Main menu

header

731 7 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Calapărul este o plantă medicinală ce și-a edificat un binemeritat renume pe direcția ameliorării afecțiunilor cutanate, fiind folosită în multe probleme ale pielii. De asemenea, este un vindecător eficient și pentru unele suferințe interne.

„Medicament” pentru contuzii și plăgi

Calapărul este o plantă eficientă în tratamentele dermatologice. Este folosit în cazuri de herpes bucal, furuncule, ulcerații, afte, răni, eritem, contuzii, plăgi și alte leziuni cutanate. Frunzele plantei sunt un remediu utilizat de secole, cu rezultate excelente pentru piele și suferințele acesteia. Planta este suficient de puternică încât să poată fi folosită sub formă de ceai, preparat astfel: două linguriţe cu calapăr mărunţit se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru zece minute, apoi se strecoa- ră. Se poate utiliza inclusiv pentru problemele scalpului, clătindu-se capul cu acest ceai după șamponare.

Ideal în durerile menstruale

Calapărul poate fi de un real folos celor care suferă și de afecțiuni interne, cum sunt pietrele la rinichi, unele suferințe ale ficatului sau durerile menstruale. Se utilizează de regulă sub formă de tinctură, care se poate prepara și acasă. Se pune o parte de plantă mărunţită cu cinci părţi alcool alimentar de 70 de grade. Se închide ermetic sticla şi se ţine la temperatura camerei, agitând des. Se strecoară după 15 zile. Se iau din tinctura rezultată după strecurare câte zece picături, de trei ori pe zi, diluate în 100 ml apă. În caz de dureri menstruale, tinctura se administrează cu două zile înainte de menstre şi continuă pe toată perioada.

Calmează tusea persistentă

Infuzia de calapăr a demonstrat capacitatea de a lupta contra unor afecțiuni digestive, cum sunt crampele abdominale sau paraziții intestinali. De asemenea, planta este eficientă și pe direcția combaterii răcelilor și tusei persistente asociate cu acestea. Se poate recurge la o infuzie mai concentrată, preparată din 30 g frunze uscate de calapăr la 570 ml apă fierbinte. Se lasă acoperit vasul timp de 15 minute (până la patru ore), se strecoară și se pot consuma până la 240 ml, în trei reprize.

PONT. Frunzele proaspete de calapăr pot fi tocate mărunt și puse în salată de crudități, căreia îi conferă un gust picant.