chempferol, substanță recomandată în prevenirea şi combaterea cancerului ovarian. Studiile au demonstrat că persoanele care consumă cantităţi mai mari din acest compus au un risc mai mic cu 40% de a dezvolta această boală.

Afinele sunt surse de excepție de vitamina C, considerată printre cei mai puternici agenţi de prevenire a reumatismului

Excelente pentru diaree

Afinele sunt pline de calități care se dovedesc de folos și în caz de probleme digestive, având uimitoarea capacitate de a combate două probleme opuse prin simptome: constipația și diareea. Contra celei dintâi se consumă afinele proaspete, câte 300 g în fiecare zi, dimineaţa, pe stomacul gol. Enzimele, fibrele şi acizii organici din fructe accelerează tranzitul intestinal şi curăță întregul colon de resturi și toxine. În cazul diareei, se recomandă afinele uscate (minimum 10 g zilnic). Este bine de știut faptul că substanţele vindecătoare (cum ar fi pigmenţii care dau culoarea albastră-închisă afinelor şi care au, totodată, şi un efect puternic antioxidant) se găsesc exclusiv în fructele proaspete, precum şi în cele uscate la temperaturi scăzute şi, într-o măsură ceva mai mică, în cele congelate, nu însă şi în cele preparate termic. Ca atare, pentru a obţine efecte terapeutice, se vor consuma doar fructe netrecute prin foc și, de preferat, de proveniență românească.