Main menu

header

716 7 2de Călin Popa şi Florinel Dumitru

În sezonul rece, în care gripa și virozele sunt mai frecvente ca oricând, fructul numit tangelo vine cu o impresionantă cantitate de vitamina C, întărind sistemul imunitar în lupta organismului cu răcelile și nu numai.

Luptă cu agresiunile patogene

Fruct hibrid, obținut din încrucișarea grepfrutului cu tangerinele, tangelo este dulce, parfumat și mult mai ușor de curățat de coajă în comparație cu portocalele. Nu doar gustul deosebit și parfumul unic fac din tangelo o alegere fericită în meniu, ci și faptul că are nenumărați nutrienți foarte importanți pentru organism. Primul s-a dovedit a fi, potrivit literaturii de specialitate, prețioasa vitamină C. Mai precis, o porție de tangelo asigură 100% din necesarul zilnic, ceea ce reprezintă un avantaj enorm pentru toate funcțiile organismului, de la fluxul sangvin la lupta eficientă cu agresiunile patogene. De aseme- nea, prin antioxidanții pe care îi conține, tangelo contribuie masiv la reducerea stresului oxidativ.

Micşorează incidența acceselor de astm

Tangelo este o alegere inspirată și pentru cei care doresc să se mențină în greutatea ideală, întrucât conține niveluri scăzute de grăsime și are un aport de doar 70 de calorii într-un fruct de dimensiuni medii. În schimb, tangelo a devenit redutabil pentru prevenirea anumitor tipuri de cancer, scăderea tensiunii arteriale, reducerea inflamației și micșorarea riscului de apariție a crizelor de astm. Totodată, vitamina B6 din aceste fructe hibride poate contribui la stimularea producției de globule roșii și la o circulație normală a sângelui.

Adio balonare!

Fibrele alimentare sunt binecunoscute pentru îmbunătățirea digestiei, în special atunci când vine vorba despre constipaţie, crampe sau balonare. Toate acestea pot surveni oricând, și la cei care consumă alimente grele, și la persoanele care se hrănesc preponderent cu vegetale. Fibrele din tangelo stimulează peristaltismul și îmbunătățesc echilibrul florei intestinale, asigurând o digestie excelentă.

Pont! Unele dintre flavonoidele găsite în tangelo scad numărul de radicali liberi din organism, reducând riscul de apariție a cancerului.

Pui cu tangelo

Ingrediente: 4 pulpe de pui cu piele, 1 mână cu inflorescențe de broccoli, 1 tangelo felii, 1/4 ceșcuță cu suc de tangelo, 1/4 ceșcuță cu oțet din vin, 1 lingură cu miere, 1 lingură cu muștar Dijon, 2 căței de usturoi tocați, 1/2 ceapă, 2 lingurițe cu ulei de măsline extravirgin, sare, piper.

Mod de preparare: preîncălziți cuptorul la 220 de grade Celsius. Într-un vas mare amestecați sucul de tangelo, oțetul, mierea, muștarul și usturoiul. Adăugați puiul, acoperiți și lăsați la rece. Între timp, amestecați broccoli cu feliile de tangelo și ceapa tocată. Asezonați cu o lingură cu ulei, sare și piper. Restul de ulei încălziți-l într-o tigaie și puneți bucățile de pui la rumenit câte două minute pe fiecare parte. Turnați și amestecul de legume, apoi treceți vasul în cuptor pentru circa 20 de minute, până când carnea devine aurie, iar legumele sunt moi. Înainte de servire se adaugă peste pui câteva picături de suc de tangelo.