Main menu

header

730 8 1de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa

Recunoscută prin apariția unor semne precum slăbiciune, mici tremurături ale membrelor, moleșeală, slăbirea atenției și a prezenței de spirit, scăderea randamentului prin pierderea vitezei mișcărilor, a preciziei și a coordonării gestu- rilor, oboseala este o afecțiune care trebuie luată în seamă. Rețineţi faptul că oboseala netratată se poate croniciza, cunoscută în acest caz drept sindrom de oboseală cronică și, din păcate, prezintă potențial fatal. Iată care sunt cele mai bune remedii naturale care vă sunt de ajutor în rezolvarea acestei probleme.

Vinul de ceapă, cel mai bun pentru fortificarea organismului

Sunteți obosiți și epuizați? Nu apelați la vestita cafea sau la ceai negru pentru a putea rezista până la sfârşitul zilei, pentru că s-ar putea să constatați că ați devenit și mai nervoşi şi mai încordaţi. Beţi mai bine un ceai de plante, care vă trezeşte, fără a avea efecte secundare, vă revigorează şi vă întăreşte. Pentru obținerea acestuia, aveți nevoie de 60 g frunze uscate de busuioc, 20 g frunze de ceai verde, 20 g frunze de rozmarin. Opăriți o linguriță cu amestec într-o ceșcuţă cu apă clocotită. Lăsați la infuzat zece minute şi strecurați. Consumați o ceşcuţă cu ceai dimineaţa şi după-masă, eventual îndulcit cu miere. La nevoie, se poate bea mai mult. De asemenea, pentru înlăturarea oboselii sunt cure cu infuzii din cimbru (una dintre cele mai eficiente plante pentru înlăturarea oboselii, care alungă, totodată, și gândurile negre), urzică, măceșe, cătină, păducel, busuioc, coada-calului sau cu decoct de hrean. În acest caz, se consumă două, trei căni cu ceai pe zi. Pentru fortificarea organismului, fitoterapeuții recomandă vinul de ceapă. Modul de preparare este următorul: într-o sticlă de un litru se pun 150 g ceapă cât mai mărunt fărâmițată, 100 g miere și vin natural de struguri. Se lasă la macerat timp de zece zile. Se administrează trei linguri pe zi, înainte de mese.

Consumați suc de usturoi!

Oboseala poate fi înlăturată și cu ajutorul unei cure cu oțet de mere. În acest sens, dimineața trebuie să beţi un pahar cu apă în care aţi pus două lingurițe cu oțet de mere. Atenție! Conținutul paharului se bea cu înghițituri mici. Tratamentul durează trei săptămâni și are efecte deosebite, însă este contraindicat celor care suferă de boli ale stomacului. Pentru revitalizarea organismului vă este utilă și o cură cu suc de usturoi. În acest sens, consumați zilnic, timp de o lună, sucul de la doi căței de usturoi. Pentru a îndepărta mirosul, mestecați două crenguțe de pătrunjel sau două boabe de cafea. Dacă ați avut o zi plină și seara o resimțiți, e indicat să vă relaxați sistemul nervos, consumând seara un pahar cu lapte cald, în care ați dizolvat o linguriță cu miere.

Faceți băi cu ace de pin!

Un tonic și vitalizant de excepție este tinctura de țelină, plantă sfântă, menționată de poetul grec Homer în poemele sale Iliada și Odiseea, în timp ce Hipocrate, părintele medicinei, a socotit-o un remediu excelent pentru liniștirea sistemului nervos. Tinctura de țelină se obține astfel: într-un borcan de sticlă cu capac se adaugă 500 ml alcool de 40 de grade și o țelină de mărime medie, tocată mărunt sau dată prin robotul de bucătărie. Se închide borcanul și se lasă la macerat timp de zece zile, agitându-se zilnic. La final, se filtrează amestecul obținut și se păstrează la frigider în sticluțe închise la culoare. Din acest preparat se consumă două lingurițe pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă sau dizolvată în puțină apă. Cura cu tinctură de țelină durează zece zile. După o pauză de alte zece zile, tratamentul se poate relua. De asemenea, sunt extrem de utile băile generale cu ace de pin (trei mâini cu ace de pin se fierb timp de zece minute în apă, iar lichidul obținut se pune în apa din cadă). Baia durează 15-20 de minute.

Limitați grăsimile saturate!

Foarte importantă pentru înlăturarea oboselii este și alimentația, iar ouăle reprezintă un exemplu excelent de substanțe nutritive precum proteine, fier, vitamina A, acid folic, riboflavina și acidul pantoteic. Specialiștii recomandă să consumați un ou pe zi, prăjit, fiert sau copt. Atenție! Consumul de ouă nu se recomandă persoanelor care au intoleranță la acest produs. Pe de altă parte, specialiștii susțin că deshidratarea poate provoca oboseală. În consecință, este indicat consumul unei cantități sporite de apă, suc, lapte sau ceai. De asemenea, se recomandă să limitați volumul unei mese la aproximativ 300 de calorii și, în acest fel, vă veți păstra nivelul glicemiei constant și veți preveni apariția stării de oboseală. Încercați să reduceți consumul de zahăr alb și de făină albă, pâine, spaghete sau prăjituri, pentru că veți sfârși să vă simțiți obosiți. În schimb, consumați cât mai multe alimente bogate în fibre, cereale integrale și legume. Nu în ultimul rând, renunțați la alimentele grase, limitând procentul de grăsimi saturate din meniul zilnic. Sunt, de asemenea, recomandate drojdia de bere, tărâțele de grâu, semințele de dovleac și de floarea-soarelui. Masa de seară nu trebuie să depășească ora 20:00, iar hrana trebuie să fie lejeră și mâncată într-un cadru agreabil.

Propolisul oferă energie pe durata întregii zile

730 8 2O metodă de tratament utilizată încă din vremea antică este ginsengul, care reduce starea de oboseală și epuizarea, stimulând sistemul nervos. Pentru efectul dorit se folosește ginsengul asiatic. Se recomandă două grame de pudră pe zi, timp de șase săptămâni. Tratamentul poate fi reluat după două săptămâni. Atenție! Ginsengul nu este indicat în cazul persoanelor care suferă de hipertensiune. Tonic natural este și cartoful, potasiul conținut de acesta fiind necesar pentru a transmite impulsurile nervoase și a gestiona mișcările mușchilor, dar și alte funcții vitale. În acest sens, tăiați un cartof şi lăsați bucățile să se înmoaie în apă peste noapte. Dimineața, la trezire, beți sucul. Considerat drept alimentul perfect, prin proteinele, aminoacizii, vitaminele și mineralele conținute, propolisul ameliorează atât oboseala fizică, cât și pe cea intelectuală și oferă energie pe durata întregii zile.

Turnați două picături de ulei de mentă pe o batistă și inspirați profund (adăugați aceeași cantitate în apa pentru baie alături de patru picături de ulei de rozmarin)

Cele mai bune măsuri de prevenţie

Potrivit specialiștilor, în primele faze ale senzației de oboseală, încercați să vă odihniți cât mai mult, pentru că altfel pot apărea nevrozele și va fi slăbit sistemul imunitar. Este esențial ca somnul să înceapă înainte de miezul nopții și să nu fie depășit momentul când acesta apare. Exercițiile fizice sunt reconfortante, iar cei care se simt obosiți trebuie să petreacă cât mai mult timp în aer liber și să practice exerciții de respirație.