Main menu

header

732 9 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Istoria minunatei leguminoase numite linte se confundă cu cea a umanității. Beneficiile pentru sănătate și valoarea nutrițională furnizate de linte plasează planta în fruntea unei alimentații sănătoase.

Ajută bila să funcționeze la parametri normali

Lintea are o valoare nutrițională de excepție, fiind unul dintre alimentele-minune ale lumii. Ca sursă excelentă de fibre, ajută la scăderea colesterolului, menține sistemul digestiv în echilibru, curăță colonul de toxine și stabilizează nivelul de zahăr din sânge. Cercetările în domeniu au arătat că fibrele insolubile din linte previn constipaţia și ajută la prevenirea afecţiunilor digestive, cum ar fi sindromul de intestin iritabil şi diverticuloza. Aceasta este o afecțiune periculoasă, care implică formarea de structuri saculare la nivelul pliurilor mucoasei intestinale. Inflamaţia acestor diverticuli reprezintă diverticuloza, care se manifestă prin dureri abdominale intense. De asemenea, lintea furnizează organismului minerale importante, vitamine din complexul B, proteine complete şi niciun pic de grăsime. Gigant nutriţional, lintea aduce doar 230 de calorii la o cantitate cuprinsă într-un pahar. Ca şi celelalte tipuri de legume cu boabe, lintea ajută bila să funcționeze la parametri normali.

Relaxează arterele

Potrivit unor riguroase studii de specialitate, lintea contribuie la menținerea sănătății inimii și a sistemului cardiovascular, în principal prin aportul de acid folic şi magneziu, care ajută la scăderea nivelului de homocisteină și la relaxarea arterelor. Totodată, lintea creşte nivelul de energie din organism prin completarea rezervelor de fier. În acest fel, consumul acestei leguminoase este de mare ajutor persoanelor cu menstruație abundentă, care pot suferi de carență de fier, precum și celor care au anemie. Fierul din linte este o componentă integrantă a hemoglobinei, care transportă oxigenul de la plămâni la toate celulele corpului, şi este, de asemenea, parte a sistemelor enzimatice cu rol-cheie pentru metabolism. Copiii aflaţi în perioada de creştere şi adolescenţii au, de asemenea, nevoie de mai mult fier, așadar, lintea este o opțiune alimentară ideală.

Pentru a fierbe lintea, utilizaţi trei ceşti cu lichid pentru fiecare ceşcuţă cu linte. Soiurile de linte verde şi maro îşi păstrează cel mai bine forma după preparare

Supă-cremă de linte

Ingrediente: 500 g linte roșie, 1 cartof mare, 1 ceapă, 1 morcov, 2 căței de usturoi, 2 linguri cu pătrunjel tocat, 4-5 linguri cu ulei de măsline, sare și piper.

Mod de preparare: lintea se pune la fiert, într-o oală cu 2,5 l apă, alături de ceapă, cartof şi morcov, toate tăiate cuburi. Separat, se pregăteşte un sos din usturoi, pătrunjel şi ulei de măsline (se pasează cu blenderul). Când toate legumele au fiert, se mixează până se ajunge de consistenţa unei creme. Spre final, se adaugă o lingură cu ulei, sare şi piper. Se mai lasă supa-cremă de linte încă cinci minute la foc mic, după care se opreşte aragazul. Se servește caldă, cu crutoane.