Main menu

header

728 6 1de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Cunoscută ca remediu de milenii, leurda este unul dintre leacurile din lunile de primăvară pe care natura le oferă pentru ca organismul să se cureţe de toxine şi pentru întărirea sistemului imunitar.

Declarată „planta mileniului trei”

Frunzele de leurdă au componente asemănătoare cu cele ale usturoiului, predominând sulfura de alil, care imprimă gustul şi mirosul caracteristice. În plus, conţine carotenoizi, vitaminele A, C, din complexul B, ulei eteric complex, săruri minerale, calciu, fier, magneziu, cupru şi proteine. Cu frunzele sale în formă de paloş, leurda este unul dintre cele mai puternice remedii din farmacia naturii. Consumată sub formă de salată, suc, infuzie, decoct, tinctură, acţionează favorabil în numeroase afecţiuni. În urma unor studii efectuate în laboratoarele din Germania, leurda a fost declarată „planta mileniului trei” pentru multiplele sale efecte benefice asupra organismului. În prezent, leurda este considerată la fel de redutabilă terapeutic ca usturoiul.

Tratează sechelele de după accidentul vascular cerebral

Dintre plantele medicinale din flora europeană, leurda are printre cele mai puternice efecte fluidifiante sangvine şi antiagregante. Se consumă în general sub formă de suc: unul-două pahare pe zi, pe stomacul gol, în cure de minimum 20 de zile. De asemenea, leurda este un aliat puternic împotriva sechelelor de după accidentul vascular cerebral, prevenindu-l în acelaşi timp. Se face o cură cu salată de leurdă vreme de două săptămâni, timp în care se consumă câte o porţie de salată în fiecare dimineaţă. După aceea se continuă tratamentul cu tinctură, preparată astfel: se pun într-un borcan 100 g frunze de leurdă tocate fin (eventual mixate), care se acoperă cu 300 ml alcool alimentar de 50 de grade, amestecând continuu. Se închide borcanul ermetic şi se lasă conţinutul la macerat vreme de 12 zile. După trecerea timpului de macerare, preparatul se strecoară, iar extractul astfel obţinut se pune în sticluţe mici, închise la culoare. Se administrează de patru ori pe zi, pe stomacul gol, minimum două luni.

Împiedică formarea trombilor

Bolile cardiace pot fi ușor ținute sub control cu ajutorul leurdei, care este foarte bogată în adenozină, substanţă care are un rol esenţial în reducerea colesterolului, în împiedicarea formării trombilor, în scăderea tensiunii arteriale. Astfel, leurda este pe termen lung adjuvantul ideal în tratarea ischemiei, aritmiei, tahicardiei, hipertensiunii arteriale, fiind administrată în cure de câte două-trei luni, cu două săptămâni de pauză, sub formă de tinctură. Se ia o linguriţă cu tinctură diluată în apă, de patru ori pe zi, înaintea meselor principale. În timpul primăverii, este foarte utilă o cură cu salată de leurdă, cu o durată de minimum două săptămâni. Aceeași minunată plantă-vedetă a primăverii are capacitatea de a opri procesul de îmbătrânire. Se consumă zilnic salată de leurdă, înaintea meselor principale, pe o perioadă cât mai îndelungată, în timpul sezo- nului de recoltare a frunzelor.

