Main menu

header

717 9 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Fruct renumit pentru proprietățile sale, sapodilla are un gust minunat și o aromă îmbătătoare. În plus, este utilizat în medicina tradițională din America de Sud - și nu numai - pentru proprietățile sale medicinale.

Tratează constipaţia

Sapodilla are un mare conținut de fibre, fiind indicat în combaterea constipației, ca și în prevenirea instalării cancerului de colon. Excelent laxativ, fructul aduce 5,6 grame de fibre la fiecare 100 de grame de pulpă. Nutriționiștii recomandă consumul crud, cu un vârf de cuțit cu sare. De asemenea, prin aportul de tanini, sapodilla acționează împotriva hemoroizilor și diareei. În plus, prin conținutul mare de vitamine, cum sunt A și C, fructul susține acuitatea vederii, sănătatea pielii și asigură protecție în fața unor boli grave, prin distrugerea radicalilor liberi, notează healthbeckon.com.

Previne cariile dentare

Frunzele de sapodilla sunt de folos împotriva afecțiunilor care au la bază inflamațiile. De la cavitatea orală la reumatism, aceste frunze sunt un remediu eficient, sub formă de decoct, preparat astfel: o mână cu frunze proaspete de sapodilla se fierb în 250 ml apă timp de zece minute, apoi se strecoară și se bea lichidul cu înghițituri mici, fiind util și sub formă de gargară, pentru curățarea gingiilor și prevenirea formării cariilor dentare. Totodată, extractul de sapodilla, sub formă de capsule, procurat de la magazinele de profil și administrat la recomandarea specialistului, combate colesterolul și previne afecțiunile cardiovasculare.

Alungă accesele de panică

Una dintre cele mai importante proprietăți ale acestui fruct este capacitatea de a opri hemoragiile. Totodată, consumul de sapodilla reduce inflamațiile și contribuie la ameliorarea durerilor suferinzilor de dureri cronice sau de artrită. Binecunoscută sursă de minerale - potasiu, cupru, fier etc. - sapodilla generează un plus de energie pentru organism, prevenind, în același timp, stările de oboseală, anemia, pierderile de memorie și scăderea capacității de concentrare. În paralel, fructul calmează nervii iritați, diminuează stresul, elimină accesele de panică și induce un somn profund, odihnitor.

Contribuie la metabolizarea lipidelor

Sapodilla poate fi introdus în dieta bebelușilor încă de la vârsta de 6 luni, fiind foarte bine tolerat de cei mici și aducându-le o mulțime de beneficii. Vitaminele pe care le conține fructul susțin dezvoltarea fizică și psihică, întăresc sistemul imunitar, fortifică vederea și dezvoltă creierul celor mici. De asemenea, fructul contribuie la metabolizarea lipidelor și la producerea de hemoglobină. Nu în ultimul rând, prin antioxidanții pe care îi conține, sapodilla asigură protecția copilului dinspre propriul organism spre exterior.

Consumul de sapodilla înlătură congestiile nazale și blocajele care generează tuse în caz de răceală

Milkshake cu cocos

717 9 2Ingrediente (pentru patru pahare): 1 și 1/2 ceșcuță cu lapte, 1 și 1/2 ceșcuță cu lapte de soia cu aromă de ciocolată, 2 ceșcuțe cu sapodilla tăiat bucăți, 4 lingurițe cu zahăr, 1/2 ceșcuță cu nuci caju mărunțite, 1/2 ceșcuță cu gheață zdrobită.

Mod de preparare: se pun ingredientele într-un blender și se mixează până se obține o compoziție cremoasă, care se împarte în patru pahare. Se servește rece.