Main menu

header

714 8 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Pentru un bărbat, funcționalitatea organului genital înseamnă putere, iar când aceasta „cade”, apare un lanț de probleme legate de sănătatea lui, inclusiv psihologice. Care sunt cele mai frecvente probleme legate de potență și cum se pot rezolva folosind terapii naturale, aflați din interviul cu doctor Țuțu Codruț (medalion), competență fitoterapie și acupunctură.

„Apariția impotenței are la bază cauze psihologice, precum grijile, stresul, furia, depresia”

- În ultima perioadă, disfuncțiile sexuale sunt una dintre marile probleme cu care se confruntă bărbații, studiile arătând că o treime dintre domnii cu vârste de peste 40 de ani se luptă cu așa ceva. Care sunt motivele pentru care sexul tare devine… slab?

- De obicei, bărbații cred că nu au probleme. Și asta pentru că în societate este o concepție total greșită că bărbatul trebuie să fie puternic și să suporte tot, iar el se străduieşte să fie așa cum i se impune. La un moment dat însă, bărbatul cedează. Să nu uităm că, potrivit statisticilor, durata de viață a bărbatului este cu zece ani mai mică decât a femeilor. Cu alte cuvinte, domnul se consumă înainte de timp, nu știe ce boli are, nu apelează la medic, iar dacă se adresează, de multe ori este tratat superficial. Ca să investighezi funcția sexuală nu este chiar atât de simplu. Apariția impotenței are la bază cauze psihologice, precum grijile, stresul, furia, depresia, lipsa de interes sexual față de parteneră sau cauze fizice ca nivelul redus de testosteron, efectele adverse ale anumitor medicamen- te, inclusiv a celor din categoria antidepresivelor, antihipertensivelor sau celor antiepileptice, boli precum diabetul sau afecţiunile renale, o reducere a presiunii sangvine la nivelul penisului, ca urmare a îngroşării arterelor odată cu înaintarea în vârstă, consumul excesiv de alcool, de tutun sau de alte substanţe psihotrope, reacția adversă survenită în urma intervenţiilor chirurgicale pentru îndepărtarea prostatei sau la nivelul tractului urinar.

- Cât este de adevărat faptul că anumite fructe sau legume joacă un rol important în stimularea sexuală a bărbaților?

- Alimentele pot ajuta în faza inițială a bolii, secretul constând în anumite substanțe pe care le conțin, dar să nu uităm că stresul produce dereglarea hormonală, răspunzătoare de tulburările de dinamică sexuală. Responsabile cu așa-numitele efecte „afrodisiace” sunt zincul și vitamina E, dar și compuși ai vitaminelor A, B sau C, conținute de anumite fructe și legume. Odată ajuns în organism, tot acest amestec de substanţe şi vitamine are rolul de a stimula sistemul nervos, în sensul producerii hormonului numit endorfină sau „hormonul fericirii”.

„Busuiocul reglează sistemul nervos”

714 8 2- Ne puteți spune care sunt aceste alimente care ajută la o dinamică sexuală normală?

- Lista alimentelor cu efect „afrodisiac” este destul de lungă, iar fructul de avocado, bogat în vitamina E, potasiu și magneziu, este unul dintre acestea. Tot în categoria „afrodisiacelor” intră şi stridiile, care au un conținut mare de zinc, sparanghelul, bogat în grupul de vitamine A, B şi C, migdalele şi nucile, unde primează vitamina E, somonul, ghimbirul, busuiocul, ce au efect în menţinerea stării de bine, revigorând şi stimulând sistemul nervos central. Deseori ouăle sunt asociate cu performanţa sexuală masculină, deoarece sunt o sursă bună de vitamina B responsabilă cu buna dispoziţie. Și morcovul este de ajutor, datorită uleiului volatil pe care îl conţine. Cât privește seminţele de morcov, acestea sunt utilizate în combaterea ejaculării precoce.

- Ce alte leacuri mai oferă natura pentru a scăpa de această problemă?

- Despre busuioc se spune că redă tonusul şi apetitul sexual. Efectul său revigorant stimulativ este amplu, iar acţiunea lui se manifestă la nivel fizic, cât şi psihic, întrucât relaxează sistemul nervos. O mână cu flori de busuioc se amestecă bine cu o linguriță cu polen și trei linguri cu miere și se consumă două linguri pe zi, până la terminarea produsului. Tratamentul are rolul de a reda vigoarea, apetitul sexual și pofta de viață. La rândul lor, semințele de schinduf acționează ca un tonic general, iar după două-trei zile de consum se poate observa, de asemenea, o „reînviere” a apetitului sexual. Se realizează un macerat la rece dintr-o linguriţă cu seminţe de schinduf, măcinate, la 250 ml apă rece. Se lasă opt ore, apoi se fierbe câteva minute la foc încet, se strecoară şi se îndulceşte cu miere. Această cantitate se consumă în cursul zilei, cu înghiţituri mici. Poate nu întâmplător, cardamomul este numit de orientali și sămânţa dragostei, fiind recomandat pentru mărirea potenţei masculine și combaterea ejaculării precoce. În cure mai lungi, poate fi folosit sub formă de pulbere, un vârf de cuțit, de trei ori pe zi, sublingual. Este utilă și tinctura de cardamom, 1 ml de trei ori pe zi, diluată în apă. Șofranul e recomandat în tratamentul impotenţei, sterilității, ejaculării precoce, acneei, slăbiciunii fizice și anumitor afecţiuni psihice. Este indicat sub formă de pulbere: un vârf de cuțit, sublingual, de trei ori pe zi. De ajutor este și „vinul dragostei”, care se obține prin macerarea timp de 15 zile într-un litru de vin negru a 30 g scorţişoară, 30 g ginseng şi 30 g vanilie, agitând zilnic. Ulterior, se strecoară şi se bea un păhărel din acest amestec cu patru ore înaintea raportului sexual. Un stimulent sexual este și ovăzul. Se face un ceai care să includă pe lângă ovăz și rădăcină de ginseng, scorțișoară și frunze de damiană.

„Dacă stresul nu e cauza disfuncției sexuale, mai mult ca sigur că implicată în această problemă este hipofiza, care «strică» prostata și circulația“

„Folosiţi exerciţiile Kegel!“

714 8 3- Ce sfaturi le dați domnilor pentru a nu avea probleme cu potența?

- Să renunțe la țigări și la alcool și să se apuce de sport. Activitatea fizică este o modalitate eficientă de a relaxa sistemul nervos, de a îmbunătăţi circulaţia sangvină, fenomene cu influenţe benefice asupra activităţii din dormitor. E bine ca domnii să se cântărească periodic, iar dacă observă că au luat proporții, să slăbească, pentru că altfel le poate fi afectată erecția. Și asta din cauza excesului de estrogen care însoţeşte obezitatea, în detrimentul testosteronului, un combustibil important al erecţiei. Exerciţiile Kegel sunt indicate, fiind folosite cu succes şi pentru ameliorarea incontinenţei urinare. Se vor încorda şi relaxa muşchii pelvieni, fie stând întins, fie la birou sau, de ce nu, chiar şi în mers. Se fac câteva repetări pe zi şi se menţine contracţia pentru cel puţin zece secunde. Domnii trebuie să învețe să fie relaxați, să asculte o muzică relaxantă și să aibă în cameră ulei de ylang-ylang, portocală, scorțișoară, busuioc, mentă. La rândul lor, doamnele trebuie să-și înțeleagă partenerii și să țină cont de faptul că orice rateu este psihologic!