Main menu

header

722 6 1de Gabriela Comşa şi Raluca Ogaru

De punctele negre scăpăm greu, pentru că ele sunt cauzate nu de murdăria şi de praful care ajung pe piele, ci de sebumul care se adună în interiorul porilor şi care se combină cu resturi de celule moarte descuamate de la suprafaţa pielii. Iar secreţia de sebum este controlată de hormoni. Punctele negre sunt specifice tenului gras şi mixt şi apar în special pe nas şi pe obraz, în părţile laterale ale nasului, dar pot apărea şi pe bărbie şi pe frunte. Cea mai simplă şi eficientă soluţie împotriva lor sunt produsele de curăţare a feței care conţin acid salicilic. Acesta goleşte practic porii şi în timp acţionează la micşorarea lor, însă rezultatele sunt greu de obţinut şi diferă de la o persoană la alta. Astăzi ne oprim asupra câtorva soluţii naturiste pentru îndepărtarea punctelor negre.

Bicarbonat de sodiu şi suc de lămâie

Amestecați o linguriţă cu bicarbonat de sodiu cu o linguriţă cu suc de lămâie, iar după ce se încheie reacţia violentă (este o combinaţie dintre un acid şi o bază), luați pasta rezultată cu degetele curate şi aplicați-o pe zonele cu puncte negre. Lăsați-o să acţioneze şi să se usuce aproximativ 15 minute, apoi spălați zona cu apă călduţă, masând uşor cu degetele. Dacă aveți pielea sensibilă şi vă deranjează faptul că vă zgârie, masați şi mai uşor sau deloc, pentru că e posibil ca a doua zi să vi se cojească pielea de pe nas. Bicarbonatul de sodiu are proprietăţi antibacteriene, iar sucul de lămâie este astringent şi poate ajuta în timp la micşorarea porilor. Sucul de lămâie este, de asemenea, antibacterian şi previne infectarea pielii după scoaterea punctelor negre; în plus, conţine alfahidroxil, un acid care ajută la exfolierea blândă a pielii şi la curăţarea în profunzime a porilor, prevenind apariţia coşurilor şi a punctelor negre.

Albuş şi suc de lămâie

Bateți puţin un albuş cu o linguriţă cu suc de lămâie până se omogenizează, apoi aplicați pe faţă sub formă de mască. Dacă aveți suficient amestec, aplicați şi al doilea strat. Lăsați să acţioneze 20-25 de minute, apoi exfoliați masca uscată cu degetele. Clătiți cu infuzie de muşeţel sau cu apă călduţă.

Gelatină şi lapte

Amestecați o lingură cu lapte cu o lingură cu gelatină pulbere într-un pahar, pe care apoi să-l introduceți în cuptorul cu microunde şi să-l încălziți zece secunde. (Ideea este să se topească gelatina, la fel ca la prăjituri, deci puteți face asta şi la bain-marie, scufundând paharul în apă caldă.) După ce se răceşte puţin, aplicați pasta cu degetele perfect curate sau cu o pensulă curată pe zona nasului, unde aveți punctele negre. Aşteptați zece minute să se usuce, apoi exfoliați-o cu degetele. Banda făcută în casă vă scoate pur şi simplu punctele negre.

Nucşoară şi lapte bătut

Nucşoara ajută la eliminarea excesului de grăsime de la suprafaţa pielii, exfoliind-o deoarece este granulată, iar laptele bătut conţine acid lactic ce ajută la eliminarea celulelor moarte. Acidul lactic este similar cu acidul glicolic care se găseşte în cosmeticele din comerţ şi în măştile pentru ten acneic, dar acidul lactic, fiind natural, este mai blând cu pielea. Amestecați cele două ingrediente şi masați-vă faţa cu ele, apoi lăsați să acţioneze 15 minute şi clătiți cu apă călduţă.

Sare şi pastă de dinţi

Amestecați puţină pastă de dinţi cu sare de o granulaţie medie. Sarea ajută la îndepărtarea impurităţilor din pori, iar pasta de dinţi are proprietăţi antibacteriene şi împiedică infectarea porilor deschişi.

Făină de mălai şi oţet

Amestecați o lingură cu mălai cu o linguriţă cu oţet şi aplicați masca pe zona cu puncte negre. Lăsați-o să acţioneze 15-20 de minute şi clătiți cu apă călduţă.

Miere

Puneți-vă miere cu degetele pe zona cu puncte negre şi lăsați-o să acţioneze şi să se usuce puţin. Masați zona şi ar trebui ca punctele negre să se lipească de miere şi să iasă pe degetele dumneavoastră. Spălați cu apă călduţă. Pentru un gomaj şi mai eficient, amestecați miere cu cafea măcinată şi masați zona cu puncte negre după ce ați umezit pielea în prealabil.

Argilă şi apă

Amestecați o lingură cu argilă pulbere cu o lingură cu apă şi aplicați masca păstoasă pe zona cu puncte negre sau pe toată faţa (evitând, ca de obicei, zona ochilor şi a buzelor). Lăsați-o să acţioneze până se usucă, iar când o veți îndepărta cu apă călduţă va lua cu ea şi impurităţile din pori.

Iaurt şi coajă de portocală

O lingură cu iaurt se combină cu o jumătate de lingură cu coajă de portocală răzuită, apoi se aplică amestecul pe faţă şi se masează uşor. Se clăteşte după 15 minute cu apă călduţă.

Lapte şi suc de lămâie

Amestecați o lingură cu lapte cu câteva picături de suc de lămâie şi masaţi-vă faţa cu acest lichid, apoi clătiți după zece minute cu apă călduţă.

Fulgi de ovăz mărunţiţi şi suc de roşii

Se amestecă o lingură cu fulgi de ovăz cu două linguri cu suc de roşii, iar cu pasta rezultată se masează faţa şi se lasă să acţioneze 15 minute, apoi se clăteşte cu apă călduţă.

Iaurt, miere, suc de lămâie şi sare

Se amestecă o linguriţă cu iaurt cu o linguriţă cu miere, câteva picături de suc de lămâie şi puţină sare, apoi se masează pielea feței cu acest amestec şi se lasă să acţioneze 15 minute, după care se clăteşte cu apă călduţă.

Făină de migdale şi lapte

Amestecați două linguriţe cu făină de migdale cu o linguriţă cu lapte, aplicați pasta rezultată pe faţă şi lăsați-o să se usuce 15-20 de minute, apoi masaţi-vă uşor, mai ales zona cu puncte negre, în timp ce vă spălați cu apă călduţă.

Mălai și oțet

Aceste ingrediente au un efect uimitor asupra tenului. Pentru a crea această mască minunată, amestecați două linguri cu mălai cu două lingurițe cu oţet. Aplicați pasta pe față și lăsați-o să își facă efectul 15-20 de minute. Clătiți apoi cu apă călduță.

Atenție! Cea mai mare greşeală este să vă stoarceți cu degetele punctele negre: pielea va fi lezată şi mult mai sensibilă la atacul bacteriilor

Mască din miere şi scorţişoară

Această mască va exfolia delicat pielea, va îndepărta orice urmă de sebum și de piele moartă care acoperă porii și va contribui la regenerarea celulelor. Aveți nevoie de: două lingurițe cu miere și o jumătate de linguriță cu scorțișoară. Opțional, puteți adăuga și o jumătate de linguriță cu vitamina E uleioasă. Faceți o pastă și aplicați-o pe față. Lăsați masca să acționeze zece minute, apoi curățați-o cu apă călduță.

Infuzie de muşeţel şi ceai verde

Puteți să vă faceți o astfel de infuzie înainte de a aplica oricare dintre soluţiile următoare, pentru că aburul infuziei va deschide porii şi orice metodă veţi folosi pentru a scoate comedoanele (punctele negre) va avea efect mai bun dacă porii sunt deschişi. Pentru asta faceți o infuzie cu un plic de muşeţel şi unul de ceai verde (sau de ceai alb) la 500 ml apă şi stați deasupra aburului cinci-șapte minute, acoperindu-vă capul cu un prosop. Înainte de a face această infuzie, trebuie să vă demachiați tenul şi să-l spălați cu o soluţie de curăţare.