Main menu

header

715 8 1de Roxana Istudor şi Florinel Dumitru

Plantă cu efecte anestezice care i-au dus vestea, dedițelul se remarcă prin beneficiile extinse pe care le poate genera în afecțiuni dintre cele mai diverse, de la eczeme la dureri articulare.

Alină durerile uterine

Substanţele active conţinute de această plantă fac ca dedițelul să fie indicat în calmarea durerilor spastice, uterine, ca și în afecțiuni neurovegetative, migrene, nevralgii, tuse pe bază nervoasă. Una dintre cele mai uzitate formule este tinctura de dedițel, preparată astfel: o parte plantă mărunțită și cinci părți de alcool de 70 de grade. Se ține 15 zile la temperatura camerei, agitând des recipientul. Se strecoară apoi și se poate folosi în doze de câteva picături direct sub limbă sau diluate în puţină apă. Dozele mai mari nu vor fi mai eficiente dacă cele mici nu au avut efect. De altfel, planta este toxică, așadar trebuie să urmaţi sfatul medicului şi doza recomandată. Ingestia unor cantităţi mari (peste 30 de picături) poate produce efecte puternice asupra sistemului nervos, cu apariţia unei senzaţii de frig, transpiraţii reci, ameţeli, în timp ce dozele mici nu prezintă niciun fel de efecte secundare. Planta acţionează rapid, absorbţia sa influențând aproape imediat sistemul nervos central.

Recomandat în psoriazis

Dedițelul poate fi utilizat intern în reumatism articular, tahicardie, calmarea spasmelor gastrointestinale. În uz extern, dediţelul este de regulă folosit împotriva psoriazisului, parezelor nervilor periferici, micozelor cutanate, eczemelor uscate. Pentru afecțiunile interne enumerate se poate administra sub formă de ceai, din o linguriță cu plantă la 250 ml apă clocotită. Se lasă vasul zece minute acoperit, după care lichidul se strecoară. Se poate folosi câte un ceai pe zi. Pentru ca planta să poată fi utilizată sub formă de comprese, se pun două lingurițe cu dedițel la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se aplică de mai multe ori pe zi.

Sucul proaspăt de dedițel are proprietăți antibacteriene și antimicotice