Main menu

header

712 8 1de Carmen Ciripoiu şi Gabriela Comşa

Infecțiile cu virusul HSV 1 sunt din ce în ce mai frecvente în întreaga lume. Deși majoritatea nu cauzează complicații grave, infecțiile la sugari, la persoanele cu sistemul imunitar slăbit, dar și infecțiile herpetice care afectează ochii, pot pune în pericol viața unei persoane. Ce trebuie să faceți ca să nu ajungeți în această situație și care sunt remediile care pot fi considerate arme împotriva herpesului, aflați din interviul cu terapeut Petruța Radu.

„Usturoiul distruge radicalii liberi care afectează celulele sănătoase ale corpului”

712 8 2- Urât și dureros, când herpesul bucal apare, orice persoană ar face orice îi stă în putință ca să scape. Care sunt cauzele instalării?

- Infecţiile primare HSV1 sunt dobândite de obicei în copilărie când, după o infecţie orofaringiană, virusul colonizează ganglionul nervului trigemen, unde rămâne într-o stare latentă. Cea mai importantă manifestare clinică la copil este gingivostomatita, în timp ce la vârste mai mari sunt caracteristice infecţiile tractului respirator superior şi un sindrom asemănător mononucleozei infecţioase. Dar herpesul bucal se poate transmite și prin contactul cu obiecte contaminate, cum ar fi o sticlă cu apă din care a băut recent o persoană cu această infecţie sau prin folosirea aceluiaşi prosop. Și temperaturile scăzute sunt un factor declanșator al erupțiilor, dar boala poate recidiva în perioadele de oboseală sau de stres, când sistemul imunitar este slăbit sau când se instalează modificări hormonale. Se cunosc două tipuri de herpes: cel bucal și cel genital.

- Ce remedii naturale se recomandă pentru a-i veni de hac herpesului bucal?

- Sunătoarea are puternice efecte protectoare hepatice, ficatul fiind un organ de a cărui sănătate depinde capacitatea organismului de a se lupta cu această boală, planta având și efecte echilibrante psihice excepţionale, împiedicând apariţia stărilor de tensiune emoţională care favorizează declanşarea erupţiilor herpetice. Se administrează o linguriţă cu pulbere de trei ori pe zi, pe stomacul gol. La rândul lor, fructele de soc au capacitatea de a inhiba dezvoltarea virusului herpetic. În acest caz, se recomandă o linguriţă cu tinctură de soc de trei-patru ori pe zi, diluată în jumătate de pahar cu apă. Studii recente făcute în Israel au arătat că antocianii, substanţe cu rol de pigment din fructele de soc, inhibă dezvoltarea virusului herpetic. Usturoiul are proprietăţi antiseptice, antivirale şi antimicrobiene, fiind eficient în tratarea unei astfel de afecţiuni virale. Bogat în antioxidanţi, acesta distruge radicalii liberi care afectează celulele sănătoase ale corpului. Puternice efecte stimulente, imunitar și antivirale are și scoarța de mesteacăn. Se face un decoct din două linguriţe cu scoarţă, care se pun la macerat în jumătate de pahar cu apă, de seara până dimineaţa, apoi se filtrează. Extractul obţinut se pune deoparte, iar planta rămasă se fierbe vreme de 20 de minute la foc mic, într-un pahar (200 ml) cu apă, se lasă la răcit şi se filtrează. Extractul obţinut se consumă pe parcursul unei zile. Tratamentul durează șapte zile.

„Bicarbonatul vă ajută să scăpați de disconfort și de mâncărimi”

712 8 3- Ce este herpesul genital și ce manifestări dă?

- Potrivit studiilor, una din șase persoane cu vârsta între 14 şi 49 de ani se infestează cu herpesul genital. Principala cale de transmitere a virusului herpetic tip II este contactul sexual (vaginal, anal sau oral) cu un partener infectat care elimină virusul în perioade asimptomatice sau simptomatice, iar specialiștii spun că riscul infecţiei creşte în cazul partenerilor multipli. De asemenea, mai puteți contacta herpes genital prin atingerea unei leziuni herpetice, contactul cu saliva sau pielea din zona bucală a unui partener infectat, contactul cu secreţiile genitale sau cu pielea din zona genitală a unui partener infectat. Alte căi de transmitere sunt sângele sau produsele care au legătură cu sângele, folosirea de aceleași ace și seringi. Ca și simptome apare scăderea apetitului, febră, stare generală alterată, dureri musculare la nivelul bazei spatelui, coapselor sau genunchilor, umflarea dureroasă sau nedureroasă a ganglionilor inghinali, jenă dureroasă la urinare. Femeile mai pot prezenta o secreţie vaginală mucopurulentă, durere în timpului actului sexual sau dureri vulvare locale. Uneori, la nivel genital apar vezicule dureroase, pline cu un fluid gălbui, care au tendinţa de a se uni. Înainte de apariţia acestora se instalează o senzaţie de arsură, de mâncărimi sau de durere.

- Cât de mult ajută natura în acest sens?

712 8 4- Cine s-a pricopsit cu un herpes genital poate apela la ajutorul cremei de tătăneasă și poate aplica pe locul afectat și comprese cu ceai de tătăneasă, preparat din rădăcina plantei. Cu totul excepțional în lupta cu herpesul este bicarbonatul de sodiu. Folosiți un disc demachiant și puneți pe el bicarbonat de sodiu dizolvat în puțină apă, apoi aplicați direct pe zona afectată. Atenție! Nu folosiți același disc de mai multe ori, pentru a preveni reinfestarea. Totodată, se poate tampona zona cu probleme cu ulei de arbore de ceai. Pentru a dezinfecta și a reface țesuturile, se folosește și ulei de cătină, care se aplică pe zonele afectate de virusul herpes. Pentru efect maxim, procedura se repetă de mai multe ori pe zi. Frunzele proaspete de aloe vera sunt de ajutor celor care au herpes, acționând extrem de bine. Se aplică de minimum două ori pe zi. Tinctura de propolis este un remediu la îndemână în combaterea herpesului, reducând timpul de vindecare de două până la şase ori. Atunci când apar primele semne ale erupţiei, se aplică tinctura pe locul afectat, de mai multe ori pe parcursul zilei.

Puteți transmite infecția, chiar dacă nu aveți simptomele bolii

Eliminați din alimentaţie ciocolata, alunele, mazărea, seminţele, făina de ovăz şi de grâu care sunt bogate în arginină, un aminoacid vinovat pentru reactivarea virusului

„Evitaţi expunerea prelungită la soare şi schimbaţi des periuţa de dinţi!“

- Care sunt regulile de care trebuie să se țină cont în lupta cu herpesul?

- În primul rând, trebuie să adoptați un stil de viaţă sănătos şi o dietă pe măsură. Evitaţi expunerea prelungită la soare și odihniţi-vă corespunzător. Trebuie evitat cât mai mult posibil contactul cu persoanele cu herpes ori cu produsele de uz personal ale acestora. Cei care au fost infestați cu herpes trebuie să evite să atingă leziunile și să aibă mereu mâinile curate. Niciodată nu trebuie aplicate produse cosmetice pe rănile herpetice, pentru că pielea se va irita și starea se va agrava. Nu în ultimul rând, se recomandă schimbarea cât mai des a periuței de dinți. E important de știut faptul că din cauza leziunilor genitale produse de herpes, riscul de a contacta HIV este mult mai crescut. La pacienţii cu infecţie concomitentă de herpes şi HIV riscul de transmitere către un partener cu HIV negativ este mult mai mare. De asemenea, în cazul infecţiei concomitente, leziunile ulcerative sunt mult mai extinse şi evoluţia mai îndelungată.