Main menu

header

727 8 3de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Refluxul gastroesofagian, o problemă de sănătate larg răspândită în rândul ambelor sexe, se traduce prin urcarea acidului gastric din stomac în esofag. Există o serie de tratamente naturiste pentru această afecțiune care se întâlnește mai des decât s-ar bănui și care creează un serios disconfort.

Aloe vera

Refluxul gastroesofagian reprezintă acțiunea prin care acidul gastric din stomac urcă în esofag, ceea ce provoacă regurgitații acide după fiecare masă. Remediile naturiste eficiente împotriva acestui neajuns sunt la îndemâna fiecăruia, iar beneficiile lor nu sunt legate doar de problema refluxului, ci se extind asupra stării generale de sănătate. Și, în plus, nu au efecte secundare, așa cum se poate întâmpla cu medicamentele de sinteză. Unul dintre cele mai eficiente astfel de remedii este sucul de aloe vera, care favorizează reducerea inflamației și atenuarea simptomelor. Mai mult, este un detoxifiant puternic pentru organism. Se amestecă într-un blender 30 ml suc extras din planta de aloe cu o ceșcuţă cu suc de citrice. Se bea acest lichid o dată pe zi.

Busuiocul

727 8 4Ghimbirul are un efect gastroprotector puternic, blocând urcarea acidului către esofag și favorizând formarea unei flore intestinale sănătoase. De asemenea, ajută la eliminarea bacteriei helicobacter pylori. Pentru a prepara un ceai de ghimbir cu efect rapid, se fierb câteva rondele (sau două lingurițe cu pulbere) de ghimbir timp de zece minute, apoi se lasă câteva minute, după care se poate consuma. Un alt vindecător de calibru al refluxului gastroesofagian este busuiocul. Singur sau în com- binație cu alte plante, acesta are o eficiență dovedită în ameliorarea simptomelor neplăcute ale acestei suferințe. O formulă de infuzie se prepară astfel: se amestecă 30 g busuioc, 30 g măghiran și 40 g flori de salcâm. Se iau 20 g, se pun într-un litru de apă clocotită și se lasă la infuzat 15 minute. Se consumă câte o cană, de trei ori pe zi, după mese. Un alt preparat care vă scapă de refluxul acid este decoctul realizat din semințe de in (40 g) și de chimen (60 g). Se amestecă și se pun 20 g din combinația rezultată într-un litru de apă rece. Fierbeţi trei minute, lăsaţi la infuzat alte zece minute și strecuraţi. Se bea câte o cană cu acest decoct de trei ori pe zi, după mese.

Ulmul roșu

Pentru a ameliora simptomele refluxului gastroesofagian se poate recurge la o lingură cu oțet de mere diluat într-un pahar cu apă călduță. De asemenea, un ceai de ulm roșu va calma arsurile stomacale aproape instantaneu, întrucât planta are proprietăți antiinflamatorii, stimulează terminațiile nervoase de la nivelul tractului gastrointestinal și secrețiile de mucus, al căror rol este de a proteja tubul digestiv de excesul de aciditate. Totodată, ceaiul de mușețel intră în categoria remediilor cu rezultate indubitabile. Acesta favorizează diminuarea inflamației la nivelul mucoasei tubului digestiv și îmbunătățește digestia. Se poate bea de două-trei ori pe zi, între mese.

Împotriva refluxului acid acționează capsulele de izmă, care se iau la prânz și seara, câte una, în timpul meselor