Main menu

header

731 7 3de Călin Popa şi Adrian Barna

Doar un bol cu alimente bogate în fibre înseamnă mult mai mult decât o bună sănătate intestinală. Potrivit unei cercetări de ultimă oră, fibrele alimentare consumate zilnic fac minuni împotriva afecțiunilor cardiovasculare, a diabetului, a accidentului vascular cerebral și a unor tipuri de cancer.

30 de grame, necesarul zilnic

Un studiu internațional de anvergură, comandat de Organizația Mondială a Sănătății, relevă importanța fibrelor alimentare pentru menținerea stării optime de sănătate și prevenirea unor afecțiuni dintre cele mai grave. Potrivit rezultatelor studiului, la fiecare opt grame de fibre alimentare în plus scade cu 27% pericolul apariției bolilor de inimă, a diabetului de tip II și a cancerului de colon. Din păcate, studiul a arătat faptul că 91% din populația statelor occidentale dezvoltate nici nu se apropie de această cantitate. „Oamenii au devenit foarte preocupați să reducă sarea și zahărul din alimentație, dar datele noastre arată că sunt departe de a consuma necesarele și importantele 30 de grame de fibre zilnic, cruciale pentru sănătate”, explică expertul Nita Forouhi, de la Universitatea Cambridge.

Soluție naturală pentru criza mondială a obezității

Potrivit experților de la Imperial College, Londra, fibrele sunt o soluție foarte importantă și mai ales naturală pentru rezolvarea crizei mondiale a obezității, întrucât fibrele prelungesc senzația de sațietate. În prezent, se efectuează teste cu un supliment bazat pe fibre alimentare, numit inulin-propionat, care să ajute la menținerea unei greutăți optime. „Fibrele acționează ca purtători de mesaje pentru organele cele mai importante, creierul și inima, având efecte benefice incontestabile”, punctează dieteticianul Megan Rossi, de la Organizația Dietetică Britanică.

Cereale integrale, fructe de pădure, pere, broccoli

Alimentele vegetale furnizează două tipuri de fibre: solubile (care cresc senzaţia de saţietate) şi insolubile (care stimulează funcţia sistemului digestiv). Mazărea, fasolea, ovăzul şi fructele sunt cele mai bune surse de fibre solubile, iar cerealele integrale şi legumele asigură majoritatea fibrelor insolubile. Cele mai bogate surse de fibre sunt cerealele integrale, fructele de pădure, perele, broccoli, portocalele și porumbul dulce. De pildă, consumul de ovăz nu doar protejează de constipație, ci și reduce riscul de boli de inimă (prin scăderea colesterolului în principal) și de accident vascular cerebral.

„Obiceiul de a mânca foarte multe paste și alte surse minore de fibre trebuie să se schimbe. Această cercetare de ultimă oră atrage atenția tuturor cu privire la importanța și beneficiile fibrelor alimentare obținute din surse naturale“ profesor Nita Forouhi, Universitatea Cambridge

Ţin organismul la adăpost de cancer

Substanțele din fibrele alimentare susțin sistemul imunitar, a cărui forță poate ține organismul la adăpost de cancer sau îl poate ajuta să lupte împotriva maladiei. „Circa 70% din celulele sistemului imunitar se află în intestine, sunt influențate și interacționează cu bacteriile din microflora intestinală. Aceasta este foarte bine întreținută de prezența fibrelor alimentare”, argumentează Megan Rossi. De asemenea, potrivit studiului, substanțele pe care le generează microflora din fibrele alimentare reduc riscul inflamațiilor.