Main menu

header

728 8 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

După zile de vacanță și răsfăț culinar, mâncarea grea și prăjiturile își fac simțită prezența atât fizic, cât și psihic. Există însă soluții de detoxifiere a organismului în mod natural. Care sunt acestea, aflați de la fitoterapeutul Mihaela Iliescu (medalion).

„Începeți ziua cu un pahar cu apă rece în care a fost stoarsă lămâie”

- Este detoxifierea după Paște o necesitate pentru fiecare dintre noi? Care sunt motivele?

728 8 2- În fiecare an, după postul Paștelui, cei mai mulți dintre noi uită de prudență și preferă să mănânce și să bea de parcă toate bunătățile ar dispărea de pe fața pământului. Drob, friptură de miel, pască, vin, ouă vopsite, cozonac... nimeni nu se poate abține doar să guste și astfel organismul acumulează grăsimi inutile, toxine implicit, ce în afară de dispoziția proastă pe care ne-o oferă, în timp ajung să provoace o serie de probleme, precum tulbu- rări digestive, oboseală, balonări, constipație și chiar hipertensiune. De aceea organismul are nevoie de cel puțin o cură de detoxifiere pe an, care, după astfel de scăpări, să stimuleze funcțiile ficatului, splinei și bilei și, în același timp, să ofere un răgaz sistemului digestiv. Ficatul este organul principal care se ocupă de reglarea grăsimilor și filtrarea substanțelor nutritive din alimente, prin urmare funcționarea lui în parametri normali ne va ajuta să recuperăm energia vitală și să ardem grăsimile. Atenție, cura de detoxifiere nu trebuie privită ca o dietă, scopul ei nu este arderea rapidă a kilogramelor, ci eliminarea toxinelor acumulate în organism.

- Cât e normal să dureze o astfel de cură și pe ce trebuie să ne concentrăm?

- O cură de detoxifiere ar trebui să dureze minimum cinci zile, nu mai mult de o săptămână. Este important ca într-o cură de detoxifiere să ne concentrăm pe alimentele bogate în fibre și pline de nutrienți, adică fructe și legume. Cu cât sunt mai colorate, cu atât conțin mai mulți antioxidanți ce acționează la nivel celular și elimină toxinele din țesuturi. Iar antioxidanții sunt cei care îmbunătățesc aspectul tenului și șterg urmele de oboseală, așa că avem un motiv în plus să trecem pe salate de crudități. Evitați carnea roșie, porcul și vita și optați pentru carnea albă, respectiv pui, curcan, pește. Pe lângă faptul că este mult mai ușoară pentru organism, conține mai multe proteine, iar acestea ajută organismul să secrete un hormon numit glucagon care are rol în topirea grăsimii corporale. Consumați urzici, spanac, grepfrut, ridichi, castraveți, broccoli, morcovi, ceapă (și altele) și stați cât mai departe de prăjeli, deserturi grele cu mult zahăr, grăsimi trans și hidrogenate, respectiv margarină, unt, fast-food, lapte nedegresat, brânză, snacks-uri, produse de patiserie ș.a.m.d., pâine albă și cereale rafinate. Ar fi foarte bine dacă măcar pentru câteva zile s-ar exclude cafeaua, întrucât are efect diuretic și poate slăbi organismul în curele de acest fel. Se poate înlocui bine cu ceaiul verde sau alb, care e plin de antioxidanți și vă va ajuta să treceți mai ușor peste această pauză. De asemenea, se vor consuma zilnic doi litri de apă plată. Astfel, vor fi eliminate toxinele, va fi stimulat metabolismul și va dispărea senzația de foame constantă. Este recomandat să începeți dimineața cu un pahar cu apă rece cu puțină zeamă de lămâie stoarsă în el, pe stomacul gol. Puteți consuma și sucuri proaspete de legume (sfeclă, morcovi şi mere) sau de fructe. Nu în ultimul rând, reduceți cât mai mult consumul de sare și înlocuiți cu zeamă de lămâie și condimente naturale. Cine nu are probleme cu stomacul, poate consuma și ardei iute.

„Gălbenelele curăță ficatul”

728 8 3- Care sunt cele mai bune plante care se folosesc pentru detoxifiere?

- Pe primul loc se află păpădia, despre care se spune că este cea mai puternică plantă folosită în detoxifiere. Pentru a scăpa de toxine, folosiți infuzia de păpădie. Modul de preparare este următorul: puneți la fiert două lingurițe cu planta uscată în 250 ml apă. După ce a dat în clocot, acoperiți vasul și lăsaţi să se infuzeze timp de zece minute. Ulterior, strecurați și consumați. Pentru un gust mai bun, puteți îndulci cu miere. Se administrează două căni pe zi, una dimineața, pe stomacul gol, și una seara, înainte de culcare. Cura durează trei săptămâni și are efecte incredibile asupra organismului, acțiunea sa fiind vizibilă și la nivelul pielii, care va deveni mai fermă. Tot pentru eliminarea toxinelor, puteți face și băi terapeutice cu infuzie concentrată de păpădie. Aceasta se obține din 300 grame plantă uscată la doi litri de apă. După ce a dat în clocot, se mai lasă la foc mic încă zece minute, apoi se filtrează și se toarnă în apa din cadă. Se stă în apă un sfert de oră. Pentru efect maxim, se recomandă trei băi pe săptămână. Pentru a ajuta la detoxifierea ficatului, folosiți cu încredere gălbenelele. Preparați ceai de gălbenele dintr-un litru de apă clocotită şi 40 grame de flori de gălbenele. Se recomandă trei căni de ceai pe zi, cu 20 de minute înainte de mesele principale. Pentru a obţine rezultate, tratamentul trebuie să dureze între două şi trei săptămâni. Despre anghinare se spune că este, la rândul său, campioana detoxifierii, pentru că se află în topul celor mai bogate legume în antioxidanţi şi polifenoli, utili împotriva procesului de îmbătrânire, dar şi împotriva unui număr mare de afecţiuni. Pentru a prepara corect ceaiul de anghinare se procedează astfel: într-un vas cu 250-300 ml apă clocotită se pune o lingură cu frunze de anghinare mărunţite. Se menţin frunzele de anghinare timp de 15 minute în apa fierbinte, apoi ceaiul se va strecura, se lasă să se răcească și se consumă pe stomacul gol. Dacă gustul este prea puternic și greu de consumat, se adaugă o linguriță cu miere.

- Curățarea limfei este, spun specialiștii, una dintre cele mai bune metode pe care le avem la îndemână pentru a favoriza și accelera eliminarea toxinelor din organism. Ce remedii naturale are natura în acest sens?

- Lipicioasa este o altă plantă cu efecte detoxifiante și diuretice extraordinare. Este foarte bun un amestec din următoarele plante, uscate și mărunțite: două linguri cu flori de gălbenele, două linguri cu frunze tinere și muguri de lipicioasă și o lingură cu lumânărică. Puneți plantele într-un vas emailat, turnați 750 ml apă rece și lăsați la fiert, la foc mic, timp de 45 de minute. Adăugați apă pe parcurs ce se evaporă, pentru a completa pierderile. Strecurați și consumați trei căni zilnic, timp de două luni. De asemenea, puteți folosi sânziene (drăgaică), uscate și mărunțite. Într-o cană cu apă fierbinte se pune o linguriță cu plantă. Se lasă la fiert, la foc mic, pentru zece minute, după care se strecoară. Se consumă doi litri de ceai zilnic, timp de 30 de zile.

Pentru a elimina toxinele, puneți într-o pungă din țesătură ușoară scorțișoară, sare amară, eucalipt, fenicul și mentă, legați stâns și lăsați în cadă pentru câteva minute

„Prin somn, corpul continuă procesul de regenerare“

- După cura de detoxifiere se poate reveni la alimentaţia obişnuită sau este prea brusc?

- Calitatea și eficiența detoxifierii depinde într-o proporție de 30% de calitatea revenirii după detoxifiere. De aceea, timp de circa o săptămână după, se vor reintroduce treptat alimentele mai complexe şi nu se fac eforturi intense. De asemenea, se recomandă cât mai multă odihnă, deoarece organismul continuă procesele de detoxifiere şi de regenerare încă timp de două săptămâni şi, prin somn, acestea sunt mult mai eficiente.