Ușurează renunțarea la fumat

Studii de dată recentă au confirmat faptul că anumite substanţe active din leurdă neutralizează radicalii liberi din sânge, având efecte de relansare a activităţii endocrine, prevenind sclerozarea vaselor de sânge şi favorizând circulaţia cerebrală. De asemenea, planta este un prieten al persoanelor care suferă de reumatism. Se poate recurge la o cură cu suc de leurdă timp de trei săptămâni, perioadă în care se consumă câte două pahare cu suc pe zi, dintre care unul dimineaţa, pe stomacul gol. În paralel, se ţine o cură vegetariană, cu multe crudităţi. Demne de menționat sunt și efectele benefice pe linia detoxificării. Atât clorofila din frunzele proaspete de leurdă, cât şi anumite substanţe similare cu cele conţinute de usturoi au efecte antitoxice puternice. Acestea contracarează efectele dăunătoare ale nicotinei şi gudronului din ţigări, fiind un mijloc de protecţie excelent, atât pentru fumătorii activi, cât şi pentru cei pasivi. De asemenea, testele au arătat că în timpul curei cu leurdă, renunţarea la fumat este mai uşoară. Se consumă zilnic suc de leurdă, câte două pahare pe zi, dimineaţa şi seara, pe o perioadă de minimum două săptămâni.

Eliberează arborele bronşic de mucus

Leurda stimulează capacitatea de memorare, combate momentele de pierdere temporară a memoriei, amneziile, insomniile, ameţelile de dimineaţă, stările depresive, tensiunea la nivelul capului şi stările de anxietate şi de nelinişte. Datorită proprietăților sale, există specialiști care iau în considerare leurda, consumată pe termen lung, inclusiv pe linia prevenirii cumplitei maladii Alzheimer. În tratamentul acestor simptome sunt indicaţi bulbii, care se pot consuma ca atare sau sub formă de salată. De asemenea, leurda se remarcă pe segmentul afecțiunilor respiratorii. Astfel, frunzele consumate sub formă de salată sunt benefice persoanelor cu bronşite, în tuberculoza pulmonară şi în tratarea infecţiilor de la nivelul căilor respiratorii superioare (gripe, răceli), grație efectului antiseptic şi antiinflamator. Acţiunea benefică a plantei este datorată şi substanţelor volatile pe care le conţine. Acestea au un pronunţat efect expectorant, eliminând mucusul din arborele bronşic. Și tinctura de leurdă este un bun adjuvant în tratamentul bolilor ce afectează aparatul respirator.

Anihilează paraziții intestinali

Leurda este renumită pentru proprietatea de a curăţa rinichii şi vezica urinară, favorizând urinarea şi eliminând excesul de acid uric, foarte dăunător în cazul bolnavilor de gută. În același timp, este cunoscută de secole ca un excelent curățitor intestinal și gastric. Astfel, planta este benefică în tratarea indigestiei, a balonării și dizenteriei, a insuficienței biliare, a colicilor abdominali, fiind, de asemenea, capabilă să anihileze paraziții intestinali. În cazul în care nu puteți consuma leurdă în stare proaspătă din cauza gustului sau mirosului acestei plante, nu renunțați la beneficiile sale remarcabile, optați pentru capsule de leurdă, pe care le găsiţi în farmacii. Acestea sunt folosite de regulă în cazuri de toxiinfecţii, gută, tabagism, hipertensiune arterială, hipercolesterolemie, constipaţii, afecţiuni respiratorii şi renale.

PONT. Sucul de leurdă are puternice efecte depurative, fiind eficient şi în tratarea sclerodermiei, a psoriazisului, a acneei şi, în general, a bolilor de piele care apar pe fondul intoxicării organismului.

Salată-tratament

728 6 2Pentru o porţie delicioasă de salată cu leurdă, se ia o mână de frunze proaspete, care se spală bine cu apă călduţă, se taie mărunt şi se pun într-un castron. Se amestecă cu o linguriţă cu oţet de mere, un vârf de cuţit cu sare şi o jumătate de linguriţă cu ulei, după care se consumă în maximum 30 de minute de la preparare. Într-o cură cu leurdă, se consumă o astfel de salată o dată pe zi, dimineaţa, la prima masă, înainte de a începe să consumați alte alimente. O cură cu leurdă durează cel puțin zece zile. Este foarte bine tolerată de ficat şi, deşi are un puternic miros de usturoi, nu dă respiraţiei izul neplăcut caracteristic „rudei” sale.