Main menu

header

726 6 1de Carmen Bădulescu şi Nicoleta Gheorghe

Un adevărat cadou oferit de Mama Natură, „aurul Marocului” rămâne unul dintre cele mai valoroase uleiuri de pe pământ, atât datorită rarităţii sale, cât şi proprietăţilor antiinflamatoare, energizante şi antioxidante pe care le are. Comercializat în zona mediteraneană de secole întregi, acest lichid preţios a devenit abia recent o adevărată mană cerească pentru industria cosmetică, cea culinară şi chiar cea medicală. Folosit din generaţie în generaţie de femeile din Maroc, pentru a-şi menţine pielea, părul şi, de fapt, întregul trup revigorat şi tânăr, uleiul de argan este extras din arborele Argania Spinosa, care creşte în Africa de Nord de peste un milion de ani. Arganul este unul dintre cei mai vechi copaci din lume, însă nu mai poate fi găsit în ziua de azi decât în zona de sud-vest a Marocului.

Luptă cu colesterolul şi creşte vitalitatea

726 6 2Având una dintre cele mai mari concentraţii de vitamina E dintre toate alimentele existente şi un conţinut impresionant de antioxidanţi, uleiul de argan poate preveni dezvoltarea unor tipuri de cancer atunci când e consumat constant. „Lichidul de aur” este, de asemenea, bogat în acizi graşi esenţiali, iar acest lucru poate împiedica apariţia obezităţii şi a afecţiunilor cardiovasculare. Reducerea nivelului de colesterol este, de asemenea, posibilă datorită prezenţei în seminţele de argan a unor compuşi naturali denumiţi steroli. Studiile arată că aceşti steroli, care nu pot fi găsiţi în niciun alt ulei vegetal, ajută şi la reducerea inflamaţiilor, stimulează circulaţia sângelui şi asigură buna funcţionare a sistemului imunitar. Un alt beneficiu al consumului uleiului de argan este asigurarea unei digestii sănătoase. Odată asimilat de organism, acesta creşte concentraţia enzimei pepsine din sucul gastric, grăbind astfel procesul de ardere a grăsimilor. Nu trebuie omis nici faptul că are efect energizant, ceea ce poate însemna creşterea libidoului şi prelungirea actului sexual.

Hidratează tenul, estompează ridurile

Poluarea resimţită atât de mult în zonele urbane şi soarele tot mai puternic din această perioadă reprezintă factori importanţi care afectează aspectul şi sănătatea pielii. Radicalii liberi care apar în asemenea condiţii usucă epiderma, iar tenul uscat nu face decât să dea un aspect îmbătrânit chipului. Vestea bună e că vitamina E, care se află din abundenţă în uleiul de argan, contraatacă acţiunea radicalilor liberi, crescând nivelul hidratării şi lăsând pielea fermă, elastică şi mult mai puţin ridată.

Face să dispară cicatricele şi vergeturile

Cantitatea crescută de vitamina E - care e de până la zece ori mai mare în uleiul de argan decât în cel de măsline - reprezintă, în acelaşi timp, şi un agent antiinflamator excelent, care poate combate chiar şi acneea: pur şi simplu nu se mai formează coşuri noi, iar cicatricele deja existente se estompează în mare proporţie. Şi, că tot veni vorba despre vindecarea unor semne inestetice de pe suprafaţa pielii, e bine de ştiut că uleiul de argan vă poate scăpa şi de eczeme, de cicatricele survenite în urma vărsatului de vânt şi chiar de vergeturi. În afara acţiunii benefice pe care o are la nivelul pielii, „aurul Marocului” joacă un rol important şi în protejarea şi hrănirea buzelor şi a unghiilor. Pentru a exfolia celulele moarte de pe suprafaţa buzelor, este recomandată folosirea constantă a unui amestec compus din trei-patru picături de ulei de argan, de zahăr brun şi de vanilie. Iar pentru a avea nişte unghii rezistente şi sănătoase, trebuie să masaţi pe degete puţin ulei de argan în fiecare seară, înainte de culcare.

Înlătură eficient mătreaţa şi hrăneşte scalpul

Sătui de fire despicate, de mătreaţă şi de păr îngrăşat? Dacă aplicaţi puţin ulei de argan direct pe păr, lichidul penetrează fiecare fir, de la folicul până la vârf, şi acţionează din interior spre exterior. Podoaba capilară va creşte astfel mai repede, mai deasă şi mai sănătoasă. Iar în ceea ce priveşte scalpul, acesta are şi el numai de câştigat în momentul în care masaţi bine pielea capului, astfel încât uleiul să pătrundă şi să hrănească fiecare folicul. Atunci când scalpul este uscat, apare mătreaţa, care poate fi, însă, înlăturată dacă se foloseşte „lichidul de aur” de trei ori pe săptămână. Până şi şuviţele rebele pot beneficia de pe urma uleiului de argan, acizii graşi Omega 9 şi Omega 3 din componenţa acestuia hidratându-le fără a lăsa urme de grăsime.

PONT. Uleiul de argan trebuie depozitat în spaţii întunecate, la temperaturi scăzute şi nu trebuie să ia contact cu căldura sau cu lumina. Folosiţi un recipient de sticlă închis la culoare, nu din metal sau din plastic, pentru a-l păstra în condiţii optime.

Având una dintre cele mai mari concentraţii de vitamina E dintre toate alimentele existente şi un conţinut impresionant de antioxidanţi, uleiul de argan poate preveni dezvoltarea unor tipuri de cancer

Cum alegeţi uleiul de argan autentic

  • verificaţi ingredientele (aditivii, conservanţii şi parfumurile pot diminua efectele benefice);
  • fiţi atenţi la ambalaj (uleiul de argan în formă pură este depozitat doar în sticle închise la culoare, pentru ca expunerea la soare să nu-i estompeze din proprietăţi; recipientul nu trebuie să fie confecţionat din plastic, deoarece acesta interacţionează negativ cu uleiul);
  • interesaţi-vă de preţ (producerea unui singur litru de ulei de argan presupune 20 de ore de muncă şi 32 de kilograme de fructe, ceea ce înseamnă că nu poate fi comercializat la un preţ mic);
  • mirosiţi aroma (acest ulei are un miros de nucă, care dispare în câteva secunde după ce a intrat în contact cu părul sau cu pielea dumneavoastră; orice altă aromă indică faptul că este contrafăcut);
  • uitaţi-vă la textură (este destul de consistent, dar nu este gras; este uşor şi ar trebui să fie absorbit repede de piele);
  • verificaţi culoarea şi aspectul (când e folosit în scopuri cosmetice, are o nuanţă de galben palid, în schimb, cel folosit în bucătărie e de un galben intens; uleiul de argan de calitate bună nu are impurităţi deloc, este foarte clar);
  • citiţi eticheta (produsul trebuie să aibă un mic certificat sau măcar să fie precizat pe etichetă că este „pur în proporţie de 100%” sau că este „Made in Morocco”; de asemenea, e de preferat să scrie „presat la rece”);
  • cumpăraţi în funcţie de scopul folosirii (uleiul de argan culinar este făcut din nuci prăjite, pe când cel cosmetic este creat din nuci crude, pentru a-şi păstra calităţile).