Main menu

header

716 9 3de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Condiment iubit și folosit pe scară largă în toată lumea, cimbrul este și un antibiotic natural de top, cu efecte spectaculoase pe direcția menținerii sănătății, precum și a prevenirii anumitor afecțiuni.

Inamic al infecțiilor respiratorii

Frunzele de cimbru sunt folosite în toată lumea, fie proaspete, fie deshidratate ori chiar sub formă de pulbere măcinată. Timolul este cea mai activă substanţă din cimbru, având capacitatea de a preveni infecţiile fungice, chiar de a lupta împotriva acestora. De altfel, condimentul cu un gust atât de special este folosit de sute de ani pentru tratarea afecţiunilor respiratorii, începând de la congestia nazală până la sinuzită, bronşită sau astm bronşic. Acţionând ca un expectorant, cimbrul poate fi folosit și pentru tratarea tusei productive. Pentru a-i potența efectele benefice asupra aparatului respirator, se consumă sub formă de ceai, o linguriță cu frunze uscate la o cană cu apă clocotită.

Scade tensiunea arterială

716 9 4Studii recente au dovedit că extractul de cimbru reduce semnificativ tensiunea arterială. De asemenea, concentraţia mare de fier şi alte minerale importante din acest condiment stimulează producţia de celule roşii, îmbunătăţind circulaţia sangvină, precum şi oxigenarea mai bună a organelor şi a extremităţilor. Un alt segment pe care se distinge cimbrul este cel digestiv. Aici, condimentul tratează cu succes disbioza intestinală, afecţiune ce apare în urma unui dezechilibru bacterian apărut din cauza unor medicamente agresive ori a unor „invadatori” din exterior. Printre simptomele acestei afecţiuni se află diareea, sindromul de colon iritabil, migrenele, depresia, acneea. Cimbrul ajută flora intestinală să se refacă şi accelerează vindecarea.

Produce colagen de calitate

Cimbrul este una dintre plantele cu cea mai mare concentraţie de antioxidanţi, printre care şi luteina şi zeaxantina, care luptă împotriva radicalilor liberi, combătând efectele pe care aceştia le au asupra organismului. Aşadar, cimbrul previne stresul oxidativ şi efectele sale dăunătoare, printre care cea mai periculoasă este îmbătrânirea prematură, cu tot alaiul său de afecțiuni. De asemenea, fiind bogat în vitamina C, cimbrul are efecte benefice asupra sistemului imunitar și a producţiei de colagen, substanţă esenţială pentru repararea şi regenerarea celulelor, ţesuturilor, muşchilor şi vaselor de sânge.

Cimbrul se poate consuma într-o multitudine de feluri în alimentație, proaspăt sau deshidratat, de la sosuri la simpla condimentare a felurilor de mâncare

Eficient în gingivită

Vitamina B6, care se regăseşte din belşug în cimbru, are un puternic efect asupra neurotransmiţătorilor din creier, care declanşează eliberarea de hormoni ai stresului. Introducerea acestui condiment în alimentaţie poate avea efectul de reducere a acestei afecțiuni, care a devenit extrem de răspândită în lumea contemporană. Totodată, cimbrul este benefic pentru sănătatea orală. Timolul, substanţa sa activă principală, este inclusă în apa de gură, asi- gurând protecţie împotriva bacteriilor. În același timp, ceaiul de cimbru poate fi utilizat cu succes în combaterea plăcii bacteriene și a gingivitelor.