Main menu

header

718 9 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Superalimentul numit varză de Bruxelles stă la baza unei medicații viitoare împotriva uneia dintre cele mai teribile afecțiuni a secolului al XXI-lea: Alzheimer.

Stopează deteriorarea nervilor. Luptă cu Alzheimer!

Specialiștii britanici de la universitățile din Aberdeen și Durham anunță descoperirea unui medicament bazat pe proprietățile verzei de Bruxelles și care a arătat un potențial major în tratarea cumplitei maladii Alzheimer, notează „Daily Mail”. Efectul tratamentului va fi stoparea deteriorării nervilor și celulelor neuronale, proces care generează afecțiunea. Medicamentul va avea la bază vitamina A, care se găsește din abundență în varza de Bruxelles și care, odată ajunsă în organism, se transformă în acid retinoic, substanță crucială pentru buna funcționare a sistemului nervos. „Avem convingerea că vom dezvolta un medicament nou, capabil să protejeze neuronii”, punctează expertul Peter McCaffery.

Previne afecțiunile cardiace

După doi ani de cercetări asupra sintezei vitaminei A din varza de Bruxelles, experții au realizat ceea ce au denumit „superversiuni” de vitamina A, capabile să împiedice deteriorarea nervilor, care stă la baza apariției unor afecțiuni neuromotorii, nu doar Alzheimer, ci și Parkinson sau boala Lou Gehrig. „O cantitate mai mare de acid retinoic va putea crește numărul neuronilor. Am reușit să creăm o versiune mult amplificată, concentrată într-un tratament, a procesului pe care îl declanșează vitamina A în organism. Trebuie doar să continuăm testele și să aplicăm pentru patentele necesare lansării medicației pe piață”, adaugă McCaffery. Varza de Bruxelles conţine și cantităţi mari de vitamina C, despre care se ştie că întăreşte sistemul imunitar şi scade riscul de boli cardiace, dar şi de apariţie a cancerului. O porţie de varză de Bruxelles conţine 65% din necesarul zilnic pentru femei şi 50% din necesarul zilnic în cazul bărbaţilor. De asemenea, acest superaliment este o sursă bogată de fibre, care facilitează tranzitul intestinal şi previn constipaţia, ajutând şi la reducerea colesterolului. O porţie de varză de Bruxelles conţine două grame de fibre, aproape tot necesarul zilnic pentru un adult.

Alungă efectele poluării

Varza de Bruxelles este și una dintre cele mai bune surse naturale de vitamina K, foarte importantă pentru sistemul osos și în prevenirea hemoragiilor. De asemenea, această legumă are un conţinut ridicat de antioxidanţi, cu o mulţime de beneficii pentru sănătate. Quercitina, acidul cafeic şi izoramnetinul sunt doar câteva exemple de flavonoizi care au efecte de protecție asupra organismului în fața toxinelor, stresului oxidativ și efectelor poluării. Totodată, calităţile nutriţionale ale verzei de Bruxelles ajută la prevenirea şi tratarea bolilor inflamatorii și la detoxificarea ficatului.

Varza de Bruxelles este bogată în acid folic, recomandat mai ales pe perioada de sarcină, întrucât previne defectele de naştere şi contribuie la formarea ADN

Varză de Bruxelles cu nuci pecan

718 9 2Ingrediente: 900 g varză de Bruxelles tăiată în jumătăţi, sare, piper negru, 2 căţei de usturoi mărunţit, 120 g nuci pecan tocate, 2 linguri cu ulei de măsline.

Mod de preparare: se încălzeşte cuptorul la 200 de grade Celsius. Se aranjează pe o foaie de copt jumătăţile de varză de Bruxelles, cu partea tăiată în jos, nucile pecan, uleiul de măsline şi se condimentează cu usturoi, sare şi piper. Se lasă la copt 20-25 de minute, până capătă o nuanţă aurie.