Main menu

header

731 8 1de Carmen Ciripoiu şi Gabriela Comşa

Potrivit oamenilor de știință, temperatura normală a corpului uman este cuprinsă între 36,5 şi 37,5 grade Celsius, în funcţie de greutate şi de vârstă. O schimbare de doar jumătate de grad vă poate face să vă simţiți foarte rău şi, de obicei, indică o infecţie în corp. Cum scăpați de febră folosind cele mai bune leacuri naturale, aflați în rândurile de mai jos.

Hidratați-vă cu multe sucuri

Specialiștii avertizează că febra este atât un semnal că organismul este ameninţat, cât şi un indiciu că sistemul imunitar a intrat în luptă. Cu alte cuvinte, creşterea temperaturii corpului are efect antibiotic, pentru că o mare parte dintre bacterii nu se mai pot înmulţi dacă temperatura creşte peste 36 de grade Celsius. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să luați urgent măsuri de precauție. Și pentru că nu aveți poftă de mâncare în această situație, cel mai bine ar fi să vă hidratați cât puteți de mult, consumând apă și ceaiuri. De asemenea, se recomandă suc proaspăt de citrice, întrucât are un conținut mare de vitamina C, dar și suc de ananas, recunoscut pentru enzimele sale cu rol calmant. Nu în ultimul rând, pentru a vă păstra sistemul imunitar în bună funcționare, asigura- ți-vă un consum regulat de zinc și seleniu. În ceea ce privește ceaiurile, optați pentru cele de gențiană, pelin, ghințură, anghinare și păpădie, care au capacitatea de a scădea febra. Cele mai bune sunt infuziile, obținute dintr-o linguriță cu plantă uscată la 250 ml apă fierbinte. Se recomandă o cană cu ceai seara, înainte de culcare.

Scorțișoara scade rapid temperatura corpului

Potrivit fitoterapeuților, tot pentru a înlătura febra, folosiți cu încredere și ceaiul din semințe de muștar, obținut dintr-o lingură cu semințe la o cană cu apă fierbinte. Pentru efect maxim, consumați o jumătate de cană, la fiecare două ore. La rândul său, scorțișoara reușește să scadă rapid temperatura corpului. În acest sens, puneți o linguriță cu pudră într-o ceșcuţă cu infuzie de plante și administrați din jumătate în jumătate de oră, până observați că febra a scăzut. Este important de știut că tot scorțișoara este cea care crește, totodată, toleranța la frig. În loc de aspirină, cel mai bine ar fi să folosiți lemnul-galben, o plantă care conține o substanță numită berberină care, aşa cum arată studiile, are capacitatea de a reduce febra de cinci ori mai rapid decât aspirina. Se recomandă infuzia de lemn-galben, obținută dintr-o lingură cu fructe uscate peste care se toarnă o ceșcuţă cu apă clocotită. Se lasă la infuzat două-trei minute, apoi preparatul se consumă călduț, cu înghițituri mici. Atenție! Acest preparat nu trebuie consumat în cantități mari, întrucât planta produce inflamații renale.

Socul are proprietăți sudorifice

Un alt leac util în scăderea febrei este ghimbirul. Dați pe răzătoare o bucată de rădăcină de ghimbir până când obţineți o cantitate de două linguri cu rădăcină proaspătă. Adăugați apoi o cană şi jumătate cu apă şi puneți amestecul la fiert timp de zece minute. Pentru un gust mai bun, puteți adăuga o linguriţă cu miere şi trei linguriţe cu suc de lămâie. Ceaiul se consumă din oră în oră până ce febra va dispărea. Printre plantele medicinale cu calităţi termoreglatoare, care cresc nivelul de confort al persoanei, sunt menta şi socul, iar verbina şi coada-şoricelului au efect sudorific. Acestea se folosesc în infuzii, separat sau în amestec, cu rezultate foarte bune în reducerea temperaturii corporale. Un amestec cu totul excepţional se obține din 20 g flori de soc, 20 g flori de tei, 10 g ţintaură, 20 g păpădie, 15 g scoarţă de salcie, 15 g flori de hamei. Se pune o linguriţă cu amestec la 300 ml apă şi se lasă la fiert timp de zece minute. Se beau două-trei căni pe zi. Efect sudorific are și măceșul, o plantă plină de vitamina C. Puneți o linguriță cu fructe la o cană cu apă şi administrați două căni cu infuzie pe zi. O plantă benefică în reducerea febrei, cu efecte asemănătoare antibioticelor, este busuiocul. Fierbeți câteva frunze de busuioc, împreună cu o linguriță cu ghimbir proaspăt dat prin răzătoare, până ce cantitatea se reduce la jumătate. Adăugați puțină miere și consumați amestecul de trei ori pe zi. Cura durează trei zile. Un remediu ieftin și la îndemâna oricui pentru a scăpa de febră este oțetul de mere. În acest sens, adăugați o jumătate de cană cu oțet de mere în apă și faceți baie timp de zece minute. Dacă temperatura crește din nou, repetați operațiunea. De asemenea, puteți amesteca oțet de mere cu apă rece, în cantități egale, apoi stropiți un prosop cu acest preparat și puneți pe frunte, pe abdomen și pe picioare. Atenție! Schimbați prosopul atunci când observați că se încălzește. Nu în ultimul rând, amestecați două lingurițe cu oțet de mere cu o linguriță cu miere într-un pahar cu apă și consumați de trei ori pe zi.

Puneți pe piept, pe glezne și pe burtă frunze de varză zdrobite

731 8 2La scăderea temperaturii vă este de mare folos și menta. Adăugați o linguriță cu mentă proaspăt zdrobită la o cană cu apă fierbinte, lăsați să se infuzeze zece minute, apoi adăugați o linguriță cu miere. Consumați preparatul de trei ori pe zi. La reducerea febrei contribuie și usturoiul, prin stimularea transpirației și eliminarea toxinelor din corp. Mărunțiți cât puteți de bine un cățel de usturoi, apoi amestecați cu o cană cu apă fierbinte. Lăsați zece minute și consumați băutura cu înghițituri mici. Folosiți acest amestec de două ori pe zi. Atenție! Băutura nu este recomandată copiilor. Dacă pacientul are febră mare, înfășurați corpul acestuia în frunze reci de brusture, varză proaspătă sau hrean. Aveți grijă să schimbați frunzele ori de câte ori vedeți că s-au încălzit. De asemenea, puneți pe piept, pe glezne și pe burtă frunze de varză zdrobite și schimbați o dată la o jumătate de oră.

Puneți orez într-un ciorap, lăsați la frigider să se răcească și așezați pe fruntea bolnavului

Repausul la pat este obligatoriu

În stările febrile, este întotdeauna obligatoriu repausul la pat. Potrivit oamenilor de știință, în perioadele cu febră, corpul îşi intensifică metabolismul, de aceea, resursele sale se consumă mai repede şi, pe fondul bolii, se pot instala carenţe de vitamine şi de minerale şi apare starea de slăbiciune generală. Acesta este motivul pentru care odihna şi protejarea atentă împotriva frigului sunt măsuri ce reduc din complicaţiile pe care le poate produce febra.