Main menu

header

716 24 2de Călin Popa şi Eduard Popa

Un recent studiu american informează că balenele comunică în dialecte. Altfel spus, grupuri diferite de cetacee vorbesc numai pe „limba lor”, de fapt au un soi de argou pe care numai ele îl folosesc. Așa se și recunosc de la distanțe mari.

Repertoriu vocal distinct

La oameni este destul de simplu: diverse grupuri sociale, din diferite orașe sau regiuni au dezvoltat accente sau chiar dialecte diferite. Uneori chiar și în cadrul unor comunități mai restrânse se construiesc limbaje mai mult sau mai puțin secrete, care diferențiază anumite microsocietăți unele de altele. Iată însă că argoul nu este doar apanajul oamenilor. Un studiu al Woods Hole Oceanographic Institution a examinat populațiile de balene de pe lângă coastele statului Hawaii și a relevat că în cadrul populației acestor mamifere există grupuri care folosesc dialecte proprii. Cercetarea a fost publicată în revista de Sociobiologie și Comportament Ecologic și este considerată una esențială pentru decriptarea complexului comportament social al balenelor. „În funcție de grupul din care fac parte, acestea utilizează un repertoriu vocal diferit, distinct, pe care celelalte comunități nu și le însușesc deloc”, a declarat Amy Van Cise, cercetător principal.

Familii cu limbaj propriu

Potrivit cercetătorilor, fenomenul este unul similar întâlnit la unele grupuri de oameni. „Închipuiți-vă că avem de-a face cu un liceu unde o parte dintre tineri sunt rockeri, alții iubesc muzica disco și alții trăiesc în ideologia hip-hop. Ei nu se vor amesteca niciodată și vor folosi argouri diferite. Așa este și cu balenele. Într-o populație suficient de mare veți găsi grupuri care se exprimă diferit”, adaugă Amy Van Cise. Dar asta nu este tot, descoperirile echipei lui Amy Van Cise se bazează pe cercetările îndelungate ale Cascadia Research Consortium. Experții de aici au înregistrat, au fotografiat și au strâns probe ADN ale balenelor de pe coastele Hawaii vreme de 15 ani. Pe bazele cercetărilor, s-a mai descoperit că grupurile ce utilizează un anumit limbaj sunt îndeaproape înrudite genetic. Pe scurt, sunt neamuri.

„Când o balenă eșuează și trimite semnale de alarmă, restul găștii se îndreaptă spre plajă, în încercarea de a-și salva colegul de… dialect“ (Amy Van Cise, Woods Hole Oceanographic Institution